dwa dyski = duzy klopot.

Mam problem.

Otoz w celu zabezpieczenia sie przed raczkami mamusi i tatusia :P zakupilem drugi dysk. Chcialem zrobic tak, ze na jednym (moim 120gb) jest zainstalowany XP, i na dysku rodzicow (40 gb) jest zainstalowany osobno XP. Wszystko dzialalo dobrze, standardowo po wlaczeniu komputera, odpalal sie system z dysku moich rodzicow. W wypadku gdy ja siadalem, uruchamialem "bios'owe" boot menu (F11) wybieralem swoj dysk i odpalalem swoj system. Jednak zaczely sie dziac dziwne rzeczy. Z dysku rodzicow po jakims czasie znikaly rozne pliki, katalogi, co w gruncie rzeczy powodowalo brak mozliwosci odpalenia systemu. Myslelismy ze to wina wadliwego dysku, kupilismy drugi. Na nowym 40gb moich rodzicow dzieje sie dokladnie tak samo. Czesc plikow jest co jakis czas gubiony. W przypadku pracy na ich systemie (gdy jeszcze dziala), moj dysk sie wywala, gubia sie pliki i wogole zdarzaja sie cuda nie widy.

Problem jednak latwo da sie naprawic, wystarczy odpalic konsolke odzyskiwania systemu (z plyty instalacyjnej XP) i przeskanowac oba dyski. Jednak nie w tym jest rozwiazanie. Czemu tak sie dzieje? Czemu te dane szlag trafia? Czemu pliki sie gubia?

Dodam ze oba dyski podlaczone sa na jednej tasiemce i na prawde juz nie mam pojecia czego to moze byc wina. :(

Odpowiedzi: 18

Zrobilem standardowy boot manager taki jaki jest w XP.

O dziwo dziala od tygodnia i nic sie nie psuje.
ultek
Dodano
28.09.2005 08:29:36
A moźe uźyj jakiegoś Bootmenagera (polecam OSL2000). Albo sprawdz jeszcze dyski firmowymi programami diagnostycznymi.
Wolumin
Dodano
27.09.2005 22:28:16
Zamieszkaj sam i będziesz miał spokój z rodzicami ;P
Kagemaru
Dodano
27.09.2005 21:24:24
ultek:
a czy to mogla byc wina po prostu zle ustawionych jumperkow na dyskach?

teoretycznie powinny dyski nei dzialac – jeden mial ustawione "primary=on slave=off", a drugi nie mial wogole jumperka (nie bylo dane co oznacza takie ustawienie)... ustawilem oba na cable select... moze pomoze... :roll:

znikanie plików to raczej napewno nie przez to...
MetaVirus
Dodano
19.09.2005 18:55:28
a czy to mogla byc wina po prostu zle ustawionych jumperkow na dyskach?

teoretycznie powinny dyski nei dzialac – jeden mial ustawione "primary=on slave=off", a drugi nie mial wogole jumperka (nie bylo dane co oznacza takie ustawienie)... ustawilem oba na cable select... moze pomoze... :roll:
ultek
Dodano
19.09.2005 18:48:54
oba to winXP z sp1. myslalem ze to jakies wirusy, ale nic zero. na obu jest ntfs..

uzywalem przeroznych antywirusow i firewalli... ;/

moze jakis kontroler na plycie glownej uszkodzony albo co ;/
ultek
Dodano
19.09.2005 00:30:15
Wyglada to, nie ukrywam, dość dziwnie – zupełnie, jakby uszkodzeniu ulegała tabela plików na drugim dysku. Jakiej wielkości są partycje na nich, jaki jest tam system plików? Czy obie instalacje są aktualne i zabezpieczone?
Amon–Ra
Dodano
19.09.2005 00:04:56
najczesciej z dysku rodzicow nznikalo kilkanascie roznych plikow z \windows\ caly \system32\ \system\, \config\... czasem znikaly tez pliki od jakiejs literki w gore (np do "L" katalogi i pliki byly, a od L juz nic). Na moim dysku z reguly nic nie znikalo, tylko podczas odpalania systemu pojawiala sie informacja ladowania systemu i nagle ni z tego sie resetowal (raz tylko plansza migala niebieska, ale nie bylem w stanie przeczytac co na niej pisze)...

chkdsk zawsze przywracal moj dysk.. z dyskiem rodzicow roznie bywalo.
ultek
Dodano
18.09.2005 23:38:35
Dobrze – zatem kwestia odrębności plików startowych została chyba wyjaśniona. A czy jesteś w stanie powiedzieć, jakie dokładnie pliki znikały z dysków? Czy były to obiekty systemowe, czy teź moźe zupełnie przypadkowe (np. znajdujące się wewnątrz katalogu Moje dokumenty)?
Amon–Ra
Dodano
18.09.2005 23:34:41
Amon–Ra:
Zatem, reasumując, wybór systemu, który ma zostać uruchomiony, dokonywany jest tylko i wyłącznie na poziomie BIOSu
(poprzez prosty wybór urządzenia, którego kod startowy zostanie wczytany), tak? Nie korzystasz w tym wypadku z NTLoadera (czyli, innymi słowy, w plikach boot.ini na obu dyskach widnieje tylko jedna ścieźka ARC, odnosząca się do katalogu systemowego na tym właśnie dysku)?

w rzeczy samej :)

wybor TYLKO I WYLACZNIE Z BIOSU

w boot.ini kazdy dysk ma tylko jeden wpis o samym sobie, tak jak napisales.
ultek
Dodano
18.09.2005 23:25:14
Zatem, reasumując, wybór systemu, który ma zostać uruchomiony, dokonywany jest tylko i wyłącznie na poziomie BIOSu
(poprzez prosty wybór urządzenia, którego kod startowy zostanie wczytany), tak? Nie korzystasz w tym wypadku z NTLoadera (czyli, innymi słowy, w plikach boot.ini na obu dyskach widnieje tylko jedna ścieźka ARC, odnosząca się do katalogu systemowego na tym właśnie dysku)?

Wybacz, źe zadaję moźe zbyt nahalne, zbaczające nieco z tematyki Twojego problemu pytania, ale chcę uzyskac pełną klarowność w tej sprawie.
Amon–Ra
Dodano
18.09.2005 23:22:52
tak zamieniane sa. dysk rodzicow przy starcie z dysku rodzicow staje sie dyskiem C:, a dysk moj staje sie D:.

po starcie systemu (wybraniu w boot menu biosu) mojego dysku, staje sie on dyskiem C, a dysk rodzicow dyskiem D.
ultek
Dodano
18.09.2005 22:50:46
Seeker:
Rozumiem, ale jeśli BIOS przy starcie znajduje 2 dyski , a ustawiasz bootowanie np. z tego który jest określony jako D (tak ma przypisaną literę) to na tym C i tak muszą być i są pliki umoźliwiające start tego systemu na D.

Pytanie do autora wątku – czy po wystartowaniu systemu z dysku rodziców, dysk ten (początkowo D:) widziany jest jako C: (czyli litery są zamienione)?
Amon–Ra
Dodano
18.09.2005 22:24:26
Rozumiem, ale jeśli BIOS przy starcie znajduje 2 dyski , a ustawiasz bootowanie np. z tego który jest określony jako D (tak ma przypisaną literę) to na tym C i tak muszą być i są pliki umoźliwiające start tego systemu na D.
Inaczej by sprawa wygladała gdybyś w BIOSie dodatkowo całkowicie wyłączał jeden z dysków ustawiając "NONE" w Standard CMOS Features, wtedy miałbyś tylko jeden dysk i myślę źe problemów by nie było
Seeker
Dodano
18.09.2005 22:09:49
Seeker nie nie o to chodzi...

Instalowalem system osobno na dysku swoim (odlaczony dysk rodzicow) i osobno na dysku rodzicow (odlaczony dysk moj).

Teraz sa oba podlaczone RAZEM i w BIOS'ie wybieram z ktorego sys odpalam.
ultek
Dodano
18.09.2005 21:54:27
Ten system który jest na D – nie waźne czy Twój czy rodziców i tak lokuje pliki startowe na C , zamiana liter dysków chyba dobrze całej tej konfiguracji nie robi. Nie wiem dlaczego nie korzystasz z kont uzytkowników odpowiednio skonfigurowanych , moźesz nawet przydzielać przecieź przestrzeń dyskową czy nawet cały dysk dla jednego tylko konta.
Seeker
Dodano
18.09.2005 21:53:01
probowalismy roznie... najpierw bylo (w zaleznosci od bootu) C moj (gdy odpalany z mojego dysku sys), D rodzicow, i na odwrot (gdy odpalany z dysku rodzicow)...
ultek
Dodano
18.09.2005 21:22:33
jakie masz litery partycji na obu dyskach??
MetaVirus
Dodano
18.09.2005 20:39:39
ultek
Dodano:
18.09.2005 19:21:29
Komentarzy:
18
Strona 1 / 1