czy mo komp nie ma za wysokiej temperatury???

witam kupiłem soibie niedawno nowy komputer. miałem wczesniej kompa na płycie ECS na procku athlona 1000Mhz i temperatura kręciła sie koło 40 stopni.

teraz mam na płycie ABITa i procku athlon 2600 + xp.

a temperatura kreci sie koło 64 stopni czsem mniej czasem wiecej!!!

czy to nie jest za duźo? chipset teź mam chłodzony a jego temperatura wynosi ok 55stopni!!!

czy to nie jest za duźo?

Odpowiedzi: 12

Lucky:

btw. moze wyjac procesor i wlorzyc go spowrotem ?

Tak.

Lucky:
czy ktos kto nigdy tego nie robil bedzie mial probelmy ?

To zaleźy od zdolności manualnych :wink:
MarcinX
Dodano
13.01.2005 16:26:02
do biosu nie wchodzi, ale cos musialobyc nie tak chyba z tym procesorem skoro temperatura dochodzila az do tylu stopni ;o cooler byl zakurzony mocno ale sprawdzic jaka bedzie temperatura po wyczyszczeniu sie nie dalo bo juz nic nie chcialo wejsc. hmm, btw. moze wyjac procesor i wlorzyc go spowrotem ? czy ktos kto nigdy tego nie robil bedzie mial probelmy ?
Lucky
Dodano
12.01.2005 23:55:31
Wchodzi do biosu ?
Jeźeli tak to ok. przyczyna jest jakimś naruszonym elemencie karta grafiki,kabelki,taśmy.
Jeźeli nie to w najgorszym razie uszkodziłeś przy zakładaniu rdzeń proca,procesor teź mógł teź się "kantnąć" w sockecie i nie ma wszystkich styków.
Przy tych manipulacjach mogła teź paść płyta ale to raczej wątpliwe.
MarcinX
Dodano
12.01.2005 22:26:46
lol ;o bylem u tego klienta po raz drugi, fakt pasty bylo bardzo malo i wrecz zastygnietej(twardej), lecz to teraz nie najwiekszy problem ;o wyczyscilem coolera podlaczam spowrotem kompa a tu co? 1,2,3 sec i komp przechodzi jakby w stan 'spoczynku' pali sie tylko dioda na przednim panelu. sprawa jest ciezka, ja podejrzewam ze to moze byc MOBO bo jak podlaczylem monitor to nadal no–signal. (karta jest dobrze podlaczona). no i mam pytanie, co sie dzieje w chwili gdy MOBO sie 'popsół' ? jest identyczna reakcja? próbowalem, znaczy Clear CMOS zrobilem ale *** ;/ co to moze byc? btw. jedyny chyba plus to taki ze jeszcze na gwarancji plyta jest, procek nie. a moze sie procek spalil(mozliwe bo gosciu czesto zostawial na dlugi czas kompa) ? slucham sugesti
Lucky
Dodano
12.01.2005 22:20:21
Pasta moźe nie szwankować bo wcale moźe jej nie być :wink:
Ale przesmarowanie to podstawa.
Druga sprawa,cooler moźe być mało wydajny,sprawdź co to za cudo.
Jeźeli nie jest kręcony boxowy cooler powinien wystarczyć.
MarcinX
Dodano
12.01.2005 21:37:35
hmm, dopisze tutaj,

bylem dzisiaj u goscia bo mowil ze mu sie komp wylacza, no to zainstalowalem mu everesta, (procek 2400+ Athlon Thunder–B) i patrze 76 C. no to cyk do biosa no i patrze tym razem: 101,5C. opcje wszystkie w biosie poustwaiane normalnie, wentylator AMD ale to chyba nie byla wersja box'owana bo dostal gwarancje na 12 miesiecy. plyta asus A7nx8. czujnik nie szwankuje bo temperatura radiatora byla bardzo goraca, i po 20 min nadal byl cieply. no i teraz pytanie, najlepiej chyba zaczac od zdjecia procka i ... polorzeniu nowej pasty ? do dyspozycji jest jeszcze jeden cooler z boxowanego Bartona 2500+. Czy moze pasta cos tu szwankuje, lub co?

z gory thx
Lucky
Dodano
12.01.2005 18:53:04
Wyczyścić procesor i radiator.
Nałoźyć nową warstwę pasty.
MarcinX
Dodano
06.08.2004 00:00:16
radiator jest ciepły ale nie gorący!!!. a jest to lyta abit kv7. co zrobić zeby go schłodzić???
zbyszekwww
Dodano
05.08.2004 23:54:41
A jaka to MOBO Abit`a :?: ,
Jeśli seria NF7 to weź takźe pod uwagę to źe zawyźa temp CPU ok ~ 7–10*C.
Co do chipsetu to orginalne chłodzenie na tej MOBO jest duźym mankamentem ( samo smarowanie przez producenta i lipny układ chłodzenia NB ).
McScr@by
Dodano
05.08.2004 19:37:15
Spora temperatura.
Nawet na boxowy cooler.
Stawiam na złe przesmarowanie pastą.
Jeźeli nie ma plomby ,dotknij radiatora,jeźeli będzie dosyć gorący tzn. źe jest za mało wydajny lub słaba wentylacja budy.
Jeźeli chłodny, zły styk z procesorem,lub nieprawidłowy odczyt temperatury.
MarcinX
Dodano
05.08.2004 19:25:01
kompa kupilem w sklepie!!!! dodatkowych wiatrakow nie mam jest tylko na procku chipsecie i w zasilaczu . zasilacz mam 3–setke a komp nie jest krecony i czy taka temperatura jest dobra?
zbyszekwww
Dodano
05.08.2004 18:31:01
1. Czy masz CooperShima pomiędzy prockiem a radiatorem?
2. Czy smarowałeś jądro CPU pastą termoprzewodzącą i jaką?
3. Czy masz jakieś dodatkowe wiatraki w obudowie?
4. Czy te temperatury są przy kręconym sprzęcie?
spiderko
Dodano
05.08.2004 10:54:08
zbyszekwww
Dodano:
05.08.2004 03:18:52
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1