Drukarka sieciowa (WLAN)

[b]Witam serdecznie,[/b] problem dotyczy ponownej instalacji drukarki sieciowej (w biurze) poprzez WLAN. Krótka historia: - Ściągnąłem sterowniki do drukarki Oki C5300, skorzystałem z kreatora dodawania nowej drukarki, zainstalowałem poprzez "Drukarka sieciowa lub drukarka podłączona do innego komputera", następnie "Adres URL" wpisałem taki, jak wszyscy inni, czyli [u]http://192.168.16.15/ipp[/u], wybrałem sterownik i drukarka została poprawnie zainstalowana i nie było żadnego problemu; - Pewnego dnia kolega z pracy próbował zainstalować i nie mógł sobie poradzić, także poprosił, aby mógł zajrzeć, jak to u mnie jest skonfigurowane i coś namieszał. Ciężko mi powiedzieć co dokładnie zrobił, ale od tamtej pory przy próbie drukowania komputer nie mógł nawiązać połączenia z drukarką (ona jest cały czas włączona i gotowa do pracy); - Postanowiłem usunąć drukarkę z listy i zainstalować ją j/w ponownie: Niestety dostaję cały czas ten sam komunikat, mianowicie "System nie może podłączyć drukarki. Nie można zakończyć operacji." [img]http://img117.imageshack.us/img117/6939/drukarkaba2.jpg[/img] W tej chwili na komputerze nowego kolegi zrobiłem tak samo, jak na początku u siebie i u niego zainstalowało się bez problemu. Co zrobiłem: 1) Zaglądałem do podglądu zdarzeń dla systemu i niestety nic ciekawego nie znalazłem; 2) w trybie odzyskiwania systemu usunąłem pliki "spoolss.exe" oraz "spoolsv.dll" i skorzystałem z komendy expand aby przywrócić te pliki z katalogu i386, ale problem pozostał; 3) Sprawdziłem, czy może proces został wyłączony, ale jest cały czas uruchomiony (automatycznie); 4) Przetestowałem drukarkę w domu (również drukuję poprzez WLAN) i z nią nie było problemu (Brother DCP-770CW); Oczywiście instalacja Windowsa ponownie jest ostatecznym rozwiązaniem. To komputer firmowy i za bardzo nie chciałbym robić tej operacji, dlatego proszę o pomoc. Mam prawa administratora na komputerze.

Odpowiedzi: 1

Problem rozwiązał się sam. Już działa.
Hyper
Dodano
15.12.2008 14:49:59
Hyper
Dodano:
10.12.2008 12:45:15
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1