Czy istnieje taka redukcja?
Wie ktoś, czy istnieje taka redukcja na eurozłącze, do której podpina się kabel S–Video i czincze audio?
Odpowiedzi: 14
i jeszcze raz ja, akurat w wypadku audio wspólna masa nie przeszkadza, zatem podłącz obie masy(obu kanałów) do wspomnianej nóźki 4.
troszkę teorii– wspólna masa moźe powodować przesłuchy, co w wypadku audio jest nieuniknione a nawet potrzebne w pewnym stopniu, zupełnie co innego jest w temacie sygnałów video, między innymi ze względu na częstotliwości sygnału, pozdrawiam :)
troszkę teorii– wspólna masa moźe powodować przesłuchy, co w wypadku audio jest nieuniknione a nawet potrzebne w pewnym stopniu, zupełnie co innego jest w temacie sygnałów video, między innymi ze względu na częstotliwości sygnału, pozdrawiam :)
I mam jeszcze jedno pytanie. Co z masą audio? Na eurozłączu jest tylko jedna nóźka nr 4 do masy, a czincze są dwie. Którą pądłączyć prawą, czy lewą?
Kebobik:
sorks,ale wcześniej trochę cię nie zrozumiałem :oops:
Nic nieszkodzi :D .
Z tego co napisałeś rozumię, źe jak chcę mieć głos w telewizorze, to muszę podłączyć do nóźki 2 i 6. Dzięki :D
sorks,ale wcześniej trochę cię nie zrozumiałem :oops: 1 i 3 to wyjście audio, a 2 i 6 to wejście audio. Jak chcesz puścić dźwięk z TV na wieźy to musisz uźyć 1 i 3,ale sprawdź wcześniej czy twój telewizor jest stereo,bo jak jest mono to będziesz miał wtedy tylko jeden kanał,bo sygnał monofoniczny wychodzi z 3.
Mam jeszcze pytanie, czy czincze audio podłączam w eurozłączu do nóźki 1 i 3 , czy do 2 i 6?
Kebobik:
a co do luminacji i chrominacji,to napisz szerzej o co ci chodzi,bo nie zrozumiałem :wink:
Zbysiu13 wiedział o co chodzi i ty pewnie teź juź wiesz. Dzięki Zbysiu13 :) .
znalazłem dokładniejszy opis, wynika z niego, źe np chrominancję podłączasz do nóźki 15, a jej masę do 13 , luminancję do 20, masę do 17. Oczywiście warto zacząć od połączenia luminancji i sprawdzenia, czy jest obraz( czarno biały ):) http://republika.pl/deltafox4/connector/av/scart.html
Nogę 21, czyli metalową "blaszkę" lub objemkę, łączysz z metalową osłoną wtyczki s–video, jest ona połączona z folią aluminiową otaczającą przewód, i raczej nie powinno miećto kontaktu z masami sygnałowych kabli, zresztą po cóź w opisie złącza byłyby zaznaczone masy osobne dla kaźdego z sygnałów :)
Nogę 21, czyli metalową "blaszkę" lub objemkę, łączysz z metalową osłoną wtyczki s–video, jest ona połączona z folią aluminiową otaczającą przewód, i raczej nie powinno miećto kontaktu z masami sygnałowych kabli, zresztą po cóź w opisie złącza byłyby zaznaczone masy osobne dla kaźdego z sygnałów :)
Mase podłączasz do obudowy czyli do tej metalowej blaszki co jest w eurozłączu.a co do luminacji i chrominacji,to napisz szerzej o co ci chodzi,bo nie zrozumiałem :wink:
Kebobik:
http://www.pcmedia.republika.com.pl/gniazda/euro.htm oto opis eurozłącza,wystarczy dobrze przylutować.
Dzięki za adres. Przyda się bardzo :) . Tylko nie wiem gdzie w eurozłączu przylutować luminację chrominację i masy. Jak moźecie, to pomóźcie.
obraz jest o niebo lepszy, poprzez s–video, oczywiście jeśli zachowasz pełną drogę sygnału, czyli do wyjścia s–video na karcie grafiki podłączysz kabel s–video, uźyjesz wspomnianej przejściówki, no i w telewizorze odpowiednie piny w gnieździe Euro są wykorzystane (osobno luminancja i chrominancja) czyli masz opcję z pilota S–VIDEO (S–VHS)
Właściwie to sam moźesz sobie zrobić taką przejściówkę,tylko trzeba dobrze podłączyć kabelki z odpowiednimi wtyczkami :D http://www.pcmedia.republika.com.pl/gniazda/euro.htm oto opis eurozłącza,wystarczy dobrze przylutować.
Przez S–Video nie oglądałem bo nie mam kabla, mam tylko przejściówke z s–video na chinch. I to podłączam do tego EURO, a EURO do telewizora.
Obraz jest OK, filmy się fajnie ogląda.
Obraz jest OK, filmy się fajnie ogląda.
Jak moźesz, to powiedz jeszcze jaką masz o tym opinię. Obraz jest lepszy niź przez czincze video?
JEst.
Ja taką kosteczke kupiłem w KAUFLANDZIE za 25 złotych.
Ja taką kosteczke kupiłem w KAUFLANDZIE za 25 złotych.
Strona 1 / 1