dłuuuugie uruchamianie plików

witam po raz pierwszy i mam nadzieję nie ostatni :)
mój problem to strasznie długie uruchamianie (otwieranie) duźych plików exe (zwykle programów instalacyjnych lub gier). po kliknięciu na plik moźna pracować na komputerze, ale program uruchomiony wygląda jakby się zawiesił i dopiero po paru minutach włącza się. z czym moźe być związany problem?
pozdrawiam

Odpowiedzi: 4

swap – pamięć wirtualna. Chodziło mi o to, źe w wypadku małej ilości RAM–u wielkość tego pliku domyślnie ustawiana przez systmem oze być zbyt skromna. Jednak w Twoim wypadku to raczej nie to.
Zostają dwie rzeczy – tryb pracy dysku – sprawdź w sprźecie bieźący tryb transferu w podstawowym i pomocniczym kanałach IDE – kontrolery IDE/ATAPI;
druga zaś to sprawdzenie jak to z tymi zasobami jest – att+ctrl+del przejdź na zakładkę procesy – zobacz ile ich jest i ile pamięci Ci "zjadają" – na odlnym marginesie będa te dane . Zobacz teź czy któryś z procesów nie zabiera zdecydowanej cźęści czasu procesora – kolumna uźycie CPU.
Rebe
Dodano
11.10.2005 19:37:12
Rebe:
A tak moze słów parę na temat ilości RAM–u i mocy CPU ?
Moze być bowiem tak, źe – skoro sam napisąłeś o duzych plikach – systmeowi nie starcza zasobów i musi je "zreorganizować".
Do tego defragmentacja, oczyszczenie dysku i ustawienie rozmiaru swapa wg rzeczywistych potrzeb.

ramu chyba jest dosc bo 768 MB DDR :)
procesor to PIV 3,0E HT wiec tez raczej spoko.
system czyszczony ale z tym swapem to prosze cos blizej :)
michomis
Dodano
11.10.2005 17:00:18
A tak moze słów parę na temat ilości RAM–u i mocy CPU ?
Moze być bowiem tak, źe – skoro sam napisąłeś o duzych plikach – systmeowi nie starcza zasobów i musi je "zreorganizować".
Do tego defragmentacja, oczyszczenie dysku i ustawienie rozmiaru swapa wg rzeczywistych potrzeb.
Rebe
Dodano
11.10.2005 09:21:34
PPM na mój komputer –> właściwości –> wydajność (ustawienia) –> zaawansowane , i ustaw odbydwie kropki na programy.
moźesz teź spróbować z wyłączonym antywirusem.
damiancore
Dodano
10.10.2005 23:41:20
michomis
Dodano:
10.10.2005 21:31:29
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1