DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL - NDIS.sys - duży problem.
Witam wszystkich!
Mam dość duży problem, mianowicie BLUE SCREEN.
Sytuacja:
Kilka razy reinstalowany Windows XP lub Windows 2003 R2 Standard (ze względu na błąd, ale reinstalowanie nie działa)
Procesor: Intel PII 350
Ram: 2x 64mb 100mhz
Dysk: Seagate 10GB (nówka) lub WD 1500MB
System plików: NTFS
Karta WIFI: Gigabyte GN-WP01GS (sterowniki 1.0 - nie ma nowszych)
Karta LAN: wbudowana Compaq NC3161
Połączenie internetowe które idzie z LAN jest udostępniane połączeniu WIFI i służy udostepnianiu internetu innemu komputerowi który także ma WIFI.
Problem jest taki:
Nie wiadomo kiedy, raz zdaza sie to np. godzine po sobie, raz działa 12h bez zazutów ale wyskakuje blue screen:
"A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent damage to your
computer.
DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
If this is the first time...
Technical information:
*** STOP: 0x000000D1 (0x00000008, 0x00000002, 0x00000000, 0xFC72880C)
*** NDIS.sys - Address FC72880C base at FC70D000, DateStamp 42435dfa
Beginning dump of phisical memory
Dumping phisical memory to disc: 100
Physical memory dump complete.
Contact your administrator..."
Ponieważ używam tego komputera do tego zeby mieć internet na swoim notebooku to zalezy mi na tym żeby ten błąd nie wyskakiwał i było wszystko ok.
Próbowałem już wyłączyć zrzut pamięci, ale po każdym błędzie włącza się na nowo.
Jedyne co mi wiadomo to to, że NDIS odpowiada za coś związanego z siecią, ale nie wiem co... komputer ten z Windowsem XP normalnie chodził bez zażutów nawet i 2 tygodnie włączony, kupołem tą karte bezprzewodową i na początku było wszystko ok, dopiero jak zacząłem udostępniać dalej to wyskakuje ten błąd i nie wiem co robić :(
Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
Mam dość duży problem, mianowicie BLUE SCREEN.
Sytuacja:
Kilka razy reinstalowany Windows XP lub Windows 2003 R2 Standard (ze względu na błąd, ale reinstalowanie nie działa)
Procesor: Intel PII 350
Ram: 2x 64mb 100mhz
Dysk: Seagate 10GB (nówka) lub WD 1500MB
System plików: NTFS
Karta WIFI: Gigabyte GN-WP01GS (sterowniki 1.0 - nie ma nowszych)
Karta LAN: wbudowana Compaq NC3161
Połączenie internetowe które idzie z LAN jest udostępniane połączeniu WIFI i służy udostepnianiu internetu innemu komputerowi który także ma WIFI.
Problem jest taki:
Nie wiadomo kiedy, raz zdaza sie to np. godzine po sobie, raz działa 12h bez zazutów ale wyskakuje blue screen:
"A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent damage to your
computer.
DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
If this is the first time...
Technical information:
*** STOP: 0x000000D1 (0x00000008, 0x00000002, 0x00000000, 0xFC72880C)
*** NDIS.sys - Address FC72880C base at FC70D000, DateStamp 42435dfa
Beginning dump of phisical memory
Dumping phisical memory to disc: 100
Physical memory dump complete.
Contact your administrator..."
Ponieważ używam tego komputera do tego zeby mieć internet na swoim notebooku to zalezy mi na tym żeby ten błąd nie wyskakiwał i było wszystko ok.
Próbowałem już wyłączyć zrzut pamięci, ale po każdym błędzie włącza się na nowo.
Jedyne co mi wiadomo to to, że NDIS odpowiada za coś związanego z siecią, ale nie wiem co... komputer ten z Windowsem XP normalnie chodził bez zażutów nawet i 2 tygodnie włączony, kupołem tą karte bezprzewodową i na początku było wszystko ok, dopiero jak zacząłem udostępniać dalej to wyskakuje ten błąd i nie wiem co robić :(
Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
Odpowiedzi: 1
Komunikat NDIS.sys, informuje, że konflikt leży po stronie, karty sieciowej, sterowników to tej karty, modem, o ile się nie mylę może to też byc spowodowane błędami w konfiguracji połączenia internetowego
Sugerowałbym, usunięcie zainstalowanych sterowników do karty sieciowej i zainstalowanie innych do Twojej karty.
Jak to nie pomoże, to możesz usunąć połączenia internetowe z panelu sterownia.
Sugerowałbym, usunięcie zainstalowanych sterowników do karty sieciowej i zainstalowanie innych do Twojej karty.
Jak to nie pomoże, to możesz usunąć połączenia internetowe z panelu sterownia.
Strona 1 / 1
Co jeszcze trzeba dodać, sieciówki wbudowane w płytę bardzo często mają swoje widzimisie tzn. wariują, restartują system i co jeszcze. Jakbys mial taką zwykła pod pci to podepnij ją.<br>Spróbuj zamienić ta kartę bezprzewodową w slotach PCI (bo jak sądzę tak jest wpięta)<br>P.S. Masz zainstalowany jakiś program p2p? Soulseek dla przykładu.<br><br>
Zrobie tak jak mówcie, podłącze karte LAN na PCI<br>ale ze sterownikami do Gigabyte bedzie problem bo nie moge znaleźć nigdzie innych do modelu GN-WP01GS (jak by ktoś miał albo znalazł to fajnie by było :))<br><br>teraz nie mam żadnego P2P ale jak jest jakiś to i tak to samo...<br>