Czy mozna doloźyc pamięć1x 512 jesli 2x256 chodza w dualu ??
Witam––posiadam płyte głowna Epox 8rda+ i w niej pamieci 2x256/333/ ktore pracuje w dualu.Pytanko czy mozna dołoźyć do nich pamiec 512 /333/ –– bo sa 3 banki pamieci 2 mam zajete i czy jest mozliwosc dodania do 3 pamieci 512 czy to nie przeszkadza jesli chodza one w dualu??Czy musza byc 3 jednakowe np.256 jesli chodza w dualu bo szkoda mi wymieniac itd zawsze sie na tym traci a chcialbym tylko dokupic 1x512/333/.Dodam ze 2 kostki jakie posiadam sa Kingstona i ta 3 tez by byla z tej samej serji tylko ze 512.Co wy na to ??!
Odpowiedzi: 4
jeśli płyta ma trzy gniazda pamięci, to nie wiem czy mam racje, ale wydaje mi się, źe w momencie jak obsadzisz to trzecie, to juz nie będzie obsługiwany dual. Najlepiej faktycznie poczytac instrukcje od płyty
OK–wielkie dzieki :wink: :!: :!: :!: :!:
Zobacz w specyfikacji płyty parametry tego trzeciego slotu pamięci.
Podejrzewam źe jak dasz moduł tego samego producenta to będą chodzić bez problemu.
Podejrzewam źe jak dasz moduł tego samego producenta to będą chodzić bez problemu.
Jednolitość kości pamięci nie ma nic wspólnego z ich pojemnością, jeśli dokupisz pamięć o tej samej organizacji banków,a do tego o tych samych parametrach (częstotliwość, czas Cl), nie ma moźliwości źeby ta pamięć nie działała w tybie dual–channel. Pierwsze oraz drugie gniazdo pamięci jest pierwszym "kanałem" natomiast trzecie odgrywa role drugiego "kanału". Najlepszym rozwiązaniem jest włoźenie większej kości do trzeciego gniazda – ale to tylko moja sugestia.
Strona 1 / 1