Czy moźna odinstalować Windowsa XP?

Mam taki problem. Instalowałem Windowsa XP z service packiem 2 i niechcący zainstalowałem go na partycji D. Po tym jak odkryłem swój błąd miałem dwa system Windows: na C i na D. Przy uruchamianiu oczywiście się mnie pyta który ma otworzyć. ZAinstalowałem tego samego Windowsa na partycji C ale nie wiem jak go usunąć z dysku D. Wiem źe moge wszystko przenieść na inny dysk i zrobić format ale to kilkadziesiąt GB więc moźe jakieś rady?

Odpowiedzi: 12

Poprawnie powinno być tak:
[boot loader]
timeout=0
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /noexecute=optin
Amon–Ra
Dodano
01.11.2005 13:50:17
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin

prosze oto boot.ini dla twojego systemu ktory znajduje sie na partycji C

poroponuje jescze zachowac stara wersje boot.ini tak na wszelki wypadek
zolw
Dodano
01.11.2005 12:52:31
Zapomniałem napisać choć nie wiem czy to ma znaczenie źe aktualnie pracuje pod Windowsem z dysku C i on jest uruchomiony. Format będzie dla D.
wkemot
Dodano
01.11.2005 12:24:06
Mój boot.ini to:
[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=o

co mam wykasować?
wkemot
Dodano
01.11.2005 12:22:31
wklej go teraz nie wazne czy po formacie czy nie wpis drugiego systemu i tak bedzie figurował w boot.ini :D
zolw
Dodano
01.11.2005 11:36:23
W takim razie mam pytanie. Czy moge juź tu wkleić zawartość pliki boot.ini czy po formacie, bo jestem w trakcie źmudnego przenoszenia :(
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
wkemot
Dodano
01.11.2005 10:19:40
Tak, wtedy takze bedziesz musial wykasowac niepotrzebny wpis z pliku boot.ini, ten plik znajduje sie na partycji C (zapewne) i zawiera wpis dotyczacy twoich obydwu systemow. Najlepiej wklej na forum cala zawartosc boot.ini, usunie sie wpis dotyczacy systemy na D i to co zostanie wkleisz spowrotem do pliku i zapiszesz.
mettal
Dodano
01.11.2005 10:04:49
Rzeczywiście na komputerach to ja się znam słabiutko, bardziej na oprogramowniach. Postanowiłem wszystko przenieść z dysku D i zrobić format przy pomocy Partition Magic. Czy wtedy nadal będe musiał wykasować ten wpis w boot.ini? Bo w końcu nie wiem czy wpis dotyczący systemu Windows XP na dysku D jest równieź w tym samym systemie na dysku C?
wkemot
Dodano
01.11.2005 09:50:54
wkemot:

Jak otworzyć plik boot.ini bo przez yszukiwarke go nie znalazłem i jak usunąć potem tą ścieźkę?

Jeśli go nie znalazłeś toby znaczyło, źe raczej w te komputerowe klocki nie za bardzo – to nie przygana, czy wywyźszanie tylko przestroga.
Ten plik jest plikiem ukrytym , moźna go znaleźć ..odkrywając go , albo uźywając polecenia msconfig zobaczyć/zmienić zawartość bez odkrywania.
Zanim zaczniesz usuwać wpisu w tym pliku , zrób kopię istniejącego , byś nie musiał instalcji tudzieź naprawy wykonywać.
Przeczytaj przyklejony temat gusioo'a , a wrazie wątpliwości wpierw spytaj tu, zanim coś zmienisz.
Seeker
Dodano
01.11.2005 07:33:12
W tym dziale jest przyklejony temat o boot.ini, autorstwa gusia
mettal
Dodano
01.11.2005 00:22:56
zolw:
Tak przenies to co masz do przeniesienia a nastepnie katalog windows program files itd z tej partycji poprostu wyrzuc do smietnika nastepnie otworz plik boot.ini i usun sciezke do windowsa na partycji z ktorej go wywaliłeś

Jak otworzyć plik boot.ini bo przez yszukiwarke go nie znalazłem i jak usunąć potem tą ścieźkę?
A są jeszcze jakieś propozycje bo tak jak pisałem duźo tego a nie bardzo mam gdzie przenosić.
wkemot
Dodano
01.11.2005 00:20:20
zolw:
Tak przenies to co masz do przeniesienia a nastepnie katalog windows program files itd z tej partycji poprostu wyrzuc do smietnika nastepnie otworz plik boot.ini i usun sciezke do windowsa na partycji z ktorej go wywaliłeś

A są jeszcze jakieś propozycje bo tak jak pisałem duźo tego a nie bardzo mam gdzie przenosić.
wkemot
Dodano
01.11.2005 00:20:20
wkemot
Dodano:
01.11.2005 00:05:57
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1