Czy cos wzrosnie?
Mam teraz procka 1800+ ale za jakies 2–3h ide odebrac 2200+M. (super serie). I mam pytanie czy mi magistrala wzrosnie bo wiem tyle ze ten nowy ma 12,5 mnoznik ale odblokowany. Ale by zmienic na wiecej musze zagladac do wnetrza kompa, i przestawiac cos... Max moge ustawic w biosie na 165 (przy tym procku) i tu mam pytanko czy jak bedzie ten nowy procek ta wartosc wzrosnie czy nie :?: Pytanie moze noobowskie ale juz wszystko przeszukalem. Widzialm jak ludzie ustawiaja FSB do 200. A moja plytka ma tylko do 165? :?: Na stronce producenta pisalo ze do 400 :roll:
Odpowiedzi: 20
spiderko:
Moźe mikołaj przytaszczy ci pod choinke nową płytke? :mrgreen:
Tak juz sie biore do pisania lisciku do Niego :lol:
Moźe mikołaj przytaszczy ci pod choinke nową płytke? :mrgreen:
Dzieki za odpowiedzi ale jak dam by bylo 110na fsb to niestety mi gasnie monitor.Albo sie komp restartuje to jzu wina plyty glownej. A co dopiero jakdam na 266 i wiecej lol to pci/agp by bylo z 50/90 chyba :roll:
wlasnie to przez caly czas usilowalem powiedziec :mrgreen: dzieki Seeker za pomoc :wink:Seeker:
Na tej Mobo jest DIP SW1 która ustawiona na "ON" ustawia 100Mhz, ustawiona na na "Auto" daje support FSP 266/333/400 Mhz.
@Ukey
Jak juź wcześniej napisano wyźej , a i niźej podpisany napisał Ci to juź we wczśniejszych postach – na tym Gigabycie co go w podpisie masz FSB nic nie zdziałasz i nawet się nie męcz. Zostają Ci drutmody, procesor z odblokowanym mnoznikiem – innych kombinacji nie ma i nie będzie – kropka –
Na tej Mobo jest DIP SW1 która ustawiona na "ON" ustawia 100Mhz, ustawiona na na "Auto" daje support FSP 266/333/400 Mhz.
Jak juź wcześniej napisano wyźej , a i niźej podpisany napisał Ci to juź we wczśniejszych postach – na tym Gigabycie co go w podpisie masz FSB nic nie zdziałasz i nawet się nie męcz. Zostają Ci drutmody, procesor z odblokowanym mnoznikiem – innych kombinacji nie ma i nie będzie – kropka –
nie rozumiem dlaczego szyna na tym Bartonie jest taka niska... :? powinno byc 166MHz... Ukey jak masz zworke na mobo ustawiona?? najlepiej jakby byla na auto jak juz pisalem... ja mam teraz PCI/AGP 36/72 i chodzi wszystko ok...
jakbys mial szyne 166 to ladniej by zabawa z mnoznikiem szła :wink:
jakbys mial szyne 166 to ladniej by zabawa z mnoznikiem szła :wink:
Na 110x16 sie restartuje teraz mam 107x16 jesli sie bedzie restartowal zjade do 105x 18 czyli max chyba i bede miec tylko 2500+M :D ale to juz mi wystarczy
Kręcenie FSB przy niezablokowanych dzielnikach moze byc fatalne w skutkach. Jeźlei o kartę chodzi to najwyźej w 3D się ekran zamrozi – klasyczny objaw, albo nastąpi restart. Gorzej jest z kontrolerami IDE , bo to ze zaczną się cyrki z gubieniem plików czy błedami to mniejsza, ale moze dojść od uszkodzenia kontrolera czy na płycie czy dysku to juz óźnie i w tkaim wypadku nawet powót do ustawień standardowych moźe juź nie uratowac tych elementów. To nie są częste przypadki, ale jednak naleźy się z nimi liczyć.
Na Twoim miejscu bym szynę zostawił w spokoju, a zabrął się za sam mnoźnik.
W grę wchodzi bowiem jeszcze i kwestia pracy pamięci – jeźlei bedzie miała chodzić z prędkością szyny FSB to moźe się okazać, źe :
a/ systmen ie będzie stabilny
b/ będzie trzeba ustawić timingi bardzo zachowawczo.
W tym drugim wypadku cąły zysk z przyśpieszenia FSB będzie psu na budę, bo podsystme pamięci stanie się wąskim gardłem i zamias przyrostu wydajności nastapi jej spadek lub przyrost stanie isę wielkością pomijalną.
Na Twoim miejscu bym szynę zostawił w spokoju, a zabrął się za sam mnoźnik.
W grę wchodzi bowiem jeszcze i kwestia pracy pamięci – jeźlei bedzie miała chodzić z prędkością szyny FSB to moźe się okazać, źe :
a/ systmen ie będzie stabilny
b/ będzie trzeba ustawić timingi bardzo zachowawczo.
W tym drugim wypadku cąły zysk z przyśpieszenia FSB będzie psu na budę, bo podsystme pamięci stanie się wąskim gardłem i zamias przyrostu wydajności nastapi jej spadek lub przyrost stanie isę wielkością pomijalną.
Dobra teraz moge podkrecac :D
zrobilem tak
110/16
ale pci/agp mam 36/72 i niewiem do ilu moge podniesc FSB by bylo pci/agp bezpioeczne dla karty itp... czy jak bedzie 40/80 to sie cos stanie :?: wczesniej mialem 145na FSB a teraz moge wziac max 135:D ale mnoznik mam odblokowany.Czekam na rady
zrobilem tak
110/16
ale pci/agp mam 36/72 i niewiem do ilu moge podniesc FSB by bylo pci/agp bezpioeczne dla karty itp... czy jak bedzie 40/80 to sie cos stanie :?: wczesniej mialem 145na FSB a teraz moge wziac max 135:D ale mnoznik mam odblokowany.Czekam na rady
Nie krzycz do mnie – jestem co prawda stary i Alzheimerem obciązony, ale jeszcze nie głuchy :D
Na przyszłość porada : "Patrzenie z uwagą teź czasami się przydaje :wink:
Na przyszłość porada : "Patrzenie z uwagą teź czasami się przydaje :wink:
To mnie pocieszyles ....
REBU CUDOTWORCO UROTOWALES MNIE. Faktycznie bylo odwrotnie zlorzone. Teraz puki co mam temperaturke 45 stopni.Jeszcze niczym nie testowalem pod obciarzeniem ale jak narazie dziala
REBU CUDOTWORCO UROTOWALES MNIE. Faktycznie bylo odwrotnie zlorzone. Teraz puki co mam temperaturke 45 stopni.Jeszcze niczym nie testowalem pod obciarzeniem ale jak narazie dziala
Ukey:
Teraz mam wentylator zalorzony tym dzyndzlem co sie srubokret wsadza z 2 strony bo jak bylo wczesniej to mialem problemy z wyjeciem bo zasilacz zawadzal. Wiec zmienilem strone. Ale to chyba niema roznicy w ktura strone jest zalorzony
Moźe go nie zdąźyłeś ukruszyc – o procesorze mowa.
Powierzchnia coolera jest wyprofilowana tak, by pasował do ksztąłtu soketu – gniazda procesora – przecieź ono nie jest ówne, bo ma ksztąłt prostokąta i na coolerze jest "wgłębienie" z jednej strony.
Zdejmij go szybko i załóź prawidłowo. Nawet gdybyś miał z tego powodu wyjmowac płytę główną z obudowy to musisz to zrobić, bo w przeciwnym wypadku i tak do niczego nie dojdziesz – poza uszkodzeniem/spaleniem procesora lub wyłaczeniami sprźetu.
Orginalnie jest to 2200+M jednak obnirzylem go do 2100+M bo ta temperatura jest traszna. Troszke sie boje go myc po prostu delikatnie zbiore paste z proceosra (chusteczka) i umyje wentylator. Teraz mam wentylator zalorzony tym dzyndzlem co sie srubokret wsadza z 2 strony bo jak bylo wczesniej to mialem problemy z wyjeciem bo zasilacz zawadzal. Wiec zmienilem strone. Ale to chyba niema roznicy w ktura strone jest zalorzony
UP:Słyszalem tez teorie ze proceosr musi sie wygrzac by puzniej miec niska temperaturke :wink: Ehh Ciepluch jeden
UP:Słyszalem tez teorie ze proceosr musi sie wygrzac by puzniej miec niska temperaturke :wink: Ehh Ciepluch jeden
Najpierw sie zdecyduj czy to 2100 czy 2200 – raz piszesz tak, a raz tak.
Temperatura jest za wysoka i to o co najmniej 20 paręstopni.
Rozbierz zestaw i nie eksperymentuj, bo moze isę ot skonczyć paskudnie.
Co do wiatraków – uźywąłem przez b. długi czas jakichś tanich, a A1700+ miąłem podniesionego do 2600+ i nic się nie działo. Tyle, źe nigdy nie wpadłem na pomysł "przekładania" pasty.
Zanim kupiszn owy cooler idź do byle sklepu komputerowego i poproś o tybkę zwykłej pasty – nie powinno być problemu z dostaniem jej – składacze najczęściej po ząłoźeniu wiatrakow nie oddają jej i wala się tego po serwisach pełno.
Umyj procesor – ludwik i szczoteczka do zębów – wysusz go nałóź pastę i zamocuj stary cooler. Zobacz czy to wystarczy. Jeźlei nie to dopiero się przymierz do zakupu.
Temperatura jest za wysoka i to o co najmniej 20 paręstopni.
Rozbierz zestaw i nie eksperymentuj, bo moze isę ot skonczyć paskudnie.
Co do wiatraków – uźywąłem przez b. długi czas jakichś tanich, a A1700+ miąłem podniesionego do 2600+ i nic się nie działo. Tyle, źe nigdy nie wpadłem na pomysł "przekładania" pasty.
Zanim kupiszn owy cooler idź do byle sklepu komputerowego i poproś o tybkę zwykłej pasty – nie powinno być problemu z dostaniem jej – składacze najczęściej po ząłoźeniu wiatrakow nie oddają jej i wala się tego po serwisach pełno.
Umyj procesor – ludwik i szczoteczka do zębów – wysusz go nałóź pastę i zamocuj stary cooler. Zobacz czy to wystarczy. Jeźlei nie to dopiero się przymierz do zakupu.
My tu gadamy o 2500+ a ja mam juz problem z 2100+ M :D Temperatura wynosi 64 stopnie a w stresie to z 70 bedzie :wink: Ustawilem tak 100x16. Niestety nie wiem co mam zrobic by mi temperatura zmalala. Sam juz niewiem czy zle wentylator zamontowalem czy co. Dodam ze paste przelorzylem ze starego procesora. Mam max 60 zl na jakiegos nowego wentylka wraz z pasta :wink:
11 x 166 masz bartka 2500
13.5 x 166 masz bartka 3200
jak na moj gust sie da (chociaz ten 3200 mi sie nie podoba bo on racuje na FSB 200MHz wiec to troche sztucznie wyglada :? )... kwestia jescze chlodzenia i zasilki
13.5 x 166 masz bartka 3200
jak na moj gust sie da (chociaz ten 3200 mi sie nie podoba bo on racuje na FSB 200MHz wiec to troche sztucznie wyglada :? )... kwestia jescze chlodzenia i zasilki
Czyli jest mozliwosc ze jak wsadze tego 2200+M to podkrece go na 2500+M :?: Albo i 3200M+ :?:
toz ci napisalem ze jak masz zworke na auto to sie samo wlaczy 166 (efektywnie 333) ja tez teraz mam maksimum 165 ale tylko dlatego ze moj proc ma standardowo 133 szyne... Wyglada na to ze na KT600 mozesz podkrecic FSB tylko o 32MHz wzgledem oryginalnych zegarow owej szyny... Bartony pracuja na FSB 166MHz...
FlaQs:
jak 150 :? :?: przeciez Bartony pracuja na magistrali 166... no chyba ze to tylke te wyzsze tak maja domyslnie. jesli masz zworke od fsb ustawiona na auto to automatycznie ci wykryje magistrale.
Jak na 166 jak moja plytka ma max 165 :D
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6780
A nei czasem 333 :?: Rebe POMOCY :!:
jak 150 :? :?: przeciez Bartony pracuja na magistrali 166... no chyba ze to tylke te wyzsze tak maja domyslnie. jesli masz zworke od fsb ustawiona na auto to automatycznie ci wykryje magistrale.