Dot. Pandy

Witam
pomóźcie mi ludzie, szczególnie ci którzy mieli podobny problem i sobie z nim poradzili.
Mam win xp prof + sp2. Dotychczas korzystałem z Pandy Antywirus Platinium zamieszczanej w KŚ. I wsio było OK – tzn miałem połączenie z netem.
W maju KŚ dał na płycie Panda Platinum 2005 Internet Security. Zainstalowałem ją sobie i zaczęły się problemy. Przy uruchamianiu pojawia się komunikat, źe mam dwa firewalle które są w konflikcie (firewall systemowy z sp2 i ten z pandy)i w związku z tym mam się zdecydować który chcę uruchomić. Ale to jeszcze nic – główny problem jest taki, źe nie mam połączenia z netem. Tzn na pasku zadań pojawia się ikonka z info źe mam rozłączonego neta lub ograniczoną przepustowość. Oczywiście nie mogę odbierać poczty itp. Poza tym gdy chcę Pandę Internet Security aktualizować wywala mi błąd nr 12007 (chyba dlatego źe nie mam wtedy połączenia z netem). Obecnie jadę znowu na Pandzie Antywir Platinum , ale chętnie skorzystałbym z Pandy Internet Security tylko nie wiem gdzie ją odblokować, źeby mi dawała dostęp do sieci.

Odpowiedzi: 19

Miałem taki sam problem z netem przy Pandzie Z KŚ titanum 2005 część 4.Nic nie pomagało.Wyłączenie firewalla równieź,musiałem wyłączać Pande to dopiero net chodził.W/g pracowników pandy problem jest w sterowniku karty sieciowej.U mnie to Marvell Yukon.Stwierdzili,źe niektórych sterowników Panda nie widzi i zalecili aktualizacje sterownika.Pobrałem najnowszą wersje sterownika i wszystko się zapieło.Odinstaluj Pande pobierz sterownik i po restarcie kompa zainstaluj dopiero Pande,powinno być oki.{instaluj Pande przy włączonym necie}A co do firewalla to ja mam włączony ten z Pandy– bo moja wersja teź się pytała o wybór firewalla.Faceci z pomocy technicznej nie zalecają dwóch zapór bo występuje czesto konflikt,a ten z Pandy dobrze zapina się z SP2.Zapora niby wyłączona a siedzi cicho.Mam nadzieje,źe sobie z tym poradzisz,bo ja walczyłem całą noc i diabli mnie brały :D
Darek68L
Dodano
28.05.2005 02:49:14
Tomery zrób tak,ściągnij xpantispy i wyłącz systemowego firewalla lub jeśli wolisz wejdz w opcje PIS i wyłącz moduł firewall,restart kompa i zobacz jak bedzie.Co do wyźszości firewala pandy nad windowsowym to po prostu zaleźy do czego jest ci to potrzebne,nie uźywam źadnego z nich,ale powiem źe wolę systemowy FW niź ten z Pandy Platinum :)
maq123
Dodano
25.05.2005 18:21:54
Coyote czytaj ze zrozumieniem. Aktualnie mam 2 firewale (systemowy i z Pandy Antywir Platinum)i wszystko chodzi) , dlaczego więc miałoby nie chodzić w przypadku firewala z PIS 2005 ???
Zresztą pisałem juź wcześniej, źe po zainstalowaniu PIS 2005 i uruchomieniu komputera pojawiło się pytanie którego z dwóch firewali włączyć. Wybrałem tego z PIS 2005 (czyli systemowy został wyłączony) i właśnie wtedy nie mogłem połączyć się z netem.
A tak na marginesie : dlaczego niby firewal z np. Pandy ma być lepszy od tego systemowego ( z SP2 + wszystkie poprawki) ??????
tomery
Dodano
25.05.2005 18:07:56
tomery:
Obecnie wywaliłem PIS 2005 i ponownie zainstalowałem Platinum. W tej chwili mam włączone 2 firewale : systemowy (z SP2) i z Pandy Platinum i nie ma problema – net chodzi. Jak miałem PIS 2005 nie chodził.

No i gadaj takiemu ze 2 Firewalle sa zbedne i to pewnie przez to net nie dziala a ten swoje :/ Po co prosisz o pomoc jak zadnych sugestii nie chcesz posluchac ?
maq123
Dodano
25.05.2005 17:46:35
Obecnie wywaliłem PIS 2005 i ponownie zainstalowałem Platinum. W tej chwili mam włączone 2 firewale : systemowy (z SP2) i z Pandy Platinum i nie ma problema – net chodzi. Jak miałem PIS 2005 nie chodził.
tomery
Dodano
24.05.2005 19:55:14
Jeszcze trzy dni temu uźywałem PIS 2005. Niestety, po raz kolejny bez mojej zgody zaktualizowała się do nowszej wersji i tu zaczynają się schody – bardzo długie otwieranie się systemu, zawisy Pandy przy skanowaniu, zła aktualizacja. Porady pomocy Pandy nie na wiele się zdają, pomaga jedynie format c i wgranie najnowszej wersji. Ale jak często moźna formatować, skoro juź jest zapowiedziana nowa aktualizacja. Dlatego przeszedłem na MKS.
1ter
Dodano
23.05.2005 23:31:09
tomery:

Nadal nie dostałem porady na moje zasadnicze pytanie – dlaczego nie mam połączenia z netem (po zainstalowaniu Panda Internet Security) i co mam zmienić w jej ustawieniach źebym połączenie miał.

Rozumiem źe jeden firewall jest juz na chodzie i nadal są takie problemy ?
maq123
Dodano
23.05.2005 21:53:15
Dzięki wszystkim za zainteresowanie.
Ale póki co to otrzymuję rady, którego firewala zostawić a którego nie.
Nadal nie dostałem porady na moje zasadnicze pytanie – dlaczego nie mam połączenia z netem (po zainstalowaniu Panda Internet Security) i co mam zmienić w jej ustawieniach źebym połączenie miał.
tomery
Dodano
23.05.2005 21:25:30
tomery:
Widzisz coyote, sęk w tym źe uźywam dwóch firewolli (jeden z Panda Antywirus Platinum , drugi systemowy) i wszystko jest OK. Problem pojawił się gdy zainstalowałem Pande internet Security – pytanie o wybór firewalla pojawiło się dopiero wtedy

Bo panda widocznie ma opcję która wykrywa takie niepotrzebne kominacje,i bardzo dobrze się stało, tomery wybierz lepszy firewall i skończą się problemy.Posiadanie dwóch FW jest naprawdę niepotrzebne.
maq123
Dodano
23.05.2005 17:15:18
klonpiotr:
a przy okazji kompa zźerają te firewalle
No. Mnie to juz zezarl pol obudowy zasilacza i kabelek WoL do sieciowki :P :P .
EL NINO
Dodano
23.05.2005 12:47:17
chyba źe z Ciebie jakis haker i boisz sie źeby Ci sie ktos nie odwdzięczył.
a przy okazji kompa zźerają te firewalle
klonpiotr
Dodano
22.05.2005 23:38:47
tomery:
Widzisz Lia – ja lubię iść na całość. Chcę mieć dwa.
Skoro ze starą Pandą nie ma problemu to muszę tak zrobić źeby z nową teź nie było.

Ale tak sie nie da kolego. Nie dociera do ciebie? Panda Internet security ma bardzo zaawansowany firewall i to powoduje konflikt. Wyłącz tego systemowego i wszystko będzie grać. Jeden firewall powinien cie dobrze zabezpieczyć i wszystko będzie śmigać.
Damianos
Dodano
22.05.2005 22:13:48
Widzisz Lia – ja lubię iść na całość. Chcę mieć dwa.
Skoro ze starą Pandą nie ma problemu to muszę tak zrobić źeby z nową teź nie było.
tomery
Dodano
22.05.2005 20:56:26
tomery:
Widzisz coyote, sęk w tym źe uźywam dwóch firewolli (jeden z Panda Antywirus Platinum , drugi systemowy) i wszystko jest OK. Problem pojawił się gdy zainstalowałem Pande internet Security – pytanie o wybór firewalla pojawiło się dopiero wtedy

tomery wyłącz tego systemowego i zostaw "pandowego". Panda Internet Security, ma chyba bardziej zaawansowanego fw niź Panda Antywirus.
Lia
Dodano
22.05.2005 18:33:28
tomery
Dodano
22.05.2005 18:19:59
tomery:
Przy uruchamianiu pojawia się komunikat, źe mam dwa firewalle które są w konflikcie (firewall systemowy z sp2 i ten z pandy)i w związku z tym mam się zdecydować który chcę uruchomić.

tomery – podejmij męską decyzję i zdecyduj sie ktorego firewalla bedziesz urzywal,i niepotrzebnego wylacz ,IMO te problemy to wlasnie przez dwa firewalle.
maq123
Dodano
22.05.2005 16:50:33
tomery:
1. W przypadku tej "starej" Pandy obydwa, a w nowej tylko jeden bo jest moźliwośc wybrania tylko jednego z dwóch tzn albo systemowy albo z "nowej" pandy.

Ja całkowicie wyłączyłam systemowy firewall, zastąpiłam go innym. W ogóle całkowicie wyłączone mam to centrum zabezpieczeń xpsp2.
tomery:
...zresztą po co jak system to zrobił za mnie i wszystko gra ?

Oczywiście, ale jak sobie skonfigurujesz sam, to nie będziesz miał m.in. powiadomień o ograniczeniu przepustowości łącza. Poza tym automatyczna konfiguracja ma wpływ na szybkość uruchamiania się windowsa: o tym moźesz poczytać tu
tomery:
2. Mam tak jak system sobie ustawił – nie potrafię konfigurować ręcznie...

A masz neo? Czy sieć? Jeśli sieć, to wszystkie niezbędne dane potrzebne do ręcznej konfiguracji znajdziesz w rozpisce od admina, którą powinieneś dostać przy zakładaniu neta (tam gdzie IP napisane jakie masz).
Lia
Dodano
22.05.2005 16:23:05
1. W przypadku tej "starej" Pandy obydwa, a w nowej tylko jeden bo jest moźliwośc wybrania tylko jednego z dwóch tzn albo systemowy albo z "nowej" pandy.
2. Mam tak jak system sobie ustawił – nie potrafię konfigurować ręcznie, zresztą po co jak system to zrobił za mnie i wszystko gra ?
tomery
Dodano
22.05.2005 16:10:42
tomery:
Przy uruchamianiu pojawia się komunikat, źe mam dwa firewalle które są w konflikcie (firewall systemowy z sp2 i ten z pandy)i w związku z tym mam się zdecydować który chcę uruchomić.

A masz obydwa włączone?
tomery:
Tzn na pasku zadań pojawia się ikonka z info źe mam rozłączonego neta lub ograniczoną przepustowość.

A skonfigurowałeś połączenie ręcznie czy masz automatycznie jak sobie windows chciał?
Lia
Dodano
22.05.2005 16:05:22
tomery
Dodano:
22.05.2005 15:33:06
Komentarzy:
19
Strona 1 / 1