Czy nadpisałem konto administratora?

Stworzyłem nowe konto, ale znikło stare.
Moźe nowe powinno być jako uźytkownik, a ja dałem prawa administratora.
Co zrobiłem nie tak?
Czy teraz jestem skazany na nowe konto czy jest jakiś sposób na odzyskanie poprzedniego?
W Document and settings są wszystkie pliki ze starego konta administratora.
W kontach uźytkowników w panelu mam tylko gościa i nowe konto.

Odpowiedzi: 15

krzysiek032:
Ale nie sądziłem źe trzeba usunąć konto z listy źeby zmienić jego status.Czyli takie kasowanie nie kasuje konta wraz z ustawieniami tylko sam wpis?.
No nie. Jesli skasujesz konto – usuniesz calkowicie z folderu Uzytkownicy (w tym samym miejscu, obok folderu Grupy) – zniknie ono z wszystkich ustawien. Natomiast zeby "przemiescic" konto w grupach, musisz usunac go z jednej, aby dodac do drugiej.
krzysiek032:
Jak jest z tym dodawaniem do grupy uzytkownicy konta które wcześniej skasowałem z listy administratorzy?
Wpisać nazwę tego konta poprostu?
No i tam wpisać ręcznie taką samą nazwę konta jaką wcześniej usunąłem z grupy Administratorzy?
Mozna recznie jesli wie sie w jaki sposob wprowadzic nazwe, ale na poczatku warto przygladnac sie jak to robi sam system. W dziale sieci znajdziesz przyklejony temat o udostepnianiu plikow w XP i w nim jest opis wraz ze screenami dodawania konta do grupy lub uprawnien. Kolejnosc klikania identyczna, a wiec mozesz skorzystac na podpowiedzi z obrazkami.
krzysiek032:
Czyli jak bym chciał(a nie chcę) tylko skasować konto to usuwam go tylko z grupy administratorzy i wszystko?
Jak wyzej – w folderze Uzytkownicy Zarzadzania komputerem mozesz kliknac prawym klawiszem myszy na konto do skasowania i wybierasz Usun.
EL NINO
Dodano
09.06.2005 01:34:16
EL NINO:
Wszystko robisz na koncie ADMINISTRATOR.
Uprawnienia dla konta o uprawnieniach administratora zmieniasz np. poprzez Panel sterowania –> Narzedzia administracyjne –> Zarzadzanie komputerem i tam wyszukujesz w Uzytkownikach i Grupach lokalnych folder Grupy. Otwierasz z prawego okna grupe Administratorzy, podswietlasz sowje zalozone konto i klikasz Usun. Kolejnym krokiem powinno byc przypisanie tego konta do innej grupy, czyli otwierasz grupe np. Uzytkownicy, klikasz dodaj i wyszukujesz konto.

Tak myślałemm źe pewnie w zarządzaniu coś trzeba zrobić. Ale nie sądziłem źe trzeba usunąć konto z listy źeby zmienić jego status.Czyli takie kasowanie nie kasuje konta wraz z ustawieniami tylko sam wpis?.Jeszcze jedno pytanie bo nie załapałem. Jak jest z tym dodawaniem do grupy uzytkownicy konta które wcześniej skasowałem z listy administratorzy?
Wpisać nazwę tego konta poprostu?
Pisałeś coś o wyszukiwaniu, a z tego co widzę to tam się wpisuje ręcznie.Jak kliknę prawym i "dodaj do grupy" otwiera się okno i potem "dodaj" i w kolejnym oknie mam: "Wprowadź nazwy obiektów do wybrania(przykłady)"
No i tam wpisać ręcznie taką samą nazwę konta jaką wcześniej usunąłem z grupy Administratorzy?

Ps.Czyli jak bym chciał(a nie chcę) tylko skasować konto to usuwam go tylko z grupy administratorzy i wszystko?
A co z wszystkimi ustawieniami, katalogiem documents and settings? Ręcznie się kasuje?
Lepiej wiedzieć więcej niź mniej to moje motto :)
krzysiek032
Dodano
08.06.2005 17:50:17
Wszystko robisz na koncie ADMINISTRATOR.
Uprawnienia dla konta o uprawnieniach administratora zmieniasz np. poprzez Panel sterowania –> Narzedzia administracyjne –> Zarzadzanie komputerem i tam wyszukujesz w Uzytkownikach i Grupach lokalnych folder Grupy. Otwierasz z prawego okna grupe Administratorzy, podswietlasz sowje zalozone konto i klikasz Usun. Kolejnym krokiem powinno byc przypisanie tego konta do innej grupy, czyli otwierasz grupe np. Uzytkownicy, klikasz dodaj i wyszukujesz konto.
EL NINO
Dodano
07.06.2005 23:16:50
EL NINO:
Ma takie same uprawnienia jak i to wbudowane, z jednym wyjatkiem: z konta ADMINISTRATOR usuniesz zalozone konto o uprawnieniach administratora, a odwrotnie juz nie da rady.

Skoro tak to powiedz jak to zrobić, bo u mnie się nie da.Ba nawet nie da się zrobić ograniczonego(jestem skazany na dwóch adminów).
Ale w sumie nie będę wnikał skoro nie chce juź ani usuwać ani ograniczać(teraz chciałem dla samej wiedzy dowiedzieć się jak to się robi).Ale fakt jest faktem źe się u mnie poprostu nie da zrobić tak jak piszesz ty i poprzednicy(zresztą juź o tym pisałem dwukrotnie).Czyli innymi słowy ten super admin nie ma u mnie takiej władzy jak piszecie.
Ale wielkie dzięki za odzew i rady, teraz przynajmniej wiem na czym stoję.Pozostaje mi tylko w trybie awaryjnym przekopiować documents and settings na nowo załoźone konto(wyczytałem o tym sposobie na tym forum).Tylko nie doczytałem z pod jakiego konta najlepiej to zrobić. Moźe ktoś podpowie?
krzysiek032
Dodano
07.06.2005 22:33:22
krzysiek032:
Chciałbym z wbudowanego konta administratora móc zmienić nowo utworzone konto na ograniczone(teraz jest dwóch administratorów), albo go usunąć.
Krzysiu, mimo ze juz to zostalo tutaj w jakis sposob przedstawione, i ja wetkne swoje trzy grosze:
– wbudowane konto ADMINISTRATOR nie powinno w ogole sluzyc do pracy w systemie. To konto powinno byc traktowane wylacznie jako konto awaryjne do ewentualnego ratowania systemu w sytuacjach podbramkowych. Nie musze chyba dodawac, ze powinno miec rowniez zalozone haslo.
– jesli juz Twoja wola jest praca na koncie z uprawnieniami administratora, sluzyc temu ma wlasnie konto ktore sobie zalozyles. Ma takie same uprawnienia jak i to wbudowane, z jednym wyjatkiem: z konta ADMINISTRATOR usuniesz zalozone konto o uprawnieniach administratora, a odwrotnie juz nie da rady.
EL NINO
Dodano
07.06.2005 21:24:38
krzysiek032:
A czym się będą róźnić w takim razie oba konta skoro będą miały takie same prawa?

Jak by to ująć, wbudowany admin to jakby super–admin.
Dokładnej definicji nie podam,, ale wyobraź sobie sytuację, źe dziwnym trafem poleci Ci konto XXX z uprawnieniami administratorskimi.
Chcesz dostać się ustawien systemowych do których z poziomu konta ograniczonego nie masz dostępu.
Co wtedy robisz ?
Ano logujesz się na wbudowane i odkrecasz zonka.

krzysiek032:
...musiałbym od nowa niektóre rzeczy porobić...przenieść(najlepiej jakoś bezinwazyjnie) ustawienia z jednego konta na drugie by mieć wszystko poustawiane jak na tym wbudowanym.

Na forum ostatnimi czasy przewinęło się co najmniej kilka tematów o przenoszeniu danych, ustawień miedzy kontami. Racz do nich zajrzeć.
Bobi
Dodano
07.06.2005 20:38:57
Bobi:
Teraz myślę, ze problemem nie jest to czy mozesz czy nie moźesz jakiegoś konta usunąć/zmienić czy brakuje jakiś opcji czy nie brakuje.
Teraz wcale nie wiem co właściwie chcesz zrobić ?
Wypisz w punktach o co Ci chodzi.

O właściwej inteprtacji zdania to coyote wspomniał, a ja tylko dodam, źe większość ustawien moźesz przekopiowć z konta na konto.

Chciałbym z wbudowanego konta administratora móc zmienić nowo utworzone konto na ograniczone(teraz jest dwóch administratorów), albo go usunąć.Nie wiem czy to zrobię na 100% (bo jeśli polecacie zostawić)Ale chciałbym wiedzieć jak to się robi.

Ps.Mam nadzieję źe teraz wiadomo o co chodzi?
krzysiek032
Dodano
07.06.2005 20:38:12
A czym się będą róźnić w takim razie oba konta skoro będą miały takie same prawa?
Jeśli miałbym zastosować się do rady to nie muszę juź nic w tej kwesti robić bo własnie teraz tak mam.
Ale musiałbym od nowa niektóre rzeczy porobić.Bo nie wszystko działa na nowym koncie.Albo przenieść(najlepiej jakoś bezinwazyjnie) ustawienia z jednego konta na drugie by mieć wszystko poustawiane jak na tym wbudowanym.
krzysiek032
Dodano
07.06.2005 20:29:41
Teraz myślę, ze problemem nie jest to czy mozesz czy nie moźesz jakiegoś konta usunąć/zmienić czy brakuje jakiś opcji czy nie brakuje.
Teraz wcale nie wiem co właściwie chcesz zrobić ?
Wypisz w punktach o co Ci chodzi.

O właściwej inteprtacji zdania to coyote wspomniał, a ja tylko dodam, źe większość ustawien moźesz przekopiowć z konta na konto.
Bobi
Dodano
07.06.2005 20:27:45
Na ograniczonym koncie nie mogę robić wszystkiego, co chwila musiałbym się przełanczać na drugie. Wiem źe to jest polecane ale raczej mało praktyczne rozwiązanie

Nie rozumiesz,stwórz nowe konto i nadaj mu prawa amninistratora – nie będziesz musial sie po nic przelaczac (pozatym istnieje coś takiego jak uruchom jako..) ,a wbudowane tak jak pisze Bobi zostaw w spokju.
maq123
Dodano
07.06.2005 20:19:08
Odn pkt.1 Nie zamierzałem tego robić.Chciałem zdegradować lub usunąć nowo utworzone przeze mnie, ale jedna z opcji jest nie aktywna a drugiej poprostu nie ma.

Odn pkt.3 ja zrobiłem (jak pisałem we wcześniejszym z postów)to inaczej, poprostu zmieniłem sposób logowania na tradycyjny.Ale jak będzie to nie poręczne na dłuźszą metę to skorzystam z twojej rady.

Odn. pkt.4 No ja nie mogę właśnie tego zrobić.

Na ograniczonym koncie nie mogę robić wszystkiego, co chwila musiałbym się przełanczać na drugie. Wiem źe to jest polecane ale raczej mało praktyczne rozwiązanie.Nigdy z niego nie korzystałem.
A w tej chwili mam juź wszystko poustawiane na tym głównym(wbudowanym).To drugie mam tak do testów jakby coś się działo na głównym.

Ps.Muszę jeszcze jakoś usunąć ten ekran ZAPRASZAMY przy starcie.Nie wiem czemu ale windows bardzo dlugo mi sie laduje a ten ekran to wydluza dodatkowo(mialem gdzieś sposób jak to wyłączyć w rejestrze)
Wywaliłem ze startu systemu co się dało, a mam dość szybką maszynę i świeźutki system i nie wiem co jest grane.
krzysiek032
Dodano
07.06.2005 20:09:02
Przeczytaj sobie mój podpis i weź go do siebie w tym przypadku.
W punktach.
1. Wbudowanego konta administratora tworzonego domyślnie przy instalacji systemu nie 'zdegradujesz' do ograniczonego chocby ze względów bezpieczeństwa.
2. To źe po stworzeniu dodatkowego konta to administratorskie zniknęło z ekranu powitalnego równiez jest rzecza normalną.
Klikając na ekranie powitalnym 2x ALT+CTRL+DEL, wpisując za usera administator oraz w razie potrzeby podajac hasło dostaniesz sie na to konto.
3. Chcą uniknąć tych komplikacji moźesz wprowadzic zmianę w rejestrze, ktora opisalem.
4. Zwykłe konto usera nalezacego do grupy administratorzy moźesz zdegradować do ograniczonego ale juz w drugą stronę nie, natomiast spod administratora mozesz drugie równieź nim uczynić.

Ze wględów bezpieczeństwa polecam – i nie tylko ja – pracować na codzień na koncie administratora/ograniczonym, a to wbudowane zostawić w spokoju.
Bobi
Dodano
07.06.2005 19:39:09
Dzięki za podpowiedź, ale czy aź trzeba robić zmiany w rejestrze?
Robiłem to co prawda przy innych okazjach (gdzie nie było innego wyjścia) nie raz ale tu chyba(przyznaje się bez bicia) popełniłem jakiś szkolny błąd, bo czemu nie mogę usunąć ani zmienić rodzaju konta, skoro jestem administratorem?
Ten zabieg o którym piszesz moźe uaktywni konto przy logowaniu XP ale czy teź uaktywni opcję zmiany typu konta i opcję usuwania???
Zawsze się grzebie w rejestrze gdy tworzy się nowe konto???? Chyba nie.Więc wolałbym przeczytać jaki popełniłem błąd i jak to ew. zmienić w zwykły sposób.Chyba źe się nie da (wtedy napewno coś pokręciłem przy tworzeniu konta).
Tylko co tam moźna pokręcić? hmmmmm.
krzysiek032
Dodano
07.06.2005 19:19:46
Spokojnie nic się nie stało, konto wbudowane administratora istnieje tyle, źe nie jest widoczne na ekranie powitalnym.
W edytorze rejestru w kluczu: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList
Tworzysz tam DWORD o nazwie Administrator i za dane podajesz 1.
Po tym zabiegu konto powinno się pojawić.
Bobi
Dodano
07.06.2005 19:11:32
Poradziłem sobie ustawiając klasyczne logowanie i zalogowałem się na stare :)
Ale dziwne, bo na starym w panelu są obydwa konta.
A moźe trzeba zmienić nazwę tego starego(nazwa brzmi administrator)źeby oba były widoczne w tym nowszym sposobie logowania XP ?
Sam juź nie wiem.
Podpowie ktoś?
Widzę źe teraz nie mogę (z konta administratora)ani usunąć ani zmienić typu zadnego z kont.Rozwiązanie jest napewno proste, mam nadzieję źe ktoś mi poradzi co trzeba zrobić?
krzysiek032
Dodano
07.06.2005 18:56:23
krzysiek032
Dodano:
07.06.2005 18:42:30
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1