Dlugie wlanczanie

Witam
Mam taki problemik, iz wlaczanie kompa trwa zbyt dlugo. Nie chodzi mi tutaj o ladowanie sie systemu. Podczas pojawiania sie pierwszego BIOS–owego screen–u pokazuje sie taki komunikat:
Sec Master: VAM51JJ0 Master ZF040L0
Ultra DMA Mode–6, S,M.A.R.T disc Capable but disable

Juz raz mialem z czyms takim do czynienia, ale jakims cudem 'zyciezylem' to, tym razem juz tak lekko nie jest :–P Poradzi ktos cos na to? ;–)

Odpowiedzi: 5

Tak sie zastanawim czy to moze bys spowodowane karta graficzna? Bowiem zoczalem hyhy od najprostszych rzeczy czyli dociskanie tego i owego. Przynioslo to rezultat w postaci przyspieszenia uruchamiania, ale poczatkowo kosztem windowsa. Zaczal sie wyswietlac komunikat, iz brakuje jakiegos sterownika (system sie nie uruchamial). Wiec zaczalem od wyciagania RAM–u i sie okazalo ze to niego wina bo dzialal, ale po tym zabiegu system sie uruchomil, aczkolwiek problem sie pojawil w grach, a mianowocie grafikach w nich jest taka poszarpana. Czyzby moj stary geforce chcial isc na emeryture?
JaMaL
Dodano
09.04.2005 21:42:16
trwa to ok. 30s a kiedys (znaczy jeszcze wczoraj) bylo to zaledwie kilka sekund.
JaMaL
Dodano
08.04.2005 14:51:15
Np. o to, źe sprawdzenie pamięci polega na 3–krotnym liczeniu, a moźna to do jednego razu ograniczyć.
Rebe
Dodano
07.04.2005 22:37:20
Rebe:
Moźe masz jakieś dokładniejsze badanie POST ustawione w BIOS–ie np.

Mozesz nieco mnie oswiecic i powiedziec dokladnie o co chodzaju? ;–P
JaMaL
Dodano
07.04.2005 22:24:11
To informacje, źe funkcaj SMART jest w dysku implementowana, ale w BIOS–ie jest wyłączona.
Teoretycznie mogłaby być wyłaczona na poziomie firmware'u dysku, ale w to akurat wątpię.
Tak BTW – to akurat generowanie tego komunikatu nie powinno wpływać znacząco na czas startu .
Moźe masz jakieś dokładniejsze badanie POST ustawione w BIOS–ie np.
Rebe
Dodano
07.04.2005 19:35:01
JaMaL
Dodano:
07.04.2005 19:29:44
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1