Do czego służą te płyty?

Na początku chcę powiedzieć, że jestem 100% laikiem i mogę nie zrozumieć niektórych terminów :redface: (to tak na marginesie :) Do mojego notebooka dostałam różne płytki, między innymi były takie: 1) na której pod nazwą komputera jest napisane System CD, a w innym miejscu (Bootable) 2) (są ich 2: 2-1 i 2-2) Recovery CD, a w innym miejscu Polish (XP-Home) Do czego one służą? Chcę totalnie posprzątać mój stary komputer, bo na dysku C zostało niespełna 10% miejsca i masa programów, których pewnie nie używam. Znaczy się mam od nowa postawić system, przeinstalować system (nie wiem tak naprawdę czy te dwa określenia to to samo, czy nie#-o ) Wiem, że będę musiała do tego użyć CD z Windowsem, ale która to jest? Jeżeli nr 2) to do czego jest nr 1). Czytam opisy takich porządków, ale nie wszystko z nich rozumiem. Np. co to znaczy bootować 8-[

Odpowiedzi: 2

Jeśli to coś zmienia: odnośnie 2) w komplecie oprócz tych 2 płyt "polish", są takie same 2 płyty "english"
morskiesloneczko
Dodano
06.11.2007 22:16:21
Bootować oznacza tyle co startować . Płyta bootable umożliwia instalację bezpośrednio z niej samej - wystarczy by ustawić ,jako pierwsze urządzenie startoe czytnik płyt ( CD/DVD ). Recovery - oznacza płytę zawierającą system, który po instalacji pozwala z marszu korzystać z cąłego dobrodziejstwa sprzętu - nie trzeba isę martwić o instalację sterowników itp. ) i płyta taka jest czesto dozbrojona w jakieś dodatkowe aplikacje. Tyle tylko, że jej użycie powoduje przywrócenie układu partycji ( podziału dysku ) do stanu tkaiego jak producent sobie wykoncypował. Wracając do płyt o których napisąłaś - to czym które są powinno być w manualu do notebooka. Można tylko zgadywać, ze: 1. Jest to naromalna płyta z systemem operacyjnym pozwalajaca na instalację . 2. Płyta przywracajaca i teraz kłopot - pierwsza jest zapewne z angielskim systemem, a druga moze być z systemem po polsku, ale ownie dobrze tylko z nakładką służącą spolszczeniu. W tym drugim wypadku należy użyć najpierw pierszej, a potem drugiej, by mieć wersje po polsku. W wariancie pierwszym wystarcza uzycie tylko płyty 2-2. Tak czy inaczje zajrzenie do podręcznika powinno watpliwości rozwiać.
Rebe
Dodano
25.10.2007 09:26:04
morskiesloneczko
Dodano:
24.10.2007 23:13:29
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1