dpcdll.dll pidgen.dll – nie jest podpisany poprawnie
Dostalem kompa i plytke z prosba o instalacje systemu. Plyta miala byc kopia bezpieczenstwa, zabralem sie wiec do pracy: system, SP2, stery, laty krytyczne i rzut oka na logi a tam takie dziwy:
Błąd:
Instalator wykrył, źe plik systemowy o nazwie [c:\windows\system32\dpcdll.dll] nie jest podpisany
poprawnie przez firmę Microsoft. Nie udało się przywrócić poprawnej wersji tego pliku, pochodzącej z firmy Microsoft.
Uźyj narzędzia SFC w celu zweryfikowania integralności tego pliku.
Błąd:
Instalator wykrył, źe plik systemowy o nazwie [c:\windows\system32\pidgen.dll] nie jest podpisany
poprawnie przez firmę Microsoft. Nie udało się przywrócić poprawnej wersji tego pliku, pochodzącej z firmy Microsoft.
Teraz nie bardzo wiem z czym mam do czynienia. SP2 zwykle sprawdza czy nie instaluje sie na tzw piracie. Instalacja przeszla wiec moze sie wydawac, ze jest ok. Trojan? Od czego zaczac?
Błąd:
Instalator wykrył, źe plik systemowy o nazwie [c:\windows\system32\dpcdll.dll] nie jest podpisany
Błąd:
Instalator wykrył, źe plik systemowy o nazwie [c:\windows\system32\pidgen.dll] nie jest podpisany
Teraz nie bardzo wiem z czym mam do czynienia. SP2 zwykle sprawdza czy nie instaluje sie na tzw piracie. Instalacja przeszla wiec moze sie wydawac, ze jest ok. Trojan? Od czego zaczac?
Odpowiedzi: 5
teź mi takie cuda wywala, uruchom SIGVERIF a zobaczysz ich więcej :) (zapisz gdzieś loga)
Zapytam inaczej, w jaki sposob moglo dojsc do modyfikacji bibliotek? Czysty dysk, instalka bez sieci. Czy zalozenie, ze nie jest to czysta kopia org. instalki jest bledne? Jak sprawdzic czym sa te zmiany? Prosze o akademickie podejscie: porozmawiajmy o tym co moglo sie stac a nie jak to naprawic. Czy jest to wzbogacona instalka? Zaszyty trojan? Czy ktos inegrowal XP z hotfixami, SP1, SP2 i moze sprawdzic log instalacyjny czy nie ma podobnych bledow :P
trzepaq:
Hmmmm, SFC nie ma z czego odzyskac wczesniejszej wersji pliku.
A płyte z XP włoźyłeś do napędu ?
Hmmmm, SFC nie ma z czego odzyskac wczesniejszej wersji pliku. To sa bledy z logu instalacyjnego a to oznacza, ze zmodyfikowane biblioteki znajduja sie na instalce XP. :?
Teza o zwyklej kopii bezpieczenstwa troche sie rozmywa... Moze to jednak byc instalka wzbogacona o hotfixy, SP1, mozna to chyba bylo zrobic np nLitem.
Mozna to jakos sprawdzic?
Jak sprawdzic zachowanie tych bibliotek po podlaczeniu kompa do sieci?
Teza o zwyklej kopii bezpieczenstwa troche sie rozmywa... Moze to jednak byc instalka wzbogacona o hotfixy, SP1, mozna to chyba bylo zrobic np nLitem.
Mozna to jakos sprawdzic?
Jak sprawdzic zachowanie tych bibliotek po podlaczeniu kompa do sieci?
Menu Start > Uruchom > wpisz:
sfc /scannow
sfc /scannow
Strona 1 / 1