Disk Boot Failure
Nie wiem czy w dobrym dziale umiescilem temat poniewaz nie znam przyczyny.
Jak wlacze kompa i wyszuka sobie urzadzenia IDE to pozniej robic cos tam VERIFY juz nie pamietam dokladnie i powinien wczytwac sie WInXP a wyskakuje komunikat: "DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER" , nie jest to za kazdym razem nieraz normalnie pojdzie a nieraz wyskakuje ten komunikat. dziwne.
czyli zrozumialem ze tak jakby nie wykrywalo dysku, ale dysk jest tylko nie chce z niego startowac, jak wloze plyte np. WIN98SE ona jest bootowalna i wybiore uruchom z HDD to wtedy sie uruchomi.
Oczywisice mam ustawione zeby strtowalo z HD0.
z gory dziekuje za pomoc
Jak wlacze kompa i wyszuka sobie urzadzenia IDE to pozniej robic cos tam VERIFY juz nie pamietam dokladnie i powinien wczytwac sie WInXP a wyskakuje komunikat: "DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER" , nie jest to za kazdym razem nieraz normalnie pojdzie a nieraz wyskakuje ten komunikat. dziwne.
czyli zrozumialem ze tak jakby nie wykrywalo dysku, ale dysk jest tylko nie chce z niego startowac, jak wloze plyte np. WIN98SE ona jest bootowalna i wybiore uruchom z HDD to wtedy sie uruchomi.
Oczywisice mam ustawione zeby strtowalo z HD0.
z gory dziekuje za pomoc
Odpowiedzi: 16
JN:
No widze źe koledzy się tu nabijają z porządnych ludzi,oj nieładnie.
Easy, easy..
Miej pretensje do Seekera o przywolanie Twojego nicku :P
JN:
Pozdrawiam wszystkich.
Wzajemnie
JN:
Easy, easy..
Miej pretensje do Seekera o przywolanie Twojego nicku :P
JN:
Pozdrawiam wszystkich.
Wzajemnie
JN:
No widze źe koledzy się tu nabijają na forum z porządnych ludzi,oj nieładnie.
Pozdrawiam wszystkich.
JN
Eeeee nie, Tyś tu najmniej winny (chiba ) :mrgreen: – to tylko ma percepcja nie sprostała wyzwaniu :wink:
Pozdrawiam wszystkich.
JN
Pozdrawiam wszystkich.
JN
zmienilem na inna tasme i jak narazie dziala 5 razy pod rzad sie uruchomil, moze byc to przyczyna, ale to sie okaze, dziekuje za pomoc
dysk rozruchowy mam podlaczony na prim master i jest sam na tasmie a na drugiej tasmie jest DVD z drugim dyskiem, drugi dysk nie ma nic z tym wspolnego poniewaz jak go odlacze to tez jest to samo.
Sprawdzanie tasm polegalo na tym ze przeczyscilem styki i przedmuchalem, zaraz jeszcze zmienie na inna tasme i pozniej opisze czy pomoglo.
Sprawdzanie tasm polegalo na tym ze przeczyscilem styki i przedmuchalem, zaraz jeszcze zmienie na inna tasme i pozniej opisze czy pomoglo.
Rebe:
Seeker:
Ja stawiam na pkt.5 postu JN , który tak naprawdę napisał Bobi_robert – to dla jasności gdyby komuś sie chciało te gupie uwagi Rebego i Bobiego poniźej czytać :wink:
Poziom uwag był dostosowany specjalnie odm ozliwości Twojje percepcji – bardzo siem musielim starać :mrgreen:
Ma percepcja niestety, albo ....stety dostosowana jest przewaźnie do tego czy posta walę przed kawy wypiciem czy po :roll: , ale lepiej się do niej nie dostosowywać bo to na manowce prowadzić moźe :P :wink:
@AnnaS81 napisz jak masz podłączone dyski i napędy, co jest na wspólnej taśmie.
Do do wirusów to jest własciwie tylko jedna moźliwość – zagnieźdźenie się jakiegoś świństwa w bootsectorze, ale to łatwo sprawdzić.
W dalszym ciagu podtrzymuję sprawę taśm – napisz na czym to Twoje sprawdzanie polegało.
Bobi_robert:
Takie mozliwosci:
1. Sprawdz czy nie masz dyskietki we flopie
2. chkdsk, fix mbr, fix boot, bootcfg /rebuild
3. uaktywnij partycje
4. sprawdz HDD narzedziem od producenta
5. Sprawdz tasmy, docisnij
1. dyskietki napewno nie ma
2. tego nie robilem, nie znam sie na tym za bardzo nie chce czegos zepsuc bo na dysku mam wazne dane.
3. partycja jest uaktywniona, inaczej by nie strartowalo co jakis czas
4. nie mam rzadnego oprogramowania
5. tasmy byly sprawdzane
sadze ze to albo jakis wirus, albo jest taka mozliwosc ze jest to cos od plyty jak dobrze pamietam to mialem kiedys inny dysk i rowniez czasami byl ten problem.
W tej chwili caly czas mam w CD wlaozona plyte bootujaca i startuje mi z CD.
Jak ma ktos jeszcze jakis pomysl to prosze napisac.
Seeker:
Ja stawiam na pkt.5 postu JN , który tak naprawdę napisał Bobi_robert – to dla jasności gdyby komuś sie chciało te gupie uwagi Rebego i Bobiego poniźej czytać :wink:
Poziom uwag był dostosowany specjalnie odm ozliwości Twojje percepcji – bardzo siem musielim starać :mrgreen:
Bobi_robert:
Seeker:
...postu JN
Jakiego JN ?? :wink:
łeche, hehe ....
No przeca nie Janukowycza :P :lol:
Zarozki zmienie. 8)
Rebe:
Bobi_robert:
Seeker:
...postu JN
A co za róznica ? :mrgreen:
Zasadnicza :mrgreen:
Pomijajac juz liczbe literek w nicku i ich odpowiednie ulozenie :P
Bobi_robert:
Seeker:
...postu JN
A co za róznica ? :mrgreen:
Faktem jest, źe skoro raz łazi , a raz nie to to najbardziej prawdopodobne – przy pominięciu jakichś mikropęknięc przy kontrolerze.
Seeker:
...postu JN
mialem kiedys ten sam problem ale od niedawna wogole sie to nie pojawia...jestem na 100% pewnien ze nie zrobilem nic z w/w metod. To dzieje sie u mnie zawsze po formatowaniu dysku ale po jakis 3 miesiacach mija :D
Takie mozliwosci:
3. uaktywnij partycje
3. uaktywnij partycje
Strona 1 / 1