DirectX - zanudzanie o pewnym błędzie
Nie wiem jak to opisać aby dawało to odzwierciedlenie tego co się dzieję postaram się jak będę mógł najlepiej. Jeżeli ktoś ma jakieś dodatkowe pytania proszę pisać.
Mam problem z DirectX chodzi o dźwięk, nie wiem jak tam z Direct3D i te inne Ale DirectrSound nie działa. W dxdag mam komunikat
Wyniki testów modułu DirectSound: Wystąpił błąd w kroku 3 (DirectSoundCreate): HRESULT = 0x88780078 (Brak sterownika)
No musze powiedzieć ok brak sterownika, no to co zrobić przeinstalować go. I tak robiłem zmieniałem na różne wersje i nic. To samo próbowałem z DirectX miałem jakiś programik do ustawienia na DirectX 8.1 czyli standardowego w WindowsXP i to samo. Normalnie ręce opadaję.
No ale czy sterownik jest?? Tak mam go zainstalowanego wszystkie programy które maja taka możliwość lub ją znalazłem przełączyłem na obsługę dźwięku bezpośrednio przez sterownik a nie przez DirectX, ale tu jest problem bo takich programów jest mało:(
Jeszcze do tego jest inna fajna rzecz jak włączę komputer to przez jakiś losowy czas działa mi dźwięk. Po pewnym x czasie z góry losowym (czasem nawet nie zdążę czegoś włączyć czasem parę minut) wyskakuje mi komunikat o błędzie i czy chce go zdebugować. No raz tam popatrzyłem ale co ja tam wiem z svchost.exe. Po wyskoczeniu tego komunikatu połączenie z DirectSound działa na tym programie na którym był on odtworzony przed wyskoczeniem błędu. Zamknięcie i próba uruchomienia programu kończy się fiaskiem. Do tego po wyskoczeniu tego błędu znika mi na chwile temat z Windowsa(chodzi mi o to że pasek jest niebieski itp robi się tak jak w 98) ale to trwa chwileczkę takie mignięcie i potem wraca do normy.
Mając na myśli że to któryś program startujący wraz z uruchamianiem się
Systemu Operacyjnego jest powodem tego błędu wyłączyłem nawet wszystkie
programy jakie startują razem z startem systemu. Powiem że niby dużej ale może
to przypadek, ciężko powiedzieć. Ale błąd tak samo w końcu wyskoczył więc te
programy raczej nie powinny powodować błędu.
A na koniec ciekawostka DirectMusic działa, i co ma to do rzeczy:(
Odpowiedzi: 2
Co z akceleracją? Włączona? Wyłączona? Próbowałeś pozycję owego suwaka zmieniać?
Masz włączoną usługę Windows Audio?
-
<p><span style="font-size:12pt;font-family:'Times New Roman';">Akceleracja, nie ma o czym mówić jak ruszę to cała zakładka jest nieaktywna. Windows Audio jest na automatyczna i jest wyłączona. To teraz sprawdzę co się stanie jak ją włączę.</span></p><p> </p><p>Jak ją włączyłem to działa teraz czekam czy się będzie wysypywało. Ale już dzięki nawet jak by się wysypywało to wiem już jak to szybko włączyć:) </p><p> </p><p><span style="font-size:12pt;font-family:'Times New Roman';">W sumie jest tam opcja że jak wystąpi błąd uruchom ponownie usługę może to mi da rade:) </span><br /> </p>