Dodatkowy RAM i problemy ;/

Witam i prosze serdecznie o pomoc.Nie znalazłem na forum podobnego problemu wiec odwarzylem sie postawic nowy temat.
Zatem sprawa się przdstawia następująco.Wpierw napisze na czym pracuje:

Soltek SL–75 DRV4
Duron 1600
Pamięć 256 DDR 400 MHz
Grafika MX 4000
HDD 120 Gb 8MB cache

Teraz do rzeczy.Problemmam taki ze dzis dokupilem Kolejne 256DDR 400MHz czyli jest takie same jak dotychczas róźni się tylko firmą pierwsza to Saitec a ta nowa Goodram czyli zwykłe nieFirmowe.Dotychczas mialem podkręconego tego Duronka do 1.9 i wszystko chodzilo super do momentu gdy chcialem doloźyć RAMu.Gdy dołoźylem to byly problemy ze startem systemu tzn wyskakiwalo niebieskie okno zwane "ekranem śmierci", zrobiłem wiec default biosu i system ruszyl juz z 512DDR pamieci wiec doszedłem do tego drogą eliminacji ze coś sie gryzą te pamieci.Ale zacząlem podkrecac procek w Biosie czyli zwiekszałem taktowanie i nie moge podciągnąc bardziej niz 1,77. I tu stawiiam pytanie DLACZEGO?? co ma wspolnego RAM do procka? Czy mogę coś jeszcze podkręcić w Biosie tego procka. Z góry serdecznie dziekuje za pomoc. Pozdrawiam djmolo

Odpowiedzi: 13

Zatem tak. W biosie pisze mi następująco:
Current FSB Frequency – 133 MHz
Current DRAM Frequency – 133 MHz
DRAM Timing – BySPD
DRAM Timing Manual – 2.5
BANK Interleave – Disabled
DRAM Burst Lenght – 4
DRAM Queue Depth – 2 level
DRAM Command Rate – 2T Comand
System Performance– Normal
DDS kew level – 00

Tyle tam pisze .Wiec jeśli dacie rade coś z tego sensownego wyczytać to prosze o podpowiedz.Ale chcial bym przypomniec o co chodzilo w pierwszym poscie. Chodzi mi po top jak mam skonfigurowac moj system czy bios aby podkrecic procek i miec stabilne 512 RAMu.Dzieki raz jesczze za cierpliwosc i bardzo prosze o pomoc.Najlepiej zeby bylo czarno na bialym jak mam co ustawic na płycie głównej i biosie. Pozdro
djmolo
Dodano
06.12.2004 22:07:33
Poczytaj tu powinno pomóc:

http://www.bios.pl/index.php?31ac3.70c8db–0.0/11.0.0/0.0.0
JNJN
Dodano
06.12.2004 20:38:25
kurcze nie bardzo wiem gdzie to w tym biosie sa te timingi. Az tak sie w tym nie lapie.Wiec prosze powiedzcie gdzie to pisze w tym biosie a podam co mi pisze dokladnie i moze wtedy dacie rade doradzic mi.Dziekie wielkie
djmolo
Dodano
06.12.2004 20:28:37
MarcinX:
Zworki są tu bez znaczenia.
Kręciłeś procesor fsb więc kości teź są kręcone.
Jakie masz timingi ?
Podaj obu kości.

Dodam jeszcze źe z opisu wynika źe PCI/AGP równieź jest powyźej normy standardowej 33/66 – to kręcenie FSB podnosi wszystko, a to nie zawsze stabilnie rokuje
Seeker
Dodano
06.12.2004 19:12:23
Mi Everest podaje zle timingi niestety :( Tez mam problem z ramem Noname 2.256 aha dodam ze wczesniej dzialaly dobrze a teraz taka kicha :wink:
Ukey
Dodano
06.12.2004 16:47:32
Timingi sprawdzisz w biosie lub narzęsziach diagnostycznych Cpu–Z Everest itp.
MarcinX
Dodano
06.12.2004 16:10:51
Wiesz co . Nie mam pojecia gdzie tego, szukac tego timingu.Jesli mozesz to powiedz gdzie to sprawdzic i jak wroce ze szkoly zaraz napisze.Pozdro i dzieki za cierpliwosc.
djmolo
Dodano
06.12.2004 16:00:59
Zworki są tu bez znaczenia.
Kręciłeś procesor fsb więc kości teź są kręcone.
Jakie masz timingi ?
Podaj obu kości.
MarcinX
Dodano
06.12.2004 15:44:07
Zatem tak. Dodam ze kilka razy mi sie komp zrestartowal od kad mam ta pamiec wlozona. Podam C ieraz o pisze w biosie i jak sa zworki poustawiane na płycie.Według zworek i instrukcji tej plyty mam tak:
CPU external Frequen Setting:
CPU external clock 140MHz, PCI clock 35.0 MHz, FSB clock 280 MHz

Kolejne zworki to Procesor Core Voltage : i tu mam default

I ostatnia zworka to Frequency ratio Select: i tu sa zworki ustawione tak ze według instrukcji i opisu na plycie jest 12.5x or 13x.

Natomiast w biosie jest tylko krecone w CPU Clock i obecnie mam zeby gralo to jest 140 a zawsze mialem 151 i własnie przy takich ustawieniach system mi pokazywal ze procesor wynosi 1.90.
Wiec jesli cos nie tak sie dopatrzycie to prosze napiszcie jak mam ustawic te szystkie zworki i bios zebym był zadowolny. Pozdrawiam
djmolo
Dodano
06.12.2004 15:35:02
Czym kręciłeś tego durona ?
Magistralą czy mnoźnikiem.
Jeźeli fsb to ram oczywiście teź jest kręcony tzn. podnoszone taktowanie.
Po pierwsze jak radził rebe sprawdź timingi,ewentualnie zwiększ CL,poza tym to kostki róźnych producentów w dodatku noname więc takie cuda mogą się pojawiać.
MarcinX
Dodano
06.12.2004 15:11:34
Dodam ze w Aida 32 obie kosci sa identyczne. Przyznam ze nie wiel mi mowia te dane ktore pisza w Aidzie.Ale jesli to bedzie komuś pomocne to zamieszcze screena. Dzieki raz jesczze
djmolo
Dodano
06.12.2004 14:59:10
Zatem tak.Pamieć ta pierwsza nie byla nigdy krecona.Mam ja od nowości.Kręcony byl tylko procek. Na zworkach i w biosie.Wiec pamięć zawsze chodzila bez problemu.Problem sie pojawil gdy wsadzilem drugą kość z RAMem.I tak jak pisalem wczesniej musialem zmniejszyc zegar w biosie. CZy da sie cos zrobic z tym prockiem ??
djmolo
Dodano
06.12.2004 14:57:11
Boh znajet jak masz timingi tych pamięci ustawione. Moźe ta pierwsza kość jest wyźyłowana , a druga powinna chodzić tylko w ustawienaich nominalnych – pomijając te 400, bo płyta i tak nie wyda i tyle.
Rebe
Dodano
06.12.2004 14:45:26
djmolo
Dodano:
06.12.2004 14:18:27
Komentarzy:
13
Strona 2 / 2