Czy ten ram będzie działać??
Chce kupić ddr 400 mhz płyta obsługuje 266 mhz czy one będą działać??Tzn wiem źe jak bedą to z predkością 266 ale czy wogóle komputer ruszy?? moja płyta to ECS K7S5A ver.1.0 chepobios
Odpowiedzi: 11
juśli juź na allegro, to najlepiej firmowe a jeszcze lepiej gdyby były oryginalnie zapakowane (do duala powinny być)– wtedy jest pewność, źe będą ok.
radze ci tak jak kolega nie kupuj pamięci na allegro moźe kupisz taniej ale zdarzają się róźne rzeczy:d
Nie kupuj pamięci na allegro!
Ja zrobiłem tak: Na tej płycie z KT266 miałem Athlona 850. Ten procek chodził na 200MHz i na taką właśnie prędkość ustawiłem sobie te DDR400. Jakoś poszły... A po jakimś czasie zakupy: Athlon 2400+ i płyta MSI z KT600. I wtedy problemy z pamiątkami znikły. Smigają teraz na 420MHz z CL3 i napięciem 2,7V. Zero problemów!
tzn jak juź niebedą działać to zmienie płyke no ale nie tak od razu i szkoda źeby sobie lezały i sie kuźyły:)
No to podpowiem, źe ja miałem te problemy z Elixirami DDR400CL3. Większość pamiątek z Allegro ma podane specyfikacje. Największa tolerancja z jaką się spotkałem to : Geil DDR400 CL2 (od 2,55 – 2,95V). Przy czym zapewne 2,55V w przypadku zegara 266... No i tu jest problem: czy ECS da pamięciom te dodatkowe 0,05V ?
Najlepiej poszukaj w sieci. Są jakieś stronki poświęcone tej popularnej płycie. Moźe tam znajdziesz kogoś, kto juz wsadzał DDR400 do tej płyty. Wtedy zapytaj jakie i te kup.
Najlepiej poszukaj w sieci. Są jakieś stronki poświęcone tej popularnej płycie. Moźe tam znajdziesz kogoś, kto juz wsadzał DDR400 do tej płyty. Wtedy zapytaj jakie i te kup.
no i tutaj bedzie problem poniewaź zamierzam ram zakupić na allegro,poniewaź moźna tam dostać go o wiele taniej.
Sprawa wygląda tak: najlepiej idź z płytą do sklepu i kup to co zadziała (koniecznie testy!!) Kiedyś wymieniałem pamiątki na ASUS KT266A i miałem problem. Pamiątki DDR400 ledwo działały z CL2.5 DDR266. Przyczyna: większość tych pamiątek (szczególnie dobre – markowe) uźywają wyźszych napieć niź 2.6V. Tymczasem w konstrukcjach z KT266 nikt nie zakładał więcej niź 2,5V. Pomimo zgodności wstecz – to zasilacz pamięci z płyty będzie decydował o poprawnej ich pracy.
powinno ale są wyjątki :roll:
Powinno działac
Będzie działać.
Strona 1 / 1