DUAL RAM NA KINGSTONACH i Gigabajcie
Czy ktoś uźywa pamięci KINGSTON KVR333X64C25/512 razy dwa ??? U mnie na płycie Gigabyte 8IPE1000 Pro3 nie chcą chodzić w dualu. Czy moźe być to spowodowane tym, źe jedna z kości jest singlowa, druga ma pamięci z obydwu stron ??? W bootowaniu mam info RAM SINGLE CHANEL. I tyle. Pozdrawiam
Odpowiedzi: 14
Z kościami w dualu to dosyć ciekawa sprawa.
Jak się ma pecha to czasami nie chodzą nawet kości tej samej serii (w dodatku twoje są innej konstrukcji),a czasami przy odrobinie szczęścia chodzą innych producentów i innymi timingami.
Co do wydajności.
To gra warta świeczki,nawet przy duźej ilości pamięci,przepustowość wzrasta nawet o ok. 30%,a to przekłada się na wydajność.
Swoją drogą ja wcześniej miałem 2x256 Kingstona,idealnie pracowały,dokupiłem drugie 2x256 (identyczne),no i klapa,nie było szans na odpalenie kompa (kości sprawne,w pojedynczych parach działały).
Pozostała zamiana na 2x512.
Sprzedaj stare kostki i kup inne,tym razem identyczne.
Jak się ma pecha to czasami nie chodzą nawet kości tej samej serii (w dodatku twoje są innej konstrukcji),a czasami przy odrobinie szczęścia chodzą innych producentów i innymi timingami.
Co do wydajności.
To gra warta świeczki,nawet przy duźej ilości pamięci,przepustowość wzrasta nawet o ok. 30%,a to przekłada się na wydajność.
Swoją drogą ja wcześniej miałem 2x256 Kingstona,idealnie pracowały,dokupiłem drugie 2x256 (identyczne),no i klapa,nie było szans na odpalenie kompa (kości sprawne,w pojedynczych parach działały).
Pozostała zamiana na 2x512.
Sprzedaj stare kostki i kup inne,tym razem identyczne.
Wyciągnij jedną kość i zobacz jaki masz info podczas boot`owania,
Potem włóź ją ponownie i sprawdz jakie jest info.
Update:
BTW, walczyłem kiedyś z GA i co do Dual`a jest tak jak napisałem ( z praktyki ) co potwierdza GA Support.
W BIOS F8a jest moźliwość wyłączenia/właczenia Dual`a, natomiast nie wiem czy na F3 ( domyślnym ) jest taka mozliwość ( nie pamiętam ).
Nie mniej jednak jeśli kości nie są poprawnie obsadzone w jednym banku to BIOS podaje info źe Dual Disabled i jeśli nie ma akurat w tym BIOS moźliwości włączenia/wyłączenia Dual to i tak działa automatyczne wykrywanie.
Potem włóź ją ponownie i sprawdz jakie jest info.
Update:
BTW, walczyłem kiedyś z GA i co do Dual`a jest tak jak napisałem ( z praktyki ) co potwierdza GA Support.
W BIOS F8a jest moźliwość wyłączenia/właczenia Dual`a, natomiast nie wiem czy na F3 ( domyślnym ) jest taka mozliwość ( nie pamiętam ).
Nie mniej jednak jeśli kości nie są poprawnie obsadzone w jednym banku to BIOS podaje info źe Dual Disabled i jeśli nie ma akurat w tym BIOS moźliwości włączenia/wyłączenia Dual to i tak działa automatyczne wykrywanie.
w tej zakłądce info o kanałach : SINGLE
Więc są dwa wytłumaczenia : 1 – jedna kostka jednostronna, druga dwustronna, choć to dokładnie te same kości. 2 – akurat te modele nie chodzą w dualu na tej akurat płycie. Tak wspominano mi w jednym ze sklepów.
Czekam na jakieś dalsze konkluzje :) aaa...i jeszcze jedno – czy odczuję pracę w dualu przy takiej ilości pamięci ? U mnie to jakoś całkiem fajnie hula, zwłaszcza źe nie cuduję zbytnio. Jakieś zgranie do DV, kopia DVD, gierki czasem dziecko zagra ( ja się bawię niemrawo DOOMEM3....)
––––––––––––––––––
p4 2,7 ghz 533, GB 8IPE1000 Pro3, 1024 RAM, Radeon9600 Pro, 80+120 GB SATA. i 5 wiatraków w kompie. Cisza...:)
Więc są dwa wytłumaczenia : 1 – jedna kostka jednostronna, druga dwustronna, choć to dokładnie te same kości. 2 – akurat te modele nie chodzą w dualu na tej akurat płycie. Tak wspominano mi w jednym ze sklepów.
Czekam na jakieś dalsze konkluzje :) aaa...i jeszcze jedno – czy odczuję pracę w dualu przy takiej ilości pamięci ? U mnie to jakoś całkiem fajnie hula, zwłaszcza źe nie cuduję zbytnio. Jakieś zgranie do DV, kopia DVD, gierki czasem dziecko zagra ( ja się bawię niemrawo DOOMEM3....)
––––––––––––––––––
p4 2,7 ghz 533, GB 8IPE1000 Pro3, 1024 RAM, Radeon9600 Pro, 80+120 GB SATA. i 5 wiatraków w kompie. Cisza...:)
Najprościej zacząć od początku,bo w tych oznaczeniach Gigabyte sam się pogubiłem (ale McScr@by miesza :wink: ).
Ściągnij CPU–Z :
http://www.cpuid.com/cpuz.php
W zakładce Memory,w Channels# będzie zaznaczony tryb,dual lub single.
Jeźeli będzie jednak single ,będziemy kombinować dalej.
Ściągnij CPU–Z :
http://www.cpuid.com/cpuz.php
W zakładce Memory,w Channels# będzie zaznaczony tryb,dual lub single.
Jeźeli będzie jednak single ,będziemy kombinować dalej.
słuchajcie. to ukryte menu biosu znam od dawna. I chyba jestem ślepy, bo uruchomienia dual biosu tam nie ma. Przy botowaniu pojawia się komunikat MEMORY RAM SINGLE CHANNEL. A Sandra wskazuje jak byk pamięci w 3 bankach logicznych. 512 MB na kości jednostronnej i dwa razy po 256 MB na kości dwustronnej. I to jest cały problem, źe dual channel ram nie działa. I nic więcej. Tak mi się przynajmniej wydaje na mój humanistyczny rozum. Pozdrawiam :)
Ach ten GA tak źle i tak niedobrze :wink: .
THX GA ma coś takiego jak Stealth Bios Mode. Wejdz do BIOS i naciśnij kombinację klawiszy CTRL + F1 "dla bardziej zaawansowanych userów" :P :mrgreen: .
I tam sobie znajdziesz opcję Dual Channel Enabled/Disabled.
Dual Tobie działa jeśli masz takie info jakie napisałes.
A jak jestes juź taki dociekliwy i musisz sprawdzić samemu i nie ufasz temu co zostało napisane to wyciągnij kostkę z jednego slotu włącz Pc i czytaj info Dual Chanel Disabled,
teraz włoź drugą kostkę do tego samego banku (
oznaczonego kolorem ),
uruchom PC i czytaj Dual Channel : RAM SINGLE CHANNEL lub Single 128bit Side w zalezności od Modelu.
BTW, fajka się skopciła od tych wypocin,
nic sobie nie uźyłem :P :wink:
THX GA ma coś takiego jak Stealth Bios Mode. Wejdz do BIOS i naciśnij kombinację klawiszy CTRL + F1 "dla bardziej zaawansowanych userów" :P :mrgreen: .
I tam sobie znajdziesz opcję Dual Channel Enabled/Disabled.
Dual Tobie działa jeśli masz takie info jakie napisałes.
A jak jestes juź taki dociekliwy i musisz sprawdzić samemu i nie ufasz temu co zostało napisane to wyciągnij kostkę z jednego slotu włącz Pc i czytaj info Dual Chanel Disabled,
teraz włoź drugą kostkę do tego samego banku (
oznaczonego kolorem ),
uruchom PC i czytaj Dual Channel : RAM SINGLE CHANNEL lub Single 128bit Side w zalezności od Modelu.
BTW, fajka się skopciła od tych wypocin,
nic sobie nie uźyłem :P :wink:
Toź Ci McScr@by napisął wyźej, źe jak GA oznacza tryby pracy.
PS.
Dobrze chociaz, źe przynajmniej co do "ilości" banków się jednak nie pomyliłem :)
PS.
Dobrze chociaz, źe przynajmniej co do "ilości" banków się jednak nie pomyliłem :)
W biosie tej płyty (8IPE1000Pro3) nie ma włącznika dual/single. Za cholerę go nie widzę. Tymczasem Sandra 2004 wskazuje w logicznych bankach..3 pamięci. Jedna z tych kostek jest bowiem dwustronna, jedna jednostronna. I chyba to moźe być przyczyną tego, źe system nie pracuje jakbym chciał. A info na botowaniu jest tylko tkie RAM SINGLE CHANNEL. I tyle.
Nobody`s Perfect :wink:
McScr@by:
Wszystko jest wporządku.
Pamięc pracuje w trybie Dual.
GA oznacz w ten sposób działanie kontrolera Dual Channel :
Dual Channel : Disabled ( nie pracuje w trybie Dual )
Dual Channel : Single ( 128bit ) Side – Dual aktywny.
Zobacz w FAQ.
Zanczy – delikatnie dałeś mi do zrozumienia, źe ... d... tam, an ie bankowanie :wink:
Wszystko jest wporządku.
Zobacz w FAQ.
Zobacz w FAQ.
Pomimo osadzenia kości w bankach 1 – 3 lub 2 – 4 Aida wyraźnie wskazuje, źe kostki siedzą w bankach 1 i 2. Czy to jednak kwestia biosu płyty ???
Myslisz, źe rozpoznaje kostkę podwójną inaczej ? Kurka, wywaliłem 398 zł na tę kochę, dopiero póxniej zauwaźyłem róźnice w osadzeniu pamięci. To są te same kości. Obydwie mają takie same oznaczenie. Tylko jedna z nich jest podwójna. W aidzie sprawdzić mówisz ? ok. dzięki
Ta – to powinno być to. Masz zajęte pewnie 3 banki – sprawdź w aidzie czy nawet w "pabelce" przy starcie systemu
Strona 1 / 1