Czy jest sens instalacji Windows XP ???
Witam.
Czy jest sens instalacji na tym komputerze Windows'a XP Professional SP2 ???
Moja konfiguracja to:
-AMD Athlon XP 2200+ (Podkręcany)
-Płyta główna AOpen (nie znam modelu) obsługuje już Semprony na Socket A
-128 MB RAM
-Hdd 20 GB
-Napęd CD-RW
-Karta graficzna WinFast GeForce 2 MX 200/400 32 MB
-Karta dźwiękowa zintegrowana
Jeśli nie XP to jaki system byście mi polecili ???
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Odpowiedzi: 6
Oj sie czepiasz :P Wiem że w2k to rodzina nt a me to 9x ale mnie nie o to chodziło. Jeżeli korzystałeś z obydwóch to powinieneś wiedzieć o co chodziło mojej skromnej osobie.
EDIT:
A co do rangi to ja zajmuje się czymś innym. To że coś napisze na forum to jest tylko moja wolna wola a nie jakiś obowiązek albo misja a żeby rozwinąć temat musiałbym duuużo napisać konkretów itd a tego poprostu mi się nie chce.
Tak jak podejrzewałem "blablabla".
Szlachectwo zobowiązuje odnosiło się do rangi, którą obdarzony zostałeś. W związku z nią mam prawo oczekiwać, ze prośba o rozwinięcie skrótów myslowych zostanie spełniona poprzez konkrety, a nie [quote]....Windowsa 2000 ale to jest jakby wcześniejsza wersja Windows Millenium ponieważ jej funkcjonalność jest podobna.... [/quote] ( za niepoprawnośc gramatyczną przepraszam, ale to koszt dosłowności cytatu - by potem nie było watliwości coś napisął ).
Już za to jedno stwierdzenie powinieneś dostać rugi - wcale nie pruskie - bo swiadczy ono o tym, że bierzesz się za sprawy, o których pojęcie moasz - delikatny bedę - mgliste ( dlaczego tak uważam dowiesz się gdy zweryfikujesz linie rozwojowe prowadzące do w2k i ME ).
Ad. Edit - funkcja, a funkcjonalność to nie jest to samo ( coć i w tym drugim wypadku mozan by się przyczepić do - kolejnego - braku konkretów ).
To co mam niby napisać referat na ten temat? :lol: Tak na szybko to nie napiszę jakie są różnice bo dawno nie korzystałem z Windowsa 2000 ale to jest jakby wcześniejsza wersja Windows Millenium ponieważ jej funkcjonalność jest podobna tylko że obsługuje NTFS. Ale to jest tylko moje spostrzeżenie. A po za tym to z czym mi tu wyjeżdżasz Rebe :lol:
że tak powiem nie operuje na codzień takim językiem ( Pamiętaj tylko, że noblesse oblige, gdybyś się mą wiedzę poszerzyć zdecydował.) więc jak możesz to napisz to tak żeby mógł to zrozumieć taki zywkły człowiek jak ja :)
EDIT:
Jeszcze chciałem dodać że między premierą 2000 a XP minął rok więc różnica w funkcjonalności jest niewielka ale jest :)
Dex35371 -
1. Nie
2. Brak danych do udzielenia odpowiedzi ( kwestia postulowanych zastosowań ).
andrewcycu2 - gdybyś tak zechciął łaskawie rozwinąć wypowiedź nt. tych "funkcji", kórych jest w w2k mniej niż w XP. Chodzi tak o wyliczenie, jak i krótką charakterystykę tych "przewag" (ze szczególnym uwzględnieniem ich odczuwalności w poszczególnych rolach pełnionych przez komputer ).
Pamiętaj tylko, że noblesse oblige, gdybyś się mą wiedzę poszerzyć zdecydował.
Przy 128 MB ramu może być duży problem z wydajnością. Jeżeli masz jeszcze wolne sloty na ram i trochę hajsu to zainwestuj w więcej ramu to reszta podzespołów jest ok. Ale przy 128 MB system będzie działał ale jeżeli będziesz miał kilka aplikacji działających w tle np jakiegoś antywirusa to robi się duży problem. Wg mnie przy obecnej ilości to system nadaje się tylko do kopiowania plików, przeglądania www ew oglądania filmów. Oczywiście muzyka też odpoali ale zapomnij o korzystaniu z kilku programów na raz bo spadek wydajności będzie ogromny. Do takiej konfiguracji nadaje się Windows 2000. Jest podobny do XP chociaż ma mniej funkcji ale jest to w sumie taka alternatywa :)
Instalowałem XP na podobnym sprzęcie i chodził w miarę przyzwoicie, po wyłączeniu wodotrysków. Ale sam system to nie wszystko. Zależy co chcesz na nim jeszcze odpalać. Przydałoby sie dorzucić jeszcze z 256 mb pamięci i powinno być ok.
Strona 1 / 1
[quote=andrewcycu2]Oj sie czepiasz :P Wiem że w2k to rodzina nt a me to 9x ale mnie nie o to chodziło. Jeżeli korzystałeś z obydwóch to powinieneś wiedzieć o co chodziło mojej skromnej osobie.[/quote] Gdybym się chciął czepiać to bym to zrobił - póki co tylko delikatnie sugeruję, że ........... z palcem mylisz takimi przykładami się podpierając. Rzecz w tym, że sprawa nie ma polegać na tym, że mam się domyślać o co komu chodzi jeżlei już jakieś zdanie, ten ktoś, wygłasza. [quote=andrewcycu2] EDIT: A co do rangi to ja zajmuje się czymś innym. To że coś napisze na forum to jest tylko moja wolna wola a nie jakiś obowiązek albo misja a żeby rozwinąć temat musiałbym duuużo napisać konkretów itd a tego poprostu mi się nie chce.[/quote] 1. Nie smiem pytać czym ( do wszystkich działow i publikacji nie zaglądam, bo . zajmuję isę czym innym ). 2. Oczywiście, że pisanie co slina pod palce przyniesie jest efektem wyłacznie wolnej woli, a nie rzelelnej chęci podzielenia się wiedzą. 3. Nie zarzekaj się tak bo zbitka "dużo konkretow" z "nie chce mi się" powoduje, że zaczynam się zasatanwiać dlaczego moje wybujałe ego staje się wzorcem dla innych.