dwa laickie pytanka (przywracanie systemu i tablice alokacji

Witam,
mam taki laicki zestaw pytań do zgromadzonych uźytkowników winxp:

1. W jakim celu aplet "przywracanie systemu" monitoruje partycje
niesystemowe? Jeźeli dobrze przeczytałem, przywraca on
ustawienia systemowe, więc czy są jakieś ustawienia systemowe na partycjach
niesystemowych?

2. Czy mając system plików wyłącznie ntfs, nadal istnieją i funkcjonują na
dysku tablice FAT? Czy ntfs tworzy jakieś specjalne dodatkowe tablice
alokacji plików–gdzie je szukać?

Pozdrawiam, dziękuję za cierpliwość oraz pomoc
Janek

Odpowiedzi: 2

ad2.w materiale na stronce pisze źe w systemie plików FAT w katalogu są zamieszczone wpisy–informacje nt. plików, a czy same pliki zawierają informacje na temat samych siebie? :) O ile dobrze zrozumiałem tak jest własnie w NTFS.

dlaczego mimo iź pokazuje mi wszystkie pliki systemowe nadal nie widzę tej mft w systemie xp prof z ntfs?

co to jest wpis jedno i dwukropkowy, domyślam się ale tak do końca nie jestem pewien?

Pozdrawiam
Slawas
slawas2001
Dodano
18.11.2005 17:33:13
1. To nie cąłkiem tak. Pominę kwestie tego, źe przecieź moźliwa jest migracja folderów systemowych na inne partycje. Monitorowaniu podlegają nie pliki systemowe ,a stan zawartości partycji. Przecieź łaśnie z powodu "przygód" z instalowaniem programów óznego typu związanych czasem zachodzi potrzeba przywrocenia systemu do stanu sprzed tej operacji.
Program zainstalowany na – przykładowo d: – odwoływać się moze do współdzielonych bibliotek na c:, dopisywać swoje klucze w rejestrze itp.
To tak po krótce i łebkach, ale resztę powinieneś sobie dośpiewać.
Nadto istotne jest i to co i gdzie sam umieszczasz. Jeźeli partycja d: słuzy Ci wyłacznie jako "magazyn podręczny", a wszystkie instalacje dokonywane są na c: to mozesz przywracanie dla d: wyłaczyć.

2. Poczytaj o MFT – zacząć moźesz od tego: http://rainbow.mimuw.edu.pl/SO/Projekt02–03/temat2–g8/wojtyra/fatintfs.html
Rebe
Dodano
18.11.2005 08:24:13
slawas2001
Dodano:
18.11.2005 01:40:58
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1