daty plików z internetu
witam.
Czy ktoś wie dlaczego pliki ściągane z internetu mają daty ich utworzenia równe dacie ich zapisania na dysku mojego komputera a nie takie jakie są na serwerze z którego ich ściągam ?
Czy jest jakaś możliwość aby to zmienić w win xp home aby system nie zmieniał ich rzeczywistych dat ?
Odpowiedzi: 6
U mnie nie ma żadnych sterowników oprócz programu Samsung PC studio przy pomocy którego komputer przez usb widzi kartę sim i pamięć wewnętrzną telefonu bez karty mikro sd. W tel można jednak ustawić aby komp widział kartę jako dysk wymienny i tutaj jest ok , z tym że wtedy nie widzi pamięci wewnętrznej i program sams pc studio nie działa. No i jest ten problem z datami przy sams pc studio.
ps. czy ten zegar na forum był zmieniany w marcu ?
Zwyczajnie.
Podpinam komórkę przez kabel usb i przenoszę zdjęcia.
Karta z pamięcią jest w telefonie i system otwiera mi okna tylko z folderami, które są na karcie.
Jeśli ją wyjmuję, otwiera mi się okno z folderami, które znajdują się w pamięci wbudowanej w telefon.
Cała tajemnica :)
Btw... nie używam programu który mam dołączony do płyty ze sterownikami do komórki.
Pracuję na samych sterownikach.
Komórki mają tzw. pamięć wewnętrzną (zwykle kilkanaście , kilkadziesiąt MB) oraz niektóre mają możliwość podłączenia dodatkowych kart pamięci (kilka GB). Ja mówię o pamięci wewnętrznej telefonu . Mogę skopiować w menu telefonu pliki z pamięci wewnętrznej do tej dodatkowej i daty nie zmieniają się. Potem jak takie karty są traktowane przez komputer jako pendrive to nie ma problemu bo z pendriv'a kopiuje prawidłowo.
Przy czy czym komputer poprzez usb widzi tylko pamięć wewnętrzną komórki poprzez programik Samsung pc studio i tu jest problem z datami. Karty mogę odczytać tylko poprzez czytnik kart.
Nie wiem jak i z czego były ściągane te twoje zdjęcia z komórki ?
Zajrzałem z ciekawości w folder, gdzie mam zdjęcia z wakacji cykane flagową komórką Plusa i w dymkach mam dane o zdjęciu, czyli dokładne - data i godzina i wszystko jest jak powinno. Zdjęcia trafiły na dysk z ponad dwutygodniowym opóźnieniem, ale informacje są właściwe.
Zatem - to raczej jednak coś nie tak z tym Samsungiem. Chyba, że masz jakiś problem z Windowsem - jakiś taki, o którym możesz nawet nie wiedzieć.
Dzięki za podpowiedź na temat zdjęć. Dalej interesuje mnie czy można zmienić ustawienia systemowe aby system nie zmieniał tych dat. Są programy do ściągania witryn internetowych które nie podmieniają tych dat.
Odnośnie zdjęć to mam taki programik Samsung PC studio do komunikacji z tel komórkowym .Można nim ściągać też zdjęcia zapisane w pamięci wewnętrznej komórki , tyle że przy ściąganiu podmienia mi wszystkie daty plików jpg na datę kopiowania. Wsparcie Samsunga odpowiedziało mi że za podmianę dat odpowiada system mojego komputera .
Sprawdziłem dane exif i we wszystkich plikach jpg jest data taka sama, chyba produkcji telefonu ? Chyba zależy to od rodzaju aparatu , w innych plikach wykonanych innym aparatem dane są bardziej szczegółowe i daty są prawidłowe.
pozdrawiam
Pliki mają swoje daty, ale pobranie ich z sieci powoduje, że "tworzą się" na dysku. Reszta właściwości j.w.
W sytuacji, kiedy plik jest np. zdjęciem, jego oryginalne dane utworzenia zwykle znajdziesz w metadanych, exif itp.
Strona 1 / 1