Dodatkowy wentylator wyciagu powietrza w obudowie
Cześć , no wreszcie kupiłem kompa––– nie przypuszczałem źe źeby coś kupic trzeba tyle wiedzieć –w sklepie sprzedawca tylko czeka źeby ci wcisnąc gówno, zqa wysoka cene. Ale do rzeczy. Zachciało mi sie dodatkowego wentylatora w obudowie bo myślałem sobie ze bedzie on uruchamiany gdy tempetatura osiągnie jakaś tam temperaturę– a tu sie okazało źe ta cholera pracuje jak sie właczy komp od razu.Oczywiście frajer w sklepie mi nic o tym nie powiedziałm a przekonałem się o tym w domu po włączeniu.......................................po prostu HAŁAS. Płyta główna nie steruje praca tego wentylatora, juz to sprawdziłem. Na stronie BINO.pl jest jakis tam kabel : regulator predkości z czujnikiem temperatury ponoć do wiatraka.....Widzę tylko ten opis bo strona mi sie nie wyświetla.Słyszałem teź o wentylatorach które posiadają moźliwość regulacji poziomu obrotów. Chciałbym zapytać Was jak to jest
Odpowiedzi: 8
Gość:
Co do plomb na kompie– to jest tak źe jednak lepiej źeby były, bo róźnie to potem bywa– np podczas montaźu podzespołów gość w sklepie ryśnie płytę – komp chodzi ale jak by padła ta płyta to za główną przyczynę podadzą właśnie tą rysę i źe komp nie był plombowany to wina jest czyja..............ano uźytkownika który GRZEBAŁ W KOMPIE I ZEPSUŁ– OCZYWIŚCIE Z GWARANCJI NICI. :wink:
Jeźeli dasz się wrobić to tak będzie. Serwisanci oglądają oddawany sprzęt podczas przyjmowania i jeźeli oddasz go jeszcze w oryginalnym opakowaniu a serwisant do niczego sie nie przyczepi podczas oględzin to nie ma bata na to źeby zwalili winę na Ciebie! No chyba, źe sie dasz. Gorzej jak oddasz sprzęta bez oryginalnego opakowania, wtedy mogą sobie z nim robić co chcą a wina i tak będzie Twoja.
Druga sprawa. Jakbyś nie miał plomb to w razie jakiejś awarii oddajesz tylko ten podzespół, który się zepsuł a resztę kompa masz w domu i w niektórych przypadkach moźesz dalej korzystać z kompa (np. jak padnie karta dzwiękowa – tyle źe bez dzwięku). A jak masz plomby to oddajesz całego kompa na conajmniej 3 tygodnie i nie wiesz co sie z nim dzieje! Mi kiedyś wymienili w tym czasie płytę główną choć reklamowałem CD–ROM :( więc juź nigdy nie pozwolę na załoźenie plomb! Zresztą komputer jest Twój i masz prawo w kaźdym momencie zajrzeć sobie do środka – ale jak chesz mieć plomby to Twoja sprawa :D
No wczoraj ściągłem ten program, ale jest on po angielsku–– w pierwszej opsji chyba są wiatraki gdzie na 3– pokazuje prace jednego tzn jego obroty i temperature, chyba 40 dychy albo mniej– dwa pozostałe mają po zero obrotów a temperatura jast chyba 20 i koło 30 stopni( dokładnie nie pamietam bo neta mam na uczelni ale jak coś to moge te dane napisać) jest jeszcze CPU (ale nie wiem co to jest) i pokazuje chyba 0–0.1% i tyle.Co do tego programu to na pewno znacie go doskonale i jeźeli to by nie stanowiło dla Was problemu to czy opisalibyście jego poszczególne funkcje tzn kaźda zakladkę (a jest ich chyba 5, jakiś SMART, płyta główna i inne) i jakie azakresy danych które są w tym programie pokazane są prawidłowe. Co do plomb na kompie– to jest tak źe jednak lepiej źeby były, bo róźnie to potem bywa– np podczas montaźu podzespołów gość w sklepie ryśnie płytę – komp chodzi ale jak by padła ta płyta to za główną przyczynę podadzą właśnie tą rysę i źe komp nie był plombowany to wina jest czyja..............ano uźytkownika który GRZEBAŁ W KOMPIE I ZEPSUŁ– OCZYWIŚCIE Z GWARANCJI NICI. :wink:
Speedfana na luzaku mozesz sobie zciągnąć bo mało zajmuje. A ten termomet to nie musisz mieć elektroniczny. masz kieszeń do dysku???ja masz to wyjmij kieszen a przez tą dzire włóś normalny termometr kuchenny:) i potrzymaj godzine tam :mrgreen:
najbardziej tozwaliłęś źe sobie pozwoliłeś zaplombować komp :!: widzie teraz z taką błachostką jak odłączenia kabelka od wiatraka musis do sklepu się toczyć.
najbardziej tozwaliłęś źe sobie pozwoliłeś zaplombować komp :!: widzie teraz z taką błachostką jak odłączenia kabelka od wiatraka musis do sklepu się toczyć.
Jeśli piszesz o tym regulatorze prędkości z czujnikiem temperatuty – to moźe być.
A co do radiatora na chipsecie, to nie musisz sie o niego martwić. Skoro jest tam oryginalnie zamontowany to znaczy źe takie chłodzenie wystarczy by wszystko działało jak trzeba.
A co do radiatora na chipsecie, to nie musisz sie o niego martwić. Skoro jest tam oryginalnie zamontowany to znaczy źe takie chłodzenie wystarczy by wszystko działało jak trzeba.
Dzieki za odpowiedź wszystkim kolegom :wink: Procesor jaki posiadam to Athlon XP 2000+ BOX,karta to PRO LINK GF 5200 ULT, tez z wiatrakiem. Co do termometra elektronicznego to nie posiadam takowego. Byłem dziś w sklepie to mi powiedzieli ze chyba najlepiej bedzie odpiąć ten wiatak wogóle źe jest niepotrzebny– kompóter na moje źyczenie jest zaplombowany. A propo tego elektronicznego czujnika temperatury czy to jest takie urządzonko jak na stronie sklepu www.bino.pl :?: czyli przewód z czyms tam, bo jak co to bym kupił i by mi załozyli. Pisze "ze by mi załozyli" bo ja sam nie mam wogóle pojecia o sprzęcie komóterowym– poza wiedza teoretyczna tak w 30%. A dla Was Szanownych kolegów jest to chleb powszedni :wink: , a nie zawsze jest tak ze wszystko co muwią klientowi w sklepie jest prawdą :lol:
A jeszcze sprawa tego programu Speedfan jest on do sciągnięcia z netu?? – bo jak co to mi mój kómpel ściagnie, i jeszce taka sprawa mianowicie czipset nie posiada wiatraka tylko radiator, chodz o to zeby nic się nie działo :wink: :wink: :wink:
A jeszcze sprawa tego programu Speedfan jest on do sciągnięcia z netu?? – bo jak co to mi mój kómpel ściagnie, i jeszce taka sprawa mianowicie czipset nie posiada wiatraka tylko radiator, chodz o to zeby nic się nie działo :wink: :wink: :wink:
Jest moźliwość automatycznej regulacji obrotów w zaleźności od temperatury, ale do tego potrzebny jest mały układzik, który moźna kupić (widziałem w elektonicznym) lub sobie samemu zrobić wg schematu:
http://www.dzikie.net/?mode=1&cel=regulacja
Albo kupić lub zrobić z ręczną regulacją obrotów:
http://www.dzikie.net/?mode=1&cel=regulacja2
http://www.dzikie.net/?mode=1&cel=regulacja
Albo kupić lub zrobić z ręczną regulacją obrotów:
http://www.dzikie.net/?mode=1&cel=regulacja2
Te "pokrętełko" to Potencjometr – rezystor nastawny.
Poprostu zmniejsza napięcie podawane na wiatraczek, a więc i obroty wiatraczka.
Poprostu zmniejsza napięcie podawane na wiatraczek, a więc i obroty wiatraczka.
Z tą reulacją obrotów t jest tak źe sie kupuje taki regulator w formie "pokrętełka". montowany jest z tyłu tam jak masz te zaślepki co je wyjmijesz jak sobie jakąś karte montujesz alb cos, ale sa tez takie co sobie je mozna zamontować gdziekolwiek – z przodu np źebyś nie sięgał :wink: I jego się tam wpina i mozesz sobie regulować tym pokrętakiem broty wentylatorka.
A teraz druga rzecz... napisz jaki masz procek i czy masz teź na grafie wiatraka. Zassaj sobie taki programik Speedfan – on korzysta z czujników na płycie podaje Ci temperature na procku na płycie i gdzieś tam jeszcze :mrgreen:
Pograj sobie, popracuj na kompie z godzinę i zobacz jakie masz temperatury – głównie na procesorze. No i napisz jaka jest, bo moźe wogóle nie bedzie Ci potrzebny ten wiatrak w obudwie to sobie go odłączysz i nie będziesz miał hałasu :lol:
AHA! i jeszcze jedno. jak masz na elektroniczny termometr z sensorem na kabelku to włóź sobie ten sensor do obudowy a termmetr na wierzch i sobie sprawdz po godzinie jaką masz w środku temperaturę.
( U mnie po godzinie uźtkowania róznice temperatur na zewnątrz i wewnątrz to ok 10–11 stopni C. czyli jak mam w pokoju 22 to w srodku ok 33)
zrób pomiary i pisz!
A teraz druga rzecz... napisz jaki masz procek i czy masz teź na grafie wiatraka. Zassaj sobie taki programik Speedfan – on korzysta z czujników na płycie podaje Ci temperature na procku na płycie i gdzieś tam jeszcze :mrgreen:
Pograj sobie, popracuj na kompie z godzinę i zobacz jakie masz temperatury – głównie na procesorze. No i napisz jaka jest, bo moźe wogóle nie bedzie Ci potrzebny ten wiatrak w obudwie to sobie go odłączysz i nie będziesz miał hałasu :lol:
AHA! i jeszcze jedno. jak masz na elektroniczny termometr z sensorem na kabelku to włóź sobie ten sensor do obudowy a termmetr na wierzch i sobie sprawdz po godzinie jaką masz w środku temperaturę.
( U mnie po godzinie uźtkowania róznice temperatur na zewnątrz i wewnątrz to ok 10–11 stopni C. czyli jak mam w pokoju 22 to w srodku ok 33)
zrób pomiary i pisz!
Strona 1 / 1