Czy ten HDD mi odpali pod moją płytą ?
Mam płyte główną EPOX 8KHA+ i chciałbym kupić HDD Barracuda 120 GB z 8Mb cache, ale nie jestem pewien czy mi odpali. Czy ktoś się orientuje, ewentualnie jak to moge sprawdzić ?
Odpowiedzi: 2
Dla starszych płyt nawet nowy bios nie poradzi (takich sprzed 4–5 lat). Kontroler po prostu nie zaadresuje takiej wartości – przepełni się jakiś licznik i finito, ale nie ma co panikować – nawet do starych płyt jest sposób – zewnętrzny konroler ATA 100 lub 133 – ja mam setkę i miałem do niej do niedawna podpiętego Maxtora 60 (się wyglebił niestety na amen), a teraz mam Caviara 120 i szura jak talala... Poza tym wykorzystać moźna rzeczywistą przepustowość dysku. Kontroler taki kosztuje około 100 zł (w zaleźnościod firmy i moźliwośći – bo są i RAIDy). Warto się nad takim zakupem czasem zastanowić, bo taniej niź nowa płyta (bo czasem biosu nie da się zaktualizować z prostej przyczyny – bo go nie ma). A ze zmianą komputera kontroler przepniesz do nowego zyskując moźliwość podpięcia wielu urządzeń, albo sprzedasz.
Ja bym proponował postąpić następująco:
– sprawdzić czy to w instrukcji czy na stronie producenta płyty parametry maksymalnej pojemności HDD
– jeśli dysku płyta nie przyjmie a jest bios to go zaktualizować
– jeśli nie to kupić kontroler
Pozdrawiam.
Ja bym proponował postąpić następująco:
– sprawdzić czy to w instrukcji czy na stronie producenta płyty parametry maksymalnej pojemności HDD
– jeśli dysku płyta nie przyjmie a jest bios to go zaktualizować
– jeśli nie to kupić kontroler
Pozdrawiam.
a dawno temu kupiłeś płytę ? zobacz w instrukcji, powinno być napisane.
Z resztą zaleźne jest to od wersji BIOS'u
Z resztą zaleźne jest to od wersji BIOS'u
Strona 1 / 1