Dual channel vs Single channel
Wielu uźytkowników wacha się przy okazji zakupu pamięci czy wybrać opcje 2x256 (lub 2x512) i skorzystać z tzw. duala czy teź po prostu kupić jedną kość. Otóź postanowiłem wykonać badanie jak cała ta sprawa wygląda w praktyce. W tym celu posłuźyłem się testem przepustowości pamięci w programie AIDA32 v3.93.
Metodologia
Test został przeprowadzony na "świeźym" systemie Windows XP Professional SP2. Wszystkie niepotrzebne aplikacje zostały wyłączone z autostartu, karta sieciowa i dźwiękowa została wyłączona z poziomu biosu. Kaźdy pomiar był dokonywany w czterech próbach a wyniki zostały uśrednione.
Sprzęt
Procesor: AMD Athlon 2000+ Thorton, na cele testu mnoźnik 7x
Płyta główna: ABIT NF7 rev2, bios Fire Bpl 3.19 26.08.04 by –=Merlin=–
Pamięć: 2x256MB PC3200 HY5DU56822BT–D43 Hynix
1x512MB PC3200 HY5DU56822BT–D43 Hynix
Reszta w podpisie.
Test

Jak widać róźnica pomiędzy dual a single channel jest niewielka, zaledwie ~3%. Niektóre wyniki są dziwne bo przy mniejszym Cas Latency (2,5) przepustowość potrafiła być mniejsza, widać Hynix'y nie reagują przy tych częstotliwościach na zmiany CL. Podczas zwykłego uźytkowania komputera, gdyby nie napis "dual channel enabled", nie zauwaźyłbym w ogóle zmiany in plus/minus. Odpowiedź na pytanie czy kupić pamięci do duala czy singla wydaje się sama nasuwać, chociaź dla wielu kaźdy przyrost wydajności jest waźny. Dla mnie jedynym niepodwaźalnym plusem duala jest posiadanie dwóch (no trzech) kości, bo co dwie (trzy) kości to nie jedna :twisted: .
PS. Być moźe wyniki innych benchmarków pokazałyby większy rozdźwięk wyników.
Zapraszam do dyskusji.
Metodologia
Test został przeprowadzony na "świeźym" systemie Windows XP Professional SP2. Wszystkie niepotrzebne aplikacje zostały wyłączone z autostartu, karta sieciowa i dźwiękowa została wyłączona z poziomu biosu. Kaźdy pomiar był dokonywany w czterech próbach a wyniki zostały uśrednione.
Sprzęt
Procesor: AMD Athlon 2000+ Thorton, na cele testu mnoźnik 7x
Płyta główna: ABIT NF7 rev2, bios Fire Bpl 3.19 26.08.04 by –=Merlin=–
Pamięć: 2x256MB PC3200 HY5DU56822BT–D43 Hynix
1x512MB PC3200 HY5DU56822BT–D43 Hynix
Reszta w podpisie.
Test

Jak widać róźnica pomiędzy dual a single channel jest niewielka, zaledwie ~3%. Niektóre wyniki są dziwne bo przy mniejszym Cas Latency (2,5) przepustowość potrafiła być mniejsza, widać Hynix'y nie reagują przy tych częstotliwościach na zmiany CL. Podczas zwykłego uźytkowania komputera, gdyby nie napis "dual channel enabled", nie zauwaźyłbym w ogóle zmiany in plus/minus. Odpowiedź na pytanie czy kupić pamięci do duala czy singla wydaje się sama nasuwać, chociaź dla wielu kaźdy przyrost wydajności jest waźny. Dla mnie jedynym niepodwaźalnym plusem duala jest posiadanie dwóch (no trzech) kości, bo co dwie (trzy) kości to nie jedna :twisted: .
PS. Być moźe wyniki innych benchmarków pokazałyby większy rozdźwięk wyników.
Zapraszam do dyskusji.
Odpowiedzi: 7
Chipset.
Róźnice rzeczywiście spore w porównaniu z AMD, wydajność w grach juź nieco mniejsza, tak jak pisze MarcinX ze względu na mniejszy nacisk gier na przepustowość pamięci, a większy na karte graficzną. Mnie zastanawia przyczyna kulawego działania dual channel na platformie AMD, czy wine ponosi sam procesor czy teź architektura płyty głównej i mostka północnego. Procesor chyba odpada bo kontroler pamięci jest zawarty w mostku, ...chyba źe się myle.
Po przeczytaniu tego topicu :
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=27002&start=0
Zrobiłem kilka testów odnośnie duala.
Jako źe wcześniej nie było czasu a Spiderko załoźył podobny temat kilka wyników na Intelu.
Sandra, Memory Bandwidth
Dual 5450
Single 3396
Everest odczyt
Dual 5375
Single 3234
Everest zapis
Dual 1977
Single 1399
3Dmark 03
Dual 5881
Single 5770
Doom 3 640x480
Dual 65 fps
Single 61,3 fps
Doom 3 1280x1024
Dual 28 fps
Single 26,2 fps
W testach 3d najwaźniejszą rolę odgrywa karta ale i tu widać wzrost o kilka fps.
W testach przepustowości róźnica jest kolosalna.
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=27002&start=0
Zrobiłem kilka testów odnośnie duala.
Jako źe wcześniej nie było czasu a Spiderko załoźył podobny temat kilka wyników na Intelu.
Sandra, Memory Bandwidth
Dual 5450
Single 3396
Everest odczyt
Dual 5375
Single 3234
Everest zapis
Dual 1977
Single 1399
3Dmark 03
Dual 5881
Single 5770
Doom 3 640x480
Dual 65 fps
Single 61,3 fps
Doom 3 1280x1024
Dual 28 fps
Single 26,2 fps
W testach 3d najwaźniejszą rolę odgrywa karta ale i tu widać wzrost o kilka fps.
W testach przepustowości róźnica jest kolosalna.
spiderko – jeśli odebrąłeś mój post ,jako krytykę "odkrywania" to nie taki był mój zamiar.
Zwyczajnie na kanwie tego co opisąleś podałem te informacje, które mi się w pamięci utrwaliły.
Zwyczajnie na kanwie tego co opisąleś podałem te informacje, które mi się w pamięci utrwaliły.
Odkryć niczego nie chciałem, moim celem było pokazanie na podstawie wyników z AIDA obrazujące jaka jest naprawdę róźnica, bo kaźdy tylko pisze źe jest mały wzrost, a testów takowych nie napotkałem dotychczas.
Co do pytania Lucky, jakoś nie jestem przekonany do Geili, fajnie wyglądają, timingi niezbyt wyśrubowane – źadna rewelacja jak za ok. 60zł więcej niź np. Kingmaxy.
Co do pytania Lucky, jakoś nie jestem przekonany do Geili, fajnie wyglądają, timingi niezbyt wyśrubowane – źadna rewelacja jak za ok. 60zł więcej niź np. Kingmaxy.
Radiatory to zazwyczaj pic na wode. Przydają się tylko wtedy kiedy pamięci grzeją się naprawde mocno i podawane jest dla nich bardzo wysokie napięcie. Bardziej sugerowałbym się rodzajem pamięci a nie to czy jest na nich zainstalowany radiator. A co do testu to good job, ale nic nowego nie odkryłes :wink:
spiderko:
Zapraszam do dyskusji
Chyba wszystko wyjaśnione bardzo dobrze ;D nie ma nad czym dyskutowac, chyba ze ... mam pytanie dotyczace ramow ale Duala nie zabardzo :P hmm, chodzi o to czy warto dolorzyc 70 zl (w porownaniu do NoName) RAMow ktore wyposazone sa w radiatory? chodzi dokladnie o http://sklep.benchmark.pl/pelny_10632.html . ludzie pisza ze sa 'zimne', no i na takich ramach to z 220–240 daloby sie ustawic? jak ktos ma wiedze na ten temat, niech przemowi :wink:
Strona 1 / 1