częstotliwość RAMu
Posiadam chipset VIA K7VT2 i AIMBIOS 3.31a. Posiadam dwie pamięci DDR o częstotliwościach 333 MHz i 400 MHz. Jednak w BIOSie wyświetla mi źe te pamięci pracują z częstotliwością 266 MHz a moźliowości zmiany częstotliwości mam tylko SDR na 200 i na 266 (2 gniazda DDR i 2 SDR). Czy jest jakaś moźliwość, źeby zwiększyć częstotliwość RAMu ?
Odpowiedzi: 7
Upgrade BIOS–u to sobie robić moźesz do u... smierci – chipset nie przeskoczy 266MHz.
darek_dade:
Jeźeli masz moźliwość zmiany dzielników to zmień je. Sprawdź takźe czy przy FSB 166 MHz komp nie wstanie. Przy takiej magistrali taktowania PCI/AGP wracają do normalnych ustawień, ale procek moźe tego nie wytrzymać (spalić się nie spali, ale komputer nie wstanie) profilaktycznie moźesz podnieść nieco napięcie dla CPU. Jeźeli koniecznie chcesz zwiększyć wydajność systemu to moźesz jeszcze zaostrzyć timingi pamięci. Nie wiem jak chodzą standardowo, ja doradzam dla nich coś takiego 2.5–3–3–8
dzielników ? słyszałem o mnoźnikach (których w BIOSie zmiany mozliwosci nie mam :?) ale nie o dzielnikach. FSB 166 – wstaje... bez grafiki ;/
Npaięcie CPU – brak opcji jakiejkolwiek zmiany :?
Timingi pamięci – nie wiem za bardzo gdzie to, ale mój wspaniały BIOS znów chyba tego nie obsługuje...
Coś czuje, źe moźe być potrzebny upgrade BIOSu :?
A chodzi mi o zwiększenie taktowania dla RAMu bo równie dobrze mogłem sobie kupić SDR i tez by mi działał z częstotliwością 266 i wtedy kupowanie DDR raczej traci jakikolwiek sens ;/
Z symboli wygląda, źe to jaki Asrok na KT266A.
O wyźszym taktowaniu pamieci niź 266 zapomnij – pomijam podnoszenie FSB, bo dzielnik dla AGP będzie wynikowo zbyt wysoki.
Moźesz natomiast znacząco przyśpieszyć podsystem pamięci poprzez ustawienie dla tych DDR–ów agresywnych timingów – szczegóły w archiwum – pewnie najlepiej bedzie uźyć "timingi" i jako autora wskazać
MarcinX–a ,choc nie tylko.
O wyźszym taktowaniu pamieci niź 266 zapomnij – pomijam podnoszenie FSB, bo dzielnik dla AGP będzie wynikowo zbyt wysoki.
Moźesz natomiast znacząco przyśpieszyć podsystem pamięci poprzez ustawienie dla tych DDR–ów agresywnych timingów – szczegóły w archiwum – pewnie najlepiej bedzie uźyć "timingi" i jako autora wskazać
MarcinX–a ,choc nie tylko.
Jeźeli masz moźliwość zmiany dzielników to zmień je. Sprawdź takźe czy przy FSB 166 MHz komp nie wstanie. Przy takiej magistrali taktowania PCI/AGP wracają do normalnych ustawień, ale procek moźe tego nie wytrzymać (spalić się nie spali, ale komputer nie wstanie) profilaktycznie moźesz podnieść nieco napięcie dla CPU. Jeźeli koniecznie chcesz zwiększyć wydajność systemu to moźesz jeszcze zaostrzyć timingi pamięci. Nie wiem jak chodzą standardowo, ja doradzam dla nich coś takiego 2.5–3–3–8
Jeźeli bios nie oferuje blokady AGP/PCI (a raczej nie),nic więcej nie zdziałasz.
przy 150 FSB Grafika się wiesza...
Kości pracują tak jak magistrala twojej płyty.
Moźesz podnieść ich taktowanie podnosząc fsb.
Automatycznie podkręcasz teź procesor.
Moźesz podnieść ich taktowanie podnosząc fsb.
Automatycznie podkręcasz teź procesor.
Strona 1 / 1