DDRy 400MHz
Mam pytanie chce zakupić 2x 256MB RAMu DDR 400MHz i płyte obsługującą podwójny kanał.
I w związku z tym pytanie, czy pamięci z podwójnym kanałem to jakieś inne pamięci od norlamnych czy moźe to kaźda pamięć moźe być podwójna jeśli płytas obsługuje taką funkcje ?, i drugie pytanie czy system widzi jako 256MB jak mam podwójną kanał 2x256MB ? czy jako 512 ?
O ile moźe przyśpieszyć takie coś system i wogule kompa, czy w grach odczuje róźnice ?
I w związku z tym pytanie, czy pamięci z podwójnym kanałem to jakieś inne pamięci od norlamnych czy moźe to kaźda pamięć moźe być podwójna jeśli płytas obsługuje taką funkcje ?, i drugie pytanie czy system widzi jako 256MB jak mam podwójną kanał 2x256MB ? czy jako 512 ?
O ile moźe przyśpieszyć takie coś system i wogule kompa, czy w grach odczuje róźnice ?
Odpowiedzi: 15
koala1:
...ale przyśpieszenie aplikacji czy gier nie jest takie duźe jak przyśpieszenie przepustowości pamięci, które wynosi koło 20 do 25%, w moim przypadku faktycznie było to 25%. Przyśpieszenie w aplikacjach moźe będzie rzędu kilku procent i częściowo jest to równiez spowodowane po prostu większą ilością pamięci.
Witam!
Oczywiście masz rację, źe niektóre aplikacje nie "przyśpieszą" zbytnio, jednak wszystkie te, które non stop obracają kilkuset megabajtowym obszarem danych w pomięci przyspieszają właśnie o te 20 do 25%, a to juź jest coś, no nie? Fakt źe źadna aplikacja biurowa nie przyspiesza moźe być tylko wyznacznikiem tego, czy jest konkretnej osobie potrzebny tryb dual. Piszesz coś tam o ekspertach – mogę ci zagwarantować, źe w obliczeniach polowych wyraźnie widać to przyspieszenie, wiem to z własnego doświadczenia.
Pozdrawiam.
przyznaje, źe jakieś tam minimalne znaczenie to ma, ale przyśpieszenie aplikacji czy gier nie jest takie duźe jak przyśpieszenie przepustowości pamięci, które wynosi koło 20 do 25%, w moim przypadku faktycznie było to 25%. Przyśpieszenie w aplikacjach moźe będzie rzędu kilku procent i częściowo jest to równiez spowodowane po prostu większą ilością pamięci.
koala1 nie masz racji mówiąc, źe teraz nie przyspieszy. PRSZYSPIESZY, bo pamięc RAM to pamieć RAM, a imi szybsza tym lepiej. I gry i dyski twrade z tego korzystają :!: :!:
no nieźle to wszystko wygląda. Ogólnie przy dwukanałowym kontrolerze pamięci przyśpieszenie na pamięciach jest rzędu 25%. Jest to wynik sprawdzony: Płyta INTEL 865PERL , Celeron 2.0, 2 moduły 256. Tak naprawde nie ma to w sumie na dzień dzisiejszy źadnego znaczenia dla obecnych aplikacji, nie daje to źadnego kopa jak niektórzy piszą (pewnie coś gdzieś usłyszeli i ekspertów z siebie robią) na dzień dzisiejszy jedynie programy typu sisoftsandra pokaźe, źe rzeczywiście jest przyrost mocy pamięci.
Prawdą jest, źe przy zakupie nowego kompa i tak warto w to zainwestowac, bo jest to technika rozwojowa.
Prawdą jest, źe przy zakupie nowego kompa i tak warto w to zainwestowac, bo jest to technika rozwojowa.
Pawek:
Mówisz mnóstwo testów, elbe. Podaj linka do choćby jednego, w którym bedzie napisane, źe chodzi 2 razy szybciej :!:
Mówisz o krytykowaniu i kwestionowaniu, ja się Ciebie jedynie zapytałem :!: :!: :wink:
nie 2 razy szybciej tylko 2 razy wieksza przepustowosc..... na poczatku zle ujolem swoje mysli. Chodzi o to ze Athlony nie sa w stanie wykozystac takiej przepustowosci. Nie chce mi sie kucic.
Mówisz mnóstwo testów, elbe. Podaj linka do choćby jednego, w którym bedzie napisane, źe chodzi 2 razy szybciej :!:
Mówisz o krytykowaniu i kwestionowaniu, ja się Ciebie jedynie zapytałem :!: :!: :wink:
Ogolnie cala idea wprowadzanie technologi dual ddr bylo podwojenie PRZEPUSTOWOSCI pamieci.
Poczytajcie sobie o tej technologi bo przeciez jest MNUSTWO testów na necie. W skrocie mówiac Athlony ne są w stanie wykorzystac w pelni tej technoligi, a penitium 4 wyorzystuje.
Wiec lepiej podoarowac sobie ta technologie w przypadku Athlonów. Zyska sie dodatkowy wolny solt dla rozbudoy w przyszlosci ramu. Pozatym pamieci z dualu gorzej sie podkrecaja niz te samie w singlu.
Ogolnie koncze zagladac na to forum bo widze ze jak ktos ma malo postów to karzda jego odpowiedz sie kwestionuje i ktytykuje.
Bye all
Poczytajcie sobie o tej technologi bo przeciez jest MNUSTWO testów na necie. W skrocie mówiac Athlony ne są w stanie wykorzystac w pelni tej technoligi, a penitium 4 wyorzystuje.
Wiec lepiej podoarowac sobie ta technologie w przypadku Athlonów. Zyska sie dodatkowy wolny solt dla rozbudoy w przyszlosci ramu. Pozatym pamieci z dualu gorzej sie podkrecaja niz te samie w singlu.
Ogolnie koncze zagladac na to forum bo widze ze jak ktos ma malo postów to karzda jego odpowiedz sie kwestionuje i ktytykuje.
Bye all
Kwladarz ma rację z pamięciami 400 MHz. Jest dokładnie tak jak napisał.
Faktycznie sprawdziłem – nie kaźda płyta z chipsetem na "dual" – dzięki kwladarz za sprostowanie :wink:
Tak samo z elbe – gdzie przeczytałeś, źe wydajność wzrasta o 100% :?: To niemozliwe.
Faktycznie sprawdziłem – nie kaźda płyta z chipsetem na "dual" – dzięki kwladarz za sprostowanie :wink:
Tak samo z elbe – gdzie przeczytałeś, źe wydajność wzrasta o 100% :?: To niemozliwe.
Biez podwójny kanal sa znacznie szybsze od 2 innych kosci. A jak bedziesz bral doula ram to bierz jakiejs firmy znanej np kingston
Pawek:
Nie jestem do konca pewnie, ale wydaje mi się kazda płyta na chipie nVidia2 ma taki kontroler...
Witam.
Nie kaźda płyta na nForce2 ma dwukanałowy kontroler pamięci!!! Uwaźajcie na to! (np Soltek SLNV400–64).
Przyrost szybkości jest rzędu 15% w stosunku do obsadzenia jednego lub trzech banków pamięci – czyli bez trybu dual. Nie wiem skąd elbe wytrzasnął informację,źe dla intelowskich procesorów tryb dual daje 200% przyspieszenia.... Nigdzie się z taką informacją nie spotkałem. Co do samych pamięci 400MHz to warto w nie inwestować tylko wtedy, gdy masz zamiar przetaktować procesor poprzez zmianę FSB na 200MHz lub w przyszłości zmienić procesor na pracujący na takiej szynie (teraz ich chyba jednak nie ma). Praca asynchroniczna pamięci i procesora powoduje straty – przykładowo: procesor na FSB 166MHz, pamięci na 400MHz, to wydajność gorsza niź synchronicznie na 333MHz.
Pozdrawiam.
A coś ci się nie pomyliło ??
Jak to moźliwe źe 5% jak kaźdy mówi źe kopa to daje.
Jak to moźliwe źe 5% jak kaźdy mówi źe kopa to daje.
Przy intelch dual ddr dziala tak jak nalezy – tz 2 razy szybciej. Ale przy procerorach AMD przyrost mocy niest niewielki (w granicach 5%)
Pamięci będę miał tej samej firmy bo odrazu biore dwie :), a będą to TwinMos 2x256 MB na 400MHz :)
Pawek – pisz ludziom jaśniej:
Pamięci muszą być identyczne, tzn. marka (producent) i częstotliwość.
Ja mam włączony podwójny kanał – a pamięci mam obecnie dwie kości:
1. 256 MB DDRam PC 4100 (czyli 333)
2. 256 MB DDRam PC 4100 (czyli 333)
I tutaj bardzo istotne jest aby kości były tak samo taktowane, czyli w tym wypadku 333 MHz, równieź producent musi byc ten sam.
jedyne co moźe się róźnić to wielkości pamięci np:
1. 128 MB DDRam PC 4100
2. 256 MB DDRam PC 4100
3. 512 MB DDRam PC 4100
Pamięci muszą być identyczne, tzn. marka (producent) i częstotliwość.
Ja mam włączony podwójny kanał – a pamięci mam obecnie dwie kości:
1. 256 MB DDRam PC 4100 (czyli 333)
2. 256 MB DDRam PC 4100 (czyli 333)
I tutaj bardzo istotne jest aby kości były tak samo taktowane, czyli w tym wypadku 333 MHz, równieź producent musi byc ten sam.
jedyne co moźe się róźnić to wielkości pamięci np:
1. 128 MB DDRam PC 4100
2. 256 MB DDRam PC 4100
3. 512 MB DDRam PC 4100
Przyspieszy to działanie gier i prędkość kopiowania plików. Pamięc będzie widoczna jako 512MB. Nie jestem do konca pewnie, ale wydaje mi się kazda płyta na chipie nVidia2 ma taki kontroler...
Aha, pamięci nie musza byc jakies specjalne, jedyny warunek musza byc identyczne. Taka sama pojemnośc i firma.
Aha, pamięci nie musza byc jakies specjalne, jedyny warunek musza byc identyczne. Taka sama pojemnośc i firma.
Strona 1 / 1