czy xp w pelni wykorzysta moj komputer ?

wlasnie kupuje komputer: amd phenom 9850 (4x25.ghz) asus m3n-hd/hdmi nforce 750a sli 8gb ram kingston hyperx cas5 2x geforce 9800 gt 512 mb i mam pytanie czy xp z sp3 w pelni wykorzysta parametry tego komputera ? slyszalem cos ze xp wyczyta najwiecej 2 rdzenie procesora i 4gb ramu a tu jak widac jest 2 x wiecej. powiedziano mi ze na tym kompiku powinna byc vista ale wolalbym xp. czy jest mozliwosc aby xp w pelni wykorzystal ten komputer ? za odpowiedzi z gory dziekuje

Odpowiedzi: 6

Ja również miałem Vistę 64-bit, i wszystko było w porządku. Viste trzeba tylko zoptymalizować. Co do samych systemów MS, to nie ma co narzekać. XP został wydany w innej epoce jeśli chodzi o komputery, tak więc, nie można chcieć takich samych wymagań jak miał poczciwy XP ;)
golabtomek
Dodano
14.03.2009 00:13:51
nie lubie visty dla tego ze mam te 8 gb ramu a czuje sie jak bym pracowal na swoim starym komputerze z 512 mb ramu, rowniez to ze nie dziala stabilnie ... mam viste 64 bit ale nikt i nic mnie nie przekona ze to dobry system (pomijajac to ze ma dx10) mam nadzieje ze ms wkrotce zrobi dobry ststem operacyjny tak jak kiedys powstal wlasnie xp
zakalapuckany
Dodano
13.03.2009 20:04:51
  • Ucho 13.03.2009 22:40:23

[quote=zakalapuckany]mam te 8 gb ramu a czuje sie jak bym pracowal na swoim starym komputerze z 512 mb ramu[/quote] To coś masz nie tak poustawiane. U mnie na 2 gb ramu lata jak XP. [quote=zakalapuckany]rowniez to ze nie dziala stabilnie ... mam viste 64 bit[/quote] j.w. Jak pisałem, też mam 64-kę i nie jestem z niej zadowolony tak jak bym chciał. Nie mam również zamiaru przekonywać Cię, że jest to dobry system bo wcale nie jest dobry. Natomiast trzeba nad nim trochę posiedzieć, podłubać i można z niego sporo wycisnąć. Spokojnie twierdzę, że nie mniej niż z XP. Natomiast przypomnij sobie pierwszą wersję XP, co to był za syf i ile lat trwało, żeby wyszedł stan dzisiejszy.

• Razorek 13.03.2009 23:46:04

[quote=Ucho]przypomnij sobie pierwszą wersję XP, co to był za syf i ile lat trwało, żeby wyszedł stan dzisiejszy.[/quote] Obawiam się że nad Vistą już MS się już tak rozczulał nie będzie. Nie doprowadzą go do stanu, w którym ilośc pochwał znacznie przewyższy ilośc zarzutów. Będą chcieli zatrzeć złe wrażenie po tym systemie Windowsem7. Jedyne z czego się ciesz to fakt iż obiecali aktualizację i wsparcie technice dla XP przez jeszcze długi okres czasu i chwała im za to.

• XanTyp 14.03.2009 01:30:23

W nawiązaniu do swojej poprzedniej wypowiedzi: [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images43.fotosik.pl/83/9d6e801b5956fea5.jpg[/IMG][/URL] [quote=Razorek](...)wsparcie technice dla XP przez jeszcze długi okres czasu i chwała im za to.[/quote]A dokładnie do końca 2012 roku :)

• Ucho 14.03.2009 14:24:12

[quote=Razorek]Obawiam się że nad Vistą już MS się już tak rozczulał nie będzie. [/quote] Niech Twe słowa tym razem proroczymi nie będą :lol: Aczkolwiek MS coś mało się uaktywnia z Win7, a to daje nadzieję, że Vista się rozwinie.

• zakalapuckany 14.03.2009 15:17:31

[quote=Ucho]To coś masz nie tak poustawiane. U mnie na 2 gb ramu lata jak XP.[/quote] jezeli moglbys mi dac pare rad jak moge dobrze ''ustawic'' viste to bylbym bardzo wdzieczny bo naprawde denerwuje mnie lekko to ze nie jest to wszytsko tak szybkie jak powinno [quote=Razorek]Będą chcieli zatrzeć złe wrażenie po tym systemie Windowsem7.[/quote] ale cos mam zle przeczucie ze windows7 nie bedzie tym na co wciaz czeka wiele ludzi :( [quote=Ucho]Aczkolwiek MS coś mało się uaktywnia z Win7, a to daje nadzieję, że Vista się rozwinie. [/quote] nigdy nie wiadomo co Bill'owi Gates'owi przyjdzie do glowy :)

dobra panowie dzieki za rady jak tylko zobacze jak to sie wszystko sprawdza od razu napisze na forum
zakalapuckany
Dodano
10.03.2009 16:04:45
Pomyśl o 64bitowej wersji XP. Jest szansa że obsłuży Ci więcej RAMu niż 3.25GB. Ja np. mam włożone 4GB i te 4GB obsługuje. Z procesorem raczej to nic nie zmieni w kwestii wykrywalności, ale zapewne podniesie jego wydajność. Jak już się ewentualnie skusisz to mógłbyś napisać nam na forum jak to się wszystko zachowało.
Razorek
Dodano
10.03.2009 00:01:15
aha czyli teraz juz wiem ze nawet jak bedzie wiecej to nie pokaze tego ale wykorzysta tyle ile powinien :D no to bardzo dobrze bo vista jest dla mnie okrutnym wynalazkiem ;/ jezeli ktos ma jeszcze dla mnie jakies informacje to prosze pisac bedzie to mile widziane :)
zakalapuckany
Dodano
09.03.2009 23:23:51
  • Ucho 10.03.2009 17:52:10

[quote=zakalapuckany]abo vista jest dla mnie okrutnym wynalazkiem [/quote] A dlaczego ? Nie trzeba dużej wprawy, żeby się do niej przyzwyczaić. Fakt, że upierdliwa jest nieco, ale da się to w miarę szybko przeskoczyć. Ja mam na swoim prywatnym Vistę 64 bit i na nią trochę narzekam z wiadomych względów (stery, niekompatybilność programów), ale po rozsądnych modyfikacjach (czyt. wywaleniem "wodotrysków" i niepotrzebnych dodatków chodzi co najmniej tak szybko i bezproblemowo jak XP Prof. Nie kupiłbym jednak teraz wersji 64 bit, a 32. Zanim doczekamy się dopracowania progsów i sterów pod 64 to pewnie wieki miną.

Często działam na czterowątkowym Intelu ale akurat nie jestem przy nim - więc nie powiem Ci, jak go identyfikuje XP z Sp3, ale wiem, że mając 4 giga RAM - system widzi tylko 3 co jednak wcale nie oznacza, że tyle też tylko wykorzystuje. Więc... tak, XP nie będzie miał kłopotu z pełnym użyciem dostępnych mocy obliczeniowych komputera - co najwyżej będzie je nieściśle identyfikował.
XanTyp
Dodano
09.03.2009 19:09:48
zakalapuckany
Dodano:
09.03.2009 16:54:15
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1