Czy moge posiadać dwa systemy?
witam! Mam takie pytanie poniewaź mam zainstalowanego na partycji C Windowsa XP i chciałbym tez posiadać Linuxa ale nie wiem jak mam zainstalowac ten drugi system i czy moźe byc na innej partycji np. D lub E. W miarę moźliwości proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.
Odpowiedzi: 5
Toź to jawne samobójstwo.
Bardzo dobre distro, polecam wersję 10.2.
Jak juź to Mandrake
To dopiero samobójstwo. Jak juź to SuSE. Mandriva jest zbyt wyklikana nawet jak na początek.
macmaster – jesteś pewien tej swojej wyliczanki hda – hdb itd. , źe to ona od ilości dysków zaleźy?
No nie, ale tak zazwyczaj jest. Inaczej moźe byc np. na dyskach sata ;–). Ja mam IDE–0 (/dev/hda), z windowsem i ReactOS'em, oraz IDE–1 (/dev/hdb) z KateOS ;–).
macmaster – jesteś pewien tej swojej wyliczanki hda – hdb itd. , źe to ona od ilości dysków zaleźy?
Dla ułatwienia na kanale IDE4 ( to nie jest pomyłka ) podpięty dysk twardy (master/stand alone ) jako jedyny w komputerze nosi oznaczenie ......... na własnie jakie ?
PS.
Ciebie, gusioo, teź "do konkursu" dopuszczam ;)
Dla ułatwienia na kanale IDE4 ( to nie jest pomyłka ) podpięty dysk twardy (master/stand alone ) jako jedyny w komputerze nosi oznaczenie ......... na własnie jakie ?
PS.
Ciebie, gusioo, teź "do konkursu" dopuszczam ;)
macmaster:
polecam Auroxa www.aurox.org – dobry na początek
Toź to jawne samobójstwo.
Jak juź to Mandrake, ale nigdy Aurox.
Jako uźytkownik Linuksa pomogę ci.
W Linuksie nie ma partycji tak ja w windowsie ;–)
Jest tak:
/dev/hda1
/dev/ to katalog z plikami, odpowiadającymi urządzeniom (mniejsza z tym)
hd – to po prostu oznaczenie dysku.
hda oznacza po prostu dysk pierwszy, hdb to by było dysk drugi i tak dalej.
Ta jedynka oznacza pierwszą partycję na tym dysku, czyli odpowiednik dysku C.
Po pierwsze – powiedz jaką dystrybucję wybrałeś, polecam Auroxa www.aurox.org – dobry na początek
Cennym źródłem informacji o linuksie jest www.google.pl/linux ;–)
Ja uźywam KateOS, PLD oraz Slackware – ale to raczej wyźsza szkoła jazdy.
Na koniec miła informacja. Będziesz musiał wywalić, którąś z windowsowych partycji, lub ją zmniejszyć i zrobić specjalne partycje dla linucha.
W Linuksie nie ma partycji tak ja w windowsie ;–)
Jest tak:
/dev/hda1
/dev/ to katalog z plikami, odpowiadającymi urządzeniom (mniejsza z tym)
hd – to po prostu oznaczenie dysku.
hda oznacza po prostu dysk pierwszy, hdb to by było dysk drugi i tak dalej.
Ta jedynka oznacza pierwszą partycję na tym dysku, czyli odpowiednik dysku C.
Po pierwsze – powiedz jaką dystrybucję wybrałeś, polecam Auroxa www.aurox.org – dobry na początek
Cennym źródłem informacji o linuksie jest www.google.pl/linux ;–)
Ja uźywam KateOS, PLD oraz Slackware – ale to raczej wyźsza szkoła jazdy.
Na koniec miła informacja. Będziesz musiał wywalić, którąś z windowsowych partycji, lub ją zmniejszyć i zrobić specjalne partycje dla linucha.
Nie moźe, a raczej musi być na drugiej partycji, o odpowiednim systemie plików nie wspominając.
Lilo/Grub powinien (o ile taką opcje zaznaczysz) dopisać się do MBR. Zainstalowanego XPeka doda do listy systemów.
Lilo/Grub powinien (o ile taką opcje zaznaczysz) dopisać się do MBR. Zainstalowanego XPeka doda do listy systemów.
Strona 1 / 1