Duźy problem
Witam. Dostałam dziś komputer. Chciałam mu wgrać system. Na początku bios wogóle nie widział dysku, więc go otwarłam. W środku zobaczyłam coś czego jeszcze nie widziałam i nie wiem co to jest. Mianowice w slot wpięte jakies urzadzenie a do tego urzadzenia podpieta tasma z dysku twardego, wiec wypielam tasme i wpielam do plyty glownej. Zalaczylam kompa i bios widzial juz dysk. Zaczelam wgrywac windowsa wszystko cacy wgyrwa sie, nastepuje pierwsze uruchomienie windowsa a on zamiast sie uruchomic to mi napisal DISK BOOT FAILURE ...... i koniec. Wiec wpielam znow ta tasme tam gdzie byla i nic. wiec wyjelam to urzadzenia i dalej nic. Na urzedzeniu pisze WINBOND W27c512. Nie wiem co to jest, jeszcze nie spotkalam sie z takim czyms. A wiem ze komputer chodzil wczesniej nawet dzis rano tylko na innym systemie. Wiem ze troche zakrecilam ale nie potrafie tego inaczej opisac. Nie wiem czy trzeba cos na plycie glownej zmieniac czy. POMOCY !!!! Plyta glowna to ASUS P3B – F
Odpowiedzi: 4
wiec jak mialam podlaczony CD–ROM na master na szynie primary to nie dzialo, przelozylma na secondary i dziala. Dzieki za kazda pomoc :D
Dyski twarde musza byc podłączone do tego kontrolera (no w sumie nie musza, ale tak jest korzystniej), a CD–ROMY, to juź bez 2 zdań muszą byc podłaczone do portów IDE na płycie. I jeźeli jest to jedyny napęd na taśmie to najlepiej ustawic go na master.
wiec to jest jakis sterownik po to zeby chodzily szybkie dyski juz zrobialam, chodzilo tylko o to zeby zmienic w biosie, ale za to teraz bios widzi mi cd–rom ale windows juz nie :(
To "jakieś urządzenie" to nie przypadkiem dodatkowy kontroler ide ?
Nie znam twojej płyty i niewiem jaki to dysk ale to moźe być niezbędne do poprawnej pracy systemu.
Nie znam twojej płyty i niewiem jaki to dysk ale to moźe być niezbędne do poprawnej pracy systemu.
Strona 1 / 1