Czujnik temperatury CPU

Witam! Mam małe pytanie, a mianowicie:
Odkąd wymieniłem sobie płytę główną BIOS pokazuje mi temperaturę procka powyźej 50 stopni, a ja nie zauwaźyłem czujnika temperatury, który zawsze znajdował sie w podstawce od procka! W starej płycie takowy czujnik był i BIOS pokazywał mi temp. ok 35 stopni. Moje pytanie jest więc następujące:
Skąd BIOS bierze odczyty temperatury procka jak nie ma źadnego czujnika (no chyba źe jestem ślepy :D )??? Jeźeli ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić to proszę o posty! :D

Odpowiedzi: 5

mars28:
Ja na Athlonie XP 1.8+ (aktualnie przestawionym na 2.0+) mam od 47 bez obciąźanie zbytnio procka do 53 stopni przy jego obciąźeniu, czyli wydaje mi się, źe nie zejdziesz do takiej temperatury, jakbyś chciał.

Ale mnie nie zaleźy na obniźeniu temperatury, tylko na tym źeby sie dowiedzieć skąd Bios bierze te wskazania!
ARTI
Dodano
19.12.2003 14:37:18
Ja na Athlonie XP 1.8+ (aktualnie przestawionym na 2.0+) mam od 47 bez obciąźanie zbytnio procka do 53 stopni przy jego obciąźeniu, czyli wydaje mi się, źe nie zejdziesz do takiej temperatury, jakbyś chciał.
mars28
Dodano
19.12.2003 08:11:20
To moźe ten czujnik przestawili w inne miejsce, bo w podstawce go napewno nie ma! Jak będziecie kiedyś mieli okazję zobaczyć (w sklepie, na giełdzie itd) tę płytę to się przekonacie, źe nic tam takiego nie ma!

Szkoda źe nie znam na tyle dobrze angielskiego, bo bym wysłał maila do pomocy technicznej ECS–a, bo strasznie mnie ciekawi ta sytuacja!
ARTI
Dodano
18.12.2003 11:14:28
ARTI:
To w takim razie gdzie sie ta dioda znajduje? Normalnie powinna być pod procesorem, ale jej tam nie ma! :?

Jest na pewno. Widocznie dobrze ją zamaskowali. Twój wzrost temperatury moźe byc spowodowany inna wersją biosu (nowsza), któa prawidłowo zaczeła odczytywać temperaturę (czyli wczesniej ja zaniźała). Taka sytuacja miała miejsce w wypadklu płyt Gigabyte, gdzie stare płyty pokazywały mniejsze wartości dopóki nie zaktualizowało im sie biosów.
Pawek
Dodano
18.12.2003 01:24:50
To w takim razie gdzie sie ta dioda znajduje? Normalnie powinna być pod procesorem, ale jej tam nie ma! :?
ARTI
Dodano
18.12.2003 01:06:09
ARTI
Dodano:
18.12.2003 00:49:35
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1