Desktop.ini kilka pytań

Chciałbym się zapytać o kilka rzeczy związanych z tym plikiem. Najłatwiej będzie opisać to co chcę uzyskać przez ten plik. Zależy mi na tym aby mieć katalog w którym 1)jako ikonka folderu jest moja ikonka (choć wydaje mi się, że z poradnika na msdn wyczytałem że to nie koniecznie musi być ikona, może być bmp - jakie ograniczenia tutaj są? bo nie wiem) 2)żeby "tapetą" w tym katalogu był obrazek w nim się znajdujący 3)żeby to nie był katalog u mnie na dysku któremu ręcznie trzeba nadać atrybut +s (systemowy) a zwykły katalog, który udostępnie w necie, i ktoś po ściągnięciu będzie w nim widział ikonkę i tą tapetę. Problem polega na tym, że aby takie rzeczy w katalogu działały do tej pory musiałem przez wiersz poleceń nadać katalogowi atrybut systemowy. Jednak pamiętam, że kiedyś spotkałem się z pobranym z netu katalogiek który miał właśnie fikuśną ikonkę folderu. Tak więc tak jakby jest chyba inny sposób nadania katalogowi tego atrybutu (bo rozumiem, że on umożliwia dalsze modyfikacje za pomocą Desktop.ini). Jeszcze jedno pytanie, czy da się użyć jakiejś komendy shell w pliku Desktop.ini takiej aby po otworzeniu katalogu otworzył się on w oknie o zadanej rozdzielczości? - pytam o to ze względu na przykry mechanizm wypełniania "tapety" zadanym obrazkiem. Jeśli jest on mniejszy niż okno tapeta się duplikuje... Chciałbym aby okno było rozmiaru tego obrazka i wszystko ładnie wyglądało. z 1) i 2) na swój sposób próbowałem sobie poradzić. 2) się udaje, ale tylko gdy wykonuje ręcznie 3), a zależy mi na tym, by w katalogu było coś co samo tak jakby nadaje ten atrybut bez ingerencji usera. Serdecznie dziękuję za ewentualną pomoc. Swoją dotychczasową wiedzę czerpałem z tej stronki http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc144102%28VS.85%29.aspx

Odpowiedzi: 0

Belail
Dodano:
15.02.2010 22:08:48
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0