Dwa dyski w RAID

Witam
Mam takie do Was pytanie. Jestem lakiem w tych sprawach. Posiadam dwa dyski WD 160GB 7200 obr. 8MB cache ATA/100 i Seagate Baracuda IV 80GB 7200 obr. 2MB cache ATA/133. Czy mogę te dyski razem podpiąć w RAID?

Odpowiedzi: 2

witaj, to ze podlaczyles dysk do kontrolera RAId nie oznacza ze jest on wykorzystywany jako 1 z bodaj 3 mozliwosci konfiguracji RAID. w mojej plycie abit kd7–r ustawiam w bios–e bootowanie z raid i to wystarcza aby wykryl windows dysk, lecz jesli chcesz zainstalowac na nim winde to musisz podczas instalacji wskazac mu sterowniki (jesli oczywiscie windows ich nie posiada– dot windows powyzej 2000)

aha jesli jak piszesz maz kilka dyskow podlaczonych do kontrolera raid powienienes w jego biosie ustawic z ktorego ma sie bootowac.
lackyd
Dodano
04.03.2005 22:13:23
Witam,
Mam jeszcze takie jedno pytanie: Mam wszystkie porty IDE zajęte i chciałbym podłączyć np.: jeszcze jeden dysk (będzie to trzeci dysk w moim kompie) do RAID.? Podłączyłem ten dysk do RAID i zaznaczyłem w BIOS'ie opcję na IDE , ale jak wystartował system to odrazu mi się pokazał niebieski ekran z jakimś błędem. Czy da się takie coś zrobić wogóle? źeby miał ten trzeci dysk podłączony do RAID?
Neo20
Dodano
04.03.2005 14:30:58
Neo20
Dodano:
08.12.2004 13:48:27
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1