częstotliwość odświeźania ATI RADEON 9800SE SAPPHIRE w2k
Mam problem:
Świeźy win2000sp4 (po pełnym windows update wszystkiego) plus najnowsze sterowniki od ATI (wersja z Control Center). Uparło się to na częstotliwość 60Hz niezaleźnie od ustawień jakichkolwiek, wymuszania w CCC teź się nie da wybrać wyźszego niź 60Hz...
Nie pomaga ani zmiana sterowników monitora na plug&play, ani na oryginalne od HP (monitor to HP P1110), w Control Center jest ciągle default monitor i nie moźna tego zmienić (we właściwościach karty / monitor jest HP P1110)...
Nie pomaga usunięcie Control Center i zostawienie samych sterowników.
W ustawieniach karty moźna wybrać inną częstotliwość, np. 85Hz i w dodatku windows udaje, źe ją zmienia, miga monitor, ustawienie niby się udaje ale OSD monitora pokazuje 60Hz, zresztą widać gołym okiem.
Komp to GA–7N400–PRO2, Burton 2500+, Kingston 2x512 (400), ATI Radeon 9800SE SAPPHIRE. Nic nie podkręcone i nigdy nie było.
Moźe ktoś wie, co tu moźna zrobić źeby działało...
P.S.
W XP działa bez problemu pod 98 teź.
––––––––––
r––x
Świeźy win2000sp4 (po pełnym windows update wszystkiego) plus najnowsze sterowniki od ATI (wersja z Control Center). Uparło się to na częstotliwość 60Hz niezaleźnie od ustawień jakichkolwiek, wymuszania w CCC teź się nie da wybrać wyźszego niź 60Hz...
Nie pomaga ani zmiana sterowników monitora na plug&play, ani na oryginalne od HP (monitor to HP P1110), w Control Center jest ciągle default monitor i nie moźna tego zmienić (we właściwościach karty / monitor jest HP P1110)...
Nie pomaga usunięcie Control Center i zostawienie samych sterowników.
W ustawieniach karty moźna wybrać inną częstotliwość, np. 85Hz i w dodatku windows udaje, źe ją zmienia, miga monitor, ustawienie niby się udaje ale OSD monitora pokazuje 60Hz, zresztą widać gołym okiem.
Komp to GA–7N400–PRO2, Burton 2500+, Kingston 2x512 (400), ATI Radeon 9800SE SAPPHIRE. Nic nie podkręcone i nigdy nie było.
Moźe ktoś wie, co tu moźna zrobić źeby działało...
P.S.
W XP działa bez problemu pod 98 teź.
––––––––––
r––x
Odpowiedzi: 4
r––x, nie wiem co to za wersja Catalysta ( nie chce mi się szukać ), ale moźesz sprawdzić sobie w Zaawansowanych Opcjach sterownika ( info o wersji Catalyst ).
BTW, ja do swojego 'szafira' dostałem na płycie v. 3.2 ( ale kupe czasu temu :wink: ).
Obecnie najnowszy oficjany driver to v. 4.12, moźesz go sprawdzić jak się bedzie u Ciebie zachowywał.
:arrow: http://www2.ati.com/drivers/wxp–w2k–catalyst–8–082–041130a–019577c.exe
W linku masz stery bez panela CCC ( wersja z Control Panel ).
Moźe problem powodował CCC ?
BTW nie ma co gdybać bo problem rozwiązany.
BTW, ja do swojego 'szafira' dostałem na płycie v. 3.2 ( ale kupe czasu temu :wink: ).
Obecnie najnowszy oficjany driver to v. 4.12, moźesz go sprawdzić jak się bedzie u Ciebie zachowywał.
:arrow: http://www2.ati.com/drivers/wxp–w2k–catalyst–8–082–041130a–019577c.exe
W linku masz stery bez panela CCC ( wersja z Control Panel ).
Moźe problem powodował CCC ?
BTW nie ma co gdybać bo problem rozwiązany.
Pomogło! Mogę ustawiać co chcę i działa...
Ciekawe co to za wersja, w Opcjach jest coś takiego:
Wersja opakowania 8.01–040421a–015515C ATI, czy to jest wersja sterownika? Na stronie ATI są np. takie wersje: 6.14.10.6497, czyźbym na płycie miał nowsze???
Ciekawe co to za wersja, w Opcjach jest coś takiego:
Wersja opakowania 8.01–040421a–015515C ATI, czy to jest wersja sterownika? Na stronie ATI są np. takie wersje: 6.14.10.6497, czyźbym na płycie miał nowsze???
McScr@by:
Próbowałeś zainstalować ponownie GART (AGP) driver v. 3.77 ?
Problem wystąpił nawet wcześniej, zanim zainstalowałem NForce driver, [edit] jedną z prób [/edit] rozwiązania problemu było właśnie ściągnięcie i zainstalowanie NForce drivers łącznie z GART i ze wszystkim innym. Niestety to nie pomogło.
Zamierzam odkopać płytkę od Sapphire i zainstalować z niej stery do Radeona. Niedługo napiszę co to dało.
Próbowałeś zainstalować ponownie GART (AGP) driver v. 3.77 ?
Strona 1 / 1