czyszczenie LCD

Witam!
Czym czyścicie panele LCD – chodzi mi oczywiście o powierzchnię wyświetlającą obraz i o rodzaj płynu.
Kiedy na starym monitorze miałem filtr przeciw(pewnie promieniowaniu) po zabrudzeniu czyćiłem go zwykłymi płynami do szyb i się zrobił z matowego ( nie odbijał wiele światła ze strony patrzącaego na monitor ) prawie jak lustro.
Tak więc teraz podchodzę trochę ostroźnie do tych spraw. Na pytanie w sklepie komputerowym czym się czyści te LCD dowiedziałem się źe są do tego specjalne dla LCD płyny, ale nie miali takiego na stanie. Tak więc nie wiem, ten panel w dotyku to ni szkło, ni plastik, pochlapię go czyś nieodpowiednim i wyjdzie awaria :).
Jeśli ma znaczenie o jaki konkretnie monitor chodzi to jestem posiadaczem ACER`a AL1721.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam!

Odpowiedzi: 5

IMO, płyn do mycia szyb się nie nadaje, bo zostawia smugi i trzeba potem miekką szmatką polerować jakiś czas, a pozatym ekran się po takim zabiegu rysuje.
Ja stosuje w/w środki i czyszczenie trwa ok.~ 30 sek.
Wydatek rzędu 15 – 25 zł. nie jest tak duźy biorąc pod uwagę źe, 1 sciekeczka starcza na 1 czyszczenie.
W moim przypadku starcza to na o.k 3 miesiące, bo czyszczę go codziennie ( duźo jaram fajek przy kompie :P ).
McScr@by
Dodano
14.02.2004 23:00:18
  • Wojtula 28.06.2006 02:15:56

Nie masz racji. FIRMOWY płyn do mycia okien jest tak samo dobry, jak te wszystkie "dedykowane" ściereczki i inne duperele. Ja czyszczę od dawna właśnie płynem do mycia okien i niczego sobie nie zniszczyłem (zmatowiłem, zmyłem itp)! Serwisy też tak radzą: <A href="http://serwis.v24.pl">czyszczenie lcd&nbsp;</A>.

• JNJN 28.06.2006 23:34:42

Tylko letnia woda plus trochę płynu do naczyń np Ludwik i miękka ścieraczka wyciśnięta z nadmiaru wody&nbsp; - wymyć ekran LCD i wytrzeć do sucha chusteczkami chigienicznymi i jest super.<br>

dobry temat...miałem dzis rano taki sam załozyć..Ja czyszcze swoj LCD ( LG Flatron L1510S polecam :) przecieram zwykłą szmateczka, ew papierem toaletowym (welwet) i jakimś płynem do mycia szyb. Jednak tą drugą metode stosowałem tylko 2 razy..Jakoś mam obawy co do uźywania zwykłego płynu do LCD..smugi zostają.
Smash
Dodano
14.02.2004 21:08:37
Sorry, ale wyczyściłem ciasteczka i mnie nie zalogowało.
Post Gościa jest mój. :P
McScr@by
Dodano
14.02.2004 16:02:50
Są do tego przeznaczone specjalne srodki ( np.ściereczki czyszczące do urządzeń biurowych ) na bazie alkoholu.
Polecam Tobie produkty firm Fellowes oraz e5.
Fellowes ~25 zł za 100 szt. ściereczek.
:arrow:Fellowes
Na stronie dostępne równiesz inne produkty.

e5 ~ 15 zł za 100 szt. ściereczek
:arrow: http://www.for–ever.com.pl/producenci/e5/
Anonymous
Dodano
14.02.2004 15:48:05
Ja czyszczę zwykłą szmateczką i płynem do szyb (oba: bańkę i LCD). Zmian na powierzchni ekranu nie zauwaźyłem – tlye źe po kaźdym czyszczeniu jess czysty.
Pawek
Dodano
14.02.2004 15:14:53
mihwis
Dodano:
14.02.2004 12:18:58
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1