Czy bezpieczne jest działanie komputera przez całą dobę?
Czy bezpieczne jest to źe komputer moźe chodzić kilka dób? Mam P4 2400 MGHz, 1 GB RAM, Ge–Force 6660 GT, 2 dyski twarde – nie wyłączam komputera by pracował mi program internetowy typu p2p
Odpowiedzi: 20
No moze z tym chlodzeniem to nie bądzmy az tacy fanatycy :D
Za moimi plecami stoja 3 serwery postawine na plytach Asrocka na seryjnym chlodzeniu :D
Dzialaja non stop od polowy kwietnia :D
Za moimi plecami stoja 3 serwery postawine na plytach Asrocka na seryjnym chlodzeniu :D
Dzialaja non stop od polowy kwietnia :D
Obecnie testuję chłodzenie wodne. Proszę sobie wyobrazić chłodzenie procka, grafy, dysku i innych części do temperatury 37–40 stopni Celsjusza bez słyszalnego dźwięku,bez wentylatorów 80x80x20 3500 rpm. Odpowiedź: chłodzenie wodne. Oczywiście jest trochę drogie ale skuteczne i ciche a po zastosowaniu elektromagnetycznej pompki wodnej niesłyszalne.Testy przeprowadzam poniewaź próbuję opracować technologię produkcji bloków wodnych o grubości ścianki 0.5 mm. Dzięki temu ciepło jest odbierane prawie natychmiast przez ciecz chłodzącą (tu glikol+aqua destilata). Narazie wyniki mizerne bo blok jest za delikatny ale...
Polecam teź chłodzenie rozpręźonym freonem ale to nie jest dla amatorów. Nie odbiegamy za bardzo od tematu?
Polecam teź chłodzenie rozpręźonym freonem ale to nie jest dla amatorów. Nie odbiegamy za bardzo od tematu?
A w jaki sposób chłodzić??
Zgadzam sie z przedmówcą, przejdźmy od słów do czynów,chciałbym powiedzieć kilka słów. Mój komputer działa bez przerwy przez dwa lata i tylko wentylatory wymieniam co jakieś 6–12 miesięcy bo sie zacierają,ale to jest nic...W pracy mam komputer który działa przez 4 lata bez przerwy i nawet nikt mu flaków z kurzu nie odkurza! Jak sie wentylator zatrze to sie go wymienia i jazda dalej. Niestety musi on działać bo stanowi centrum automatyki największej i najnowocześniejszej piekarni w Polsce. Najdelikatniejszym elementem jest zasilacz bo nie lubi on spadków napięć i przepięć (terminy techniczne) takie jakie powstają przy włączaniu komputera. No i oczywiście chłodzenie,chłodzenie i jeszcze raz chłodzenie,głównie procek bo bez chłodzenia źaden długo nie pochodzi.
Kiedyś byłem w Tarnowskich Górach w firmie Fazos zapewne ludzie z tamtych stron wiedzą co to za firma. No i pojechałem tam z kolegą wgrać pliki do komputera obsługującego maszynę do wypalania wzorków w źelastwie i kolesie co pracowali przy tej maszynie mówili źe ten komp nie był wyłanczany przez pół roku, oni tam orają na 3 zmiany świątki piątki i ten komp obsługuje to przez cały czas. Pomyślałem źe to jakiś mocniejszy sprzęt. Nic z tych rzeczy. Po kolejnych paru miesiącach znowu zawitaliśmy w tej firmie i komp dalej biegał, oczywiście bez wyłanczania, prucz resetów. A flaczyska miał tak nieskomplikowane jak podręczny kalkulator: Celeron 300A, HDD 3,2G 64 ramu, Riva TNT. I to wszystko na Win NT. Pytałem jak długo wogule ten komp działa bez przerwy. Pan majster w berecie powiedział: łooo Panie.
ps. Pan majster pewnie miał na imię Rysiek :wink:
A jeszcze dodam źe warunki w jakich pracował ten komp były zbliźone do tych jakie panują w norze borsuczej :D
Więc jeśli ktoś pyta ile moźe chodzić komp bez przerw odpowiedź brzmi łooo Panie[/b]
A jeszcze dodam źe warunki w jakich pracował ten komp były zbliźone do tych jakie panują w norze borsuczej :D
Więc jeśli ktoś pyta ile moźe chodzić komp bez przerw odpowiedź brzmi łooo Panie[/b]
Kiedyś byłem w Tarnowskich Górach w firmie Fazos zapewne ludzie z tamtych stron wiedzą co to za firma. No i pojechałem tam z kolegą wgrać pliki do komputera obsługującego maszynę do wypalania wzorków w źelastwie i kolesie co pracowali przy tej maszynie mówili źe ten komp nie był wyłanczany przez pół roku, oni tam orają na 3 zmiany świątki piątki i ten komp obsługuje to przez cały czas. Pomyślałem źe to jakiś mocniejszy sprzęt. Nic z tych rzeczy. Po kolejnych paru miesiącach znowu zawitaliśmy w tej firmie i komp dalej biegał, oczywiście bez wyłanczania, prucz resetów. A flaczyska miał tak nieskomplikowane jak podręczny kalkulator: Celeron 300A, HDD 3,2G 64 ramu, Riva TNT. I to wszystko na Win NT. Pytałem jak długo wogule ten komp działa bez przerwy. Pan majster w berecie powiedział: łooo Panie.
Avador:
Czy bezpieczne jest to źe komputer moźe chodzić kilka dób? Mam P4 2400 MGHz, 1 GB RAM, Ge–Force 6660 GT, 2 dyski twarde – nie wyłączam komputera by pracował mi program internetowy typu p2p
Jeśli moźesz spać przy włączonym kompie to dla komputera jest to bezpieczne>nic mu się nie stanie .Będzie większy rachunek za światło
cybull:
Ta, bo Rysie to takie spoko chłopy są.
nie ,nie. to było inaczej
wszystkie ryśki to porządne chłopy.
Ta, bo Rysie to takie spoko chłopy są.
Chyba tylko Rysiek kolega z pracy ojca moźe mu to wytłumaczyć – zawsze było tak źe co powie Rysiu to było to święte
Dam moźe przykład przejrzysty, dający do myślenia , a zarazem prosty jak budowa cepa.
Otóź w sprzęt psuje się zazwyczaj wtedy gdy jest włączany – np. źarówka nie przepala się wtedy gdy świeci, lecz zawsze wtedy gdy chcemy ją zaświecić. Podobnie jest ze sprzętem komputerowym i ..kaźdym innym, największe stresy przechodzi w momencie podania zasilania, jeśli juź działa to .....działa. Jedyne minus tego ciągłego działania jest taki ,źe źre prąd w sumie czasami niepotrzebnie :roll:
Otóź w sprzęt psuje się zazwyczaj wtedy gdy jest włączany – np. źarówka nie przepala się wtedy gdy świeci, lecz zawsze wtedy gdy chcemy ją zaświecić. Podobnie jest ze sprzętem komputerowym i ..kaźdym innym, największe stresy przechodzi w momencie podania zasilania, jeśli juź działa to .....działa. Jedyne minus tego ciągłego działania jest taki ,źe źre prąd w sumie czasami niepotrzebnie :roll:
Dam moźe przykład przejrzysty, dający do myślenia , a zarazem prosty jak budowa cepa.
Avador:
Mój ojciec mówi źe kłamiecie – źe wypisujecie tak by potem elektronicy mieli co naprawiać, jeden masowy spisek – jak takiemu przetłumaczyć?
Dalibóg , nakryto nas !!!!!
w naszym skromnym archiwum jest jeden temat odnośnie chodzenia kompa jak najdłuzej.lektura obowiazkowa!
jednym słowem – komp moźe być odpalony x czasu
dla bezpieczeństwa moźesz się wyposaźyć w program monitorujący temperatury CPU, dysku twardego, karty grafiki, ale raczej napewno nie jest to konieczne
dla bezpieczeństwa moźesz się wyposaźyć w program monitorujący temperatury CPU, dysku twardego, karty grafiki, ale raczej napewno nie jest to konieczne
...no niekorzy we wszystkim widzą teorię spiskową... :lol:
pozdrowienia dla tatusia
pozdrowienia dla tatusia
No oczywiscie ze twój ojciec ma racje jestes bardzo dopbrze opłacani przez serwisy komputerowe i firmy produkujace nowy sprzet. Wprowadzamy w błąd uzytkowników komputerów którzy chca aby ich komputery pracowały non stop, mówimy im ze tak mozna zeby ich komputery sie psuły. Tylko oni nas w konia robia i jakos te komputery sie nie chca psuc, a juz najgorsi z nich wszystkich są ci własciciele serwerów które wbrew wszystkiemu działaja caly czas przez kilka lat. Ciekawe czy jak twój ojciec sie dowie ze ziemia nie jest płaska i podparta na trzech krokodylach to spali poniki kopernika na stosie :mrgreen:
Avador:
Mój ojciec mówi źe kłamiecie – źe wypisujecie tak by potem elektronicy mieli co naprawiać, jeden masowy spisek – jak takiemu przetłumaczyć?
Zapytaj tatusia dlaczego niktóre komputery działają przez rok i wiecej bez przerwy i jakos sie nic nie pali tam.
Dobry zasilacz i UPS teź istotny, wszystko moźna tak skonfigurować by było bez–obsługowe.