Dodatkowy RAM i problemy ;/

Witam i prosze serdecznie o pomoc.Nie znalazłem na forum podobnego problemu wiec odwarzylem sie postawic nowy temat.
Zatem sprawa się przdstawia następująco.Wpierw napisze na czym pracuje:

Soltek SL–75 DRV4
Duron 1600
Pamięć 256 DDR 400 MHz
Grafika MX 4000
HDD 120 Gb 8MB cache

Teraz do rzeczy.Problemmam taki ze dzis dokupilem Kolejne 256DDR 400MHz czyli jest takie same jak dotychczas róźni się tylko firmą pierwsza to Saitec a ta nowa Goodram czyli zwykłe nieFirmowe.Dotychczas mialem podkręconego tego Duronka do 1.9 i wszystko chodzilo super do momentu gdy chcialem doloźyć RAMu.Gdy dołoźylem to byly problemy ze startem systemu tzn wyskakiwalo niebieskie okno zwane "ekranem śmierci", zrobiłem wiec default biosu i system ruszyl juz z 512DDR pamieci wiec doszedłem do tego drogą eliminacji ze coś sie gryzą te pamieci.Ale zacząlem podkrecac procek w Biosie czyli zwiekszałem taktowanie i nie moge podciągnąc bardziej niz 1,77. I tu stawiiam pytanie DLACZEGO?? co ma wspolnego RAM do procka? Czy mogę coś jeszcze podkręcić w Biosie tego procka. Z góry serdecznie dziekuje za pomoc. Pozdrawiam djmolo

Odpowiedzi: 20

Witam .Mineło pare dni. Kompa tesowałem ile sie dało.Chodzi jak rakieta.Zatem wszystko wróciło do ładu. DZieki raz jeszcze
djmolo
Dodano
11.12.2004 00:06:14
Cieszymy się :wink:
MarcinX
Dodano
08.12.2004 13:58:15
Witam.Sprawa wygląda tak. Ta nowa kość nawet u kumpla nie dala sie podkrecić i teź wariowala. Mem test ani u kumpla ani u mnie nie wykazywalo błedów. Zatem pojechałem do sklepu i trche podyskutowałem i wymienili mi bez źadych dopłat na Elixira 256 DDR 400MHz. Teraz wszystko wróciło do normy procek 1.9 i 512 pamięci. Teraz tylko pozostaje potestować pare dni.Zamieszcze screena co widzi CPU–Z. Zatem gorąco dziękue za pomoc bo w końcu dowiedziałem się coś nowego.Pozdro for ALL. :)
djmolo
Dodano
08.12.2004 12:30:09
dzieki. Jutro zrobie próbe z moim kumplem. Wsadzimy moje pamieci do jego kompa i jego kości do mnie. Bedziemy kombinowac czy to akurat ta pamiec cos gryzie sie z maja płyta czy co. Myśle ze to jest najlepszy ,najszybszy i najtańszy sposób dojścia do rozwiązania. Jak tylko wróce do domu i troche przetestuje kompa to napisze jakie były rezultaty. Póki co dzięki wielkie za dotychczasowe porady. Pozdro for all
djmolo
Dodano
08.12.2004 00:26:19
133x2=266 :wink:
MarcinX
Dodano
08.12.2004 00:10:38
Witam i dzieki za taka ochocza pomoc.Zatem tak.McScr@by napisales zbyt wiele jak dla mnie ale mam taka nature ze próbuje.Wiec podniosłem napiecie na CPU na 1.620V i na RAM na 2,6V. I nic sie nie dzieje. Zastanawie mnie jednak dlaczego w biosie
Current FSB Frequency – 133 MHz
Current DRAM Frequency – 133 MHz
pokazuja 133 MHz? Nie mam pojecia gdzie to zmienic a jesli dobrze zrozumialem wasze wskazówki to powinienem miec 266MHz.
Dodam ze próbowałem takiego czegos ze przy tych ustawieniach wszystkich zworek i biosu na starej pamieci gdzie chodzilo wszystko ok i system widzial moj procek jako 1.90 to wyjąłem stara pamiec i wsadzilem nowa i dzialo sie to co teraz.CZyli na ten nowej pamieci CPU Clock nie moźe przekraczać 140 w biosie gdzie na starej pamieci chodzilo na CPU Clock 151. I to jest jedyny problem widze.Zatem gdzies jest wina w tej nowej pamieci.Czy to swiadczy ze ona jest felerna? aha dodam ze robilem test MEMTESTem i nic ni pokazalo.
Zatem co mam zrobic zeby Current FSB Frequency i
Current DRAM Frequency wskazywało 266 MHz ?

Wielkie dzieki za pomoc.
djmolo
Dodano
07.12.2004 23:03:09
Sam nie wiem jak to z tą MOBO jest.
MOBO to oldtimer więc bądzmy dobrej myśli.
Poprostu czasem się nie zrobi z igły widły i z tym trzeba się pogodzić.
McScr@by
Dodano
07.12.2004 21:34:31
Próbować moźna.
Tylko czy bios pozwoli mu na asynchro,manuala szukać mi się nie chce :wink:
MarcinX
Dodano
07.12.2004 21:26:48
Zaraz, asynchro jest tutaj konieczne bo MOBO defultowo obsługuje FSB 133 MHz ( 266 Mhz dla Ram ).
Idąc do góry z FSB wzrasta mu Dram Clock.
Z jedną kościa poszło mu na FSB 151 ( 302 MHz dla Ram ), ale z dwoma jest juź *** do magistrala ciągnie teraz dwie kości i nie wyrabia.
Poza tym IMO kości się nie gryzą bo osiąga FSB 140 ( 280 dla RAM synchro) i ma na tym stabilność więc to nie wina dupnej pamięci a dupnej MOBO.
Moje zdane MarcinX znasz, ja bym to puścił asynchronicznie jeśli zaleźy mu tylko na MHz na procku.
Przy synchro mu się kisi to niech ustawi asynchro.
McScr@by
Dodano
07.12.2004 21:23:45
Ta kość to jakieś 5–7 w,więc to nie kwestia obciąźenia.
Jak słusznie zauwaźyłeś te kości muszą chodzić na fsb 200, więc nawet asynchro nie jest konieczne.
Wyjaśniam.
Kości są kiepskie i gryzą się między sobą ( to przytrafia się teź markowym :wink: ),jest moźliwe źe przy ręcznym eksperymentowaniu z czasami timingów i podniesieniu napięcia wyciągnie soś więcej,ale to fifty fifty.
Przy jednej kości 512 lub 2x256 identycznych raczej problemu by nie było.
MarcinX
Dodano
07.12.2004 20:48:23
Przecieź moźesz dać pamięć asynchronicznie więc OC CPU nie będzie miało znaczenia na Ram.

Update :

Po dodaniu drugiej kostki wzrosło obciąźenie dla PSU i MOBO.
Same pamięci są wystarczające dla FSB 200.
Wiec, dlaczego ma to być wina pamięci ?
McScr@by
Dodano
07.12.2004 19:23:33
Problemem są tu pamięci,podniesienie vcore niewiele pomoźe,jeźeli wcześniiej działało na 1.9 to powinno pracować i teraz.
Moźna podnieść napięcie na ram o ile bios tą funkcję oferuje, 2.7 v nie zaszkodzi.
Pamiątki kiepskie ot co.
MarcinX
Dodano
07.12.2004 17:20:48
Śledze sobie od jakiegoś czasu ten wątek i dorzuce swoje 3 grosze do dyskusji.

Zmiana pamięci na Kingston nic nie da.
Dodałeś kolejną kość pamięci co spowodowało większy pobór mocy.
Problemem jest tu takźe brak moźliwości zablokowania PCI/AGP wieć raczej nie moźna spodziewać się cudów z OC.
Nie wiem po co zmieniać na początku timingi skoro są one i tak ustawiane By SPD.
Ustaw Dram Clok nominalnie dla tej MOBO czyli 266 Mhz, CPU Clock na 133 MHz.
Ustawiaj większe CPU Clock pilnując aby Dram Clock był cały czas na 266 MHz.
Dojdziesz do wartości CPU Clock ~ 141 +– przy której będą występowały restarty czyli punk krytyczny.
Teraz daj większe Vcore ( Procesor Core Voltage ) z default na manual ~ standartowo z 1.5x na ~ 1.6x.
Jeśli uzyskasz stabilność idz w góre z Dram Clock do czasu aź zacznie pracować nie stabilnie.
Jak wychwycisz ten moment to zmniejsz wartość o +– 10 MHz i moźesz dać troche większe Vdimm na pamięci ( Dram Clock Voltage ) z default +– 2.5 na ~ 2.6.
Zwracaj takźe uwagę na PCI/AGP aby nie przekroczyć zbytnio wartości +– 35/70 Mhz.
Jesli uzyskasz stabilność teraz dopiero moźesz się bawić w zmianę timingów.
Moźesz takźe nie ustawiać wyźszego DRAM Clock i zamiast tego skoncentrować się na timingach, IMO lepsze rozwiązanie, ale dopiero po uzyskaniu stabilośći po OC CPU.
Ale o tym moźemy pogadać jak uzyskasz stabilność przy FSB które maiłes na początku.

Waźną rzeczą jest temperatura CPU a takźe wydolność zasilacza.
McScr@by
Dodano
07.12.2004 17:00:29
Wiec tak.W biosie nie mamnic takiego abym mogł zmienic to co podales. Jedyne do czegop mam dostęp to DRAM CAS Latancy i tam mam tylko dwie mozliwosci 2 i 2.5 i jest ustawione 2.5. Wiec nici. I przyznam, szczerze ze teraz źałuje ze nie kupilem jakijs firmowej moze nie bylo by problemu. Jesli ktos jest w stanie mi pomóc to prosze. Tak sobie mysle ze w środe bo bede mial czas to pojde to do tego sklepu i oddam ta pamięć i dołoźe i kupie jakas Kongstona.Tylko się teraz zastanwiam czy ma to jakies znaczenie czy kombinować dalej? Bo nie widzi mi sie aby zmieniac płyte główną. Wiec czy warto wymienić na pamięć Kingstona i czy to rozwiąźe mój problem?? O to jest pytanie :)
djmolo
Dodano
07.12.2004 01:08:35
Twoja płyta nie obsługuje dual chanel (to źe są dwie kości jest bez znaczenia),więc wpisu nie ma.
W biosie,pwawdopodobnie w Advanced Chipset Features (zaleźy od biosu) timingi dajesz na manual i zmieniasz.
CL –Cas Latency
Cas.d–Cas delay
Ras.p–Ras prechage
CT–Cycle time lub Ras active time.
MarcinX
Dodano
07.12.2004 00:15:34
Z całym szacunkeim ale nie mam pojecia gdzie to zmienic.To sa jak rozumie skróty jedynie co z tego rozszyfrowałem to DRAM CAS Latancy i tam mam tylko dwie mozliwosci 2 i 2.5 i jest ustawione 2.5. Tyle wiem z tego.Bm cie prosil jak bys napisal czarno na bialym i wziol poprawke ze nie znam sie na tym az tak.Aha i jesczze jedno .W poscie MarcinaX jest screen i taqm wyraznie widac ze pisze w tabelce "dual" a u mnie nie. Myslalem ze jak mam teraz dwie kości to cos takiego mam. Czy mam rozumiec ze nie pracuja one mi w Dualu ? Pozdro
djmolo
Dodano
06.12.2004 23:43:34
Moźesz zmienić w biosie timingi na :
CL 2.5 w najgorszym razie 3
CAS.D 3
RAS.P 3
CT 7

Zobaczysz jak się wtedy zachowają pamięci.
MarcinX
Dodano
06.12.2004 22:44:58
Moźesz zmienić w biosie timingi na :
CL 2.5 w najgorszym razie 3
CAS.D 3
RAS.P 3
CT 7

Zobaczysz jak się wtedy zachowają pamięci.
MarcinX
Dodano
06.12.2004 22:44:58
ok. Juz mam .tak to wyglada.
djmolo
Dodano
06.12.2004 22:27:15
Ściągnij CPU–Z :

http://www.cpuid.com/download/cpu–z–126.zip

i sprawdź timingi w zakładce Memory i SPD.
Daj screena lub spisz wartości wszystkich kości ,zakładka SPD :arrow: Slot.

Powinno być coś w tym stylu :
MarcinX
Dodano
06.12.2004 22:21:56
djmolo
Dodano:
06.12.2004 14:18:27
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2