Duzy problem z instalacja Windows XP

Zwrocila sie do mnie znajoma z problemem by pomoc przeinstalowac windows xp. Do chwili obecnej nigdy nie mialam problemu z instalacja czy przeinstalowaniem systemu i nigdy takie problemy nie wystepowaly.
Komputer to sklada dosyc dobrymi parametrami, wczesniej byl zainstalowy Windows xp z service packiem 2 ale ze zlapali jakiegos wirusa czy trojana ktore usuniecie spowodawalo rewolucje w rejestrach i niestety nie pomogla zadna reperacja rejestrow i trzeba bylo reinstalowac system. Po raz pierwszy spotykam sie z problemem ze nie mozna prawidlowo zainstalowac Windowx xp. Plyta instalacyjna to wind xp servic pack 1, sprzet zostal kupiony z 3 lata temu i wind. zostal zainstalowany prze sklep komputerowy.
Reinstalacja przebiegala standardowo czyli z formatowaniem partycji c:, wyborem systemu plikow ntfs i przebiega bez problemow problemy sie zaczynaja po ukonczeniu jej. Za kazdym razem wystepuja bledy krytyczne i po ostatnim formatowaniu i ponownej instalacji sa bledy krytyczne w rejestrach, blad dziwny 432 ( nie moge znalesc o co chodzi dokladnie ), przy wczesniejszej instalacji wystapil blad krytyczny zwiazany z fram albo ze nie uruchomily sie wszystkie serwisy zwiazane z aktywacja windows xp pomimo zebyla robiona aktywacja a uruchomienie ich z reki sypalo bledami.. O co chodzi czy ktos mi moze powiedziec co jest grane ? Informacje o bledach dostaje droga emailowa bo instalacja byla wczoraj/dzisiaj robiona do 1 w nocy w sumie system jakos zainstalowal sie bo ...mozna bylo wyslac informacje jakas by email ale skad te bledy i co raz sa inne ? Potrzebuje jakis wskazowek jak pomoc znajomej ...

Odpowiedzi: 6

Być moźe wirus zagnieźdił się w którymś z sektorów dysków.
Proponował bym przywrócenie dysku do ustawień fabrycznych czyli inaczej mówiąc zastosować zerowanie dysku bądź jak kto woli formatowanie niskopoziomowe.
Miałem niedawno podobny problem z tym źe nie mogłem nawet windy zainstalować gdyź wirus zagnieździł się w boot sektorze i low format mi pomógł :D
Pozdrawiam
Dizel85
Dodano
14.01.2006 18:26:07
Sugerowana przeze mnie metoda wydaje się najłatwiejsza do wykonania i w dodatku – jeźlei nie stąło się nic ze sprzetem fizycznie – dającą największe szanse na sukces bez "grzebania".
Rebe
Dodano
08.01.2006 14:08:31
Zapomnialam dodac ze na chwile obecna to do tego sprzetu nie ma nic podlacznego. Nie ma zadnej dodatkowej karty tv, ani skanera bo tego nie mieli a jedynie okazyjnie z cyfrowki zdjecia sciagali. Tak wiec bym powiadziala ze to takie standard sprzetowy
marry
Dodano
08.01.2006 13:58:48
Witam,
trudno mi powiedziec co komputer zawiera w srodku poniewaz ja nie jestem wstanie tego stwierdzic bo znajoma jest ode mnie o 120 km a trzeba bylo poratowac ja i nikt nie spodziewal sie ze standardowa instalacja przrodzi sie w wysyp bledow.
Przed reinstalacja windowx xp nie zglaszal problemow o niezgdonosci sprzetowej bo by mi powiedziano bo sie pytalam o to. Wiem tylko tyle ze to jest jakas tam plyta glowna via z integrowana karta sieciowa, dzwiekowa ( blizsze informacje moge wiedziec ale wieczorem ) i wiem ze jest karta graficzna radeon ( tyle udalo mi sie wczesniej dowiedziec). I ze wczesniej nie bylo problemow.
Nie wiem do dnia dzisiejszego nie raz przechodzilam nawet win 98 na xp i nie bylo takiego problemu fakt system byl czysty bez robakow. Spokojnie formatowalo sie partycje c: i instalacja byla w porzadku.
Mi przychodzi tylko do glowy ze albo rzeczywiscie nie tylko c: dysk byl zawirusowany ale inny drugi albo ze sklep komputerowy musial cos na kombinowac przy instalacji nie wiem innym narzedziem formatowal skoro tak naprawde po sformatowaniu dysku poinstalacji windows xp sa bledy.
Rozumiem ze powiedzmy ze jestem pewna na 90% ze nie sa to konfikty sprzetowe to usuniecie partycji wszystkich i ponowne zalozenie i sformatowanie ich moze pomoc i rozwiazac problem blednej instalacji tak ?
marry
Dodano
08.01.2006 13:53:28
Skoro problemem były robaki to moze warto zacząć od zera ?
Zdjęcie partycji – wszystkich – ich ponowne ząłoźenie i dopiero format i próba instalacji. Nie ma bowiem pewności czy te ścierwa nie zostąły gdzieś na innych częsciach dysku/innych dyskach, ani nawet czy nie pojawiły isę jakieś błedy logiczne – ich format czasem ównieź nie usuwa.
O uszkodzneiach fizycznych nie będe isę rozwodził, bo zakładam źe zostąły wykluczone.
Dopiero jeźeli sugerowana wyźej metoda nie przyniesie powodzenia mozna szukac dalej.
Zwóć, prosźe, uwagę i na to źe stwierdzenie
Komputer to sklada dosyc dobrymi parametrami
niewiele mówi o tym co się w obudowie mieści.
Tka iwęc szukanie przyczyn sprźetowych teź jest niemozliwe w tym stanie. Nie moźna przecieź wykluczyć, źe któryś z komponentów nie znajduje isę na HCL – liście zgodnosci sprzętu i trzeba szukać jakiegoś obejścia – to źe ktoś juź na tym sprźecie system stawiał niewiele daje, bo mógł uźyć czarów by to zrobić.
Inną kwestią jest i ta, źe wystarczy iź na płycie jest jakaś karta TV i juź zaczynają się schody ( sterowniki, przerwania itp.).
Dlatego dobrze by teź było na czas instalacji pozbyć isę wszystkiego co zbedne – zostawić CD/Dysk/grafikę ,a reszte sprzętu odłączyć. Oczywiście jakaś pamieć teź zostawiona być musi.
Wiem, źe to o czym napisąłem to same ogólniki,ale nie da sie z Twojego postu zbyt wiele konkretów wycisnąć, by bardziej Cię ukierunkować.
Rebe
Dodano
08.01.2006 12:08:46
Moja uwaga skierowałaby się w stronę sprzętu (pamięć, dysk, karta video, karty rozszerzeń...)

Jeśli potrafisz zmontować komputer, to proponowałbym "pomacanie" bebechów. Moźe wyjęcie, oczysczczenie styków i ponowne włoźenie pamięci i kart rozszerzeń coś pomoźe :?:
kierofca
Dodano
08.01.2006 12:03:29
marry
Dodano:
08.01.2006 11:39:53
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1