Duzy problem z Caviar WD800JB

Witam. Kupiłem sobie o to tego Caviara i zabrałem się za podział jego na partycje. Uźylem do tego programu Ranish Partition Menagera jako, ze najbardziej go lubie. Zrobiłem wiec tak:
IDE1 PRIMARY WD800JB 80GB

PART 1:(PODST) 10GB POD LINUXA, NARAZIE TYLKO WOLNE MIEJSCE BEZ ZAKLADANIA PARTYCJI
PART 2:(PODST) 10GB DLA WINXP, ZAINSTALWOALEM TAM SYSTEM
PART 3:(ROZSZERZONA) 54 GB NA KTOREJ UMIESCILEM 3 DYSKI LOGICZNE, ODPOWIEDNIO 20,20 I 14 GB

Tak wiec zainstalowałem sobie Xp na partycji 2, później załoźyłem partycje rozszerzona, zrobiłem dyski logiczne i przeszedlem do instalcji Linuksa na PART 1.
Instalator Linuksa automatycznie z wolnego miejsca na PART 1 dysku pozakładał Swap, / i Home czyli wszytsko OK. Instalacja przebiegla prawidłowo, BootMenu bylo OK, tak więc loguje się do Windows, odpalam Menadzera dysków i oczom nie wierze....
http://www.gothic.sitenet.pl/dziedzic/caviar.jpg

Co wy na to ?

Poźniej próbowałem usunąć PART1 z Linuxem i zainstalwąć go jeszcze raz i wyszlo mi cos takiego....
http://www.gothic.sitenet.pl/dziedzic/caviar2.jpg

Dzieje sie tak po instalacji Linuksa.

Moze ktoś mi doradzi jak bedzie najlepszy podział na partycje dla mnie. Mam dwa dyski:

1. to WD Caviar 80 gb 7200
2. to seagate 40 gb 5400

Na PART1 chialbym mieĆ Xp i Linuxa, na 2 WIN2000 i partycja dla pliku wymiany, najlepiej ostatnia. Nie chce ruszać PART1 z 2 dysku. Za wszelkie sugestie w tej sprawie bedĘ wielce wdzięczny

Aha, najwazniejsze pytanie, co sie stalo z tymi partycjami i dlaczego pokazuje mi źe dysk ma prawie 140 GB skoro WD800Jb ma 80GB ? Moze to wina Windows Xp SP2 ? Ranish Partition Manager informuje o jakims konflikcie. Moze MBR ? Wszystkie systemy uruchamiają sie prawidlowo z BootMenu, jaki i z bootowania z Biosu. W Linuksie partycje wyglądają prawdiłowo, w Win2K teź. Tylko XP pokazuje, to co widać.

Odpowiedzi: 4

To raczej nie jest wina Ranisha, uzywam go dosyc dlugo i jeszcze nigdy mnie nie zawiódl. Pracuje w firmie komputerowej i z partycjonowaniem i instalacja systemow mam doczynienie prawie codzienie. Juz sobie z tym poradziłem, bo to nie byl wielki problem. Chodzilo mi raczej o to, dlaczego i jak to sie stalo ze wystapil taki konflikt. Pozdrawiam i milego dnia zycze.
piastow
Dodano
03.02.2005 09:14:23
ranish musial cos namieszac w tablicy dysku i przez to system zle interpretuje partycje, proponuje zrobic w ten sposob:
wkladasz botowalna plyte z xp, gdy instalator zapyta gdzie zainstalowac winde usowasz wszystkie partycje, nastepnie tworzysz wszystkie potrzebne tobie partycje dla windows od nowa(nie powinno to sprawiac problemu jednym klawiszem sie to robi) na koncu zostawiasz wolne moejsce dla linucha –nie tworzysz partycji(obszar wolny czy jakos tak).
instalujesz winde do konca, po czym wkladasz plytke z linuxem i instalujesz go jako miejsce podajesz wolny obszar dysku(tworzysz swapa i / ) i to wszystko–najskuteczniejsza metoda – gdy kazdy instalowany system uzywa wlasnych narzedzi do partycjonowania – wtedy dziala to bezawaryjnie.
madej
Dodano
01.02.2005 15:25:36
Ten problem dotyczy Windows Xp, gdyby tak nie bylo nie pisalbym tutaj przeciez. Pod Linuksem i pod Windows 2k, partycje wygladaja tak jak powinny, pod Xp jest tak jak na scrennach....
piastow
Dodano
01.02.2005 09:31:32
Ujmijmy to tak :wink: Masz problem ja nie potrafie ci pomóc,,,,aleee///.... jak zauwaźyłęś forum CENTRUM Xp...Xp=Mcrosoft....Microsoft=Forum dla uźytkowników z problemami od Windows itd.

Masz problem z Linuxem...no to poszukaj jakiegoś forum Linuxowiczów,,, bo po pierwsze będą sie lepiej znac na pingwinie a po drugie nie będziesz zaśmiecał forum LINUXEM i jego "fochami""" hehe powodzenie z tym pingwinkiem :wink:
adik154
Dodano
01.02.2005 00:38:47
piastow
Dodano:
31.01.2005 00:02:36
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1