Długie ładowanie się Xp'ka

Witam,
Moj probem wyglada nastepujaca. Na primary ide dysk twardy(master) udma5, na secondary dvd hitachi (master)udma2.Bios wykonuje POST, wszystko jest wykrywane ok, pojawia sie okno Windows XP z tym zielonym suwaczkiem i przez 40 seknud z zegarkiem w reku nic sie nie dzieje. Nic nie jest czytane z hdd,ani napedu dyskietek–cisza.Po tym czasie dopiero zaczyna mulic z dysku i po 15 sekundach startuje system. Zaczalem kombinowac i okazalo sie ze gdy wypne dvd, to probem znika.Po pojawieniu sie okna postepujacego system zaczyna byc od razu wczytywany z dysku. Kombinowalem w biosie z rownymi ustawieniami, sprwadzlame zworki ale nic to nie dalo. Nie mam pomyslu jak to przeskoczyc. Szukalem juz podobnym pytan, ale wszystko co tam zostalo poradzone juz przetestowalem.
Z gory dziekuje za pomoc
Romo

Odpowiedzi: 6

No i udalo mi sie znalezc panaceum na moj problem. Wrzucam linka do grupy dyskusyjnej gdzie jest odpowiedz, moze ktos ma podobny problem. Dodam ze wynowajca bylo nieprawidlowe odinstalowanie alcohol'a 120%.http://groups.google.pl/group/alt.pl.programy.pirackie/browse_thread/thread/7322e87ce44c5aea/40cfa618fc57838d?lnk=st&q=jak+usunac+alcohola+z+rejestru&rnum=1&hl=pl#40cfa618fc57838d
Pozdrawiam i dzieki wielkie za wsparcie
romo
Dodano
11.04.2006 02:03:39
Wow, ktos kiedys powiedzial ze najprostsze rozwiazania sa najlepsze :) Udalo sie, system od razu startuje z kopyta bez czekania.Czyli xp sobie skanuje przez te 40 sekund ide2 i dopiero po tym czasie odpuszcza. Teraz tylko ten drugi problemik, za kazdym razme wyskakujemi mi kreator znajdowania nowego sptzetu "wykryto kontroler hosta SCSI/RAID", co to za cudo??Moja plyta nie obsluguje macierzy dyskowych i na pewn onie mam zadnego urzadonka SCSI, a co mam. Czytnik pod usb wewnetrzne i wsio. Jeszcze kamerka internetowa na zew. usb ale juz zainstalowalem dla niej stery.
romo
Dodano
11.04.2006 00:53:37
O człowieku miałem to samo. Pokombinowałem coś przy taśiemkach od dysków twardych i teraz jestem zadowolony z tego co zrobiłem. Dawno nie wiedizałem mojego kompa w tak ładnym stanie.
Ernest Stasicki
Dodano
11.04.2006 00:17:15
Spróbuj w menadźerze urządzeń, w kontrolerach IDE ustawić dla tego kanału gdzie DVD jest podłączone drugie urządzenie Typ urządzenia na brak
Żółty
Dodano
11.04.2006 00:02:16
Neped dvd sam na ide2, dysk twardy tez sam na ide1.Teraz jeszcze przy starcie pojawia mi sie instalator, ktory wykrywa kontroler scsi.Nie wiem skad to mu sie wzielo, wczesniej tego nie mialem.To pewnie zasluga grzebania w biosie i wyprobowywania roznych ustawien.
Pozdrawiam
romo
Dodano
10.04.2006 23:49:56
Napęd jest sam na taśmie czy coś jeszcze masz pod tą tasiemkę podpięte ??
Żółty
Dodano
10.04.2006 23:44:27
romo
Dodano:
10.04.2006 22:45:13
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1