Czekam na porade?Problem z instalką XP
Instalacja XP zawiesza sie w roznych momentach np "Konczenie instalacji", "Rejestrowanie skladnikow", "Zapisywanei ustwiaen"
Dysk, zasilacz, ram, grafika na 100% sprawna. Probowalem z 3 nosnikow wiec to nie problem plyty. Bios zupgradowany (plyta procomp, p4 2.4 ) Nie mam juz koncepcji ...... wie ktos moze co moze byc ??
Uszkodzony procesor czy plyta ?? Kiedys dzialal na tym sprzecie XP a teraz nie ma szans zainstalowac (Windows 98 sie zainstalowalo)
Dysk, zasilacz, ram, grafika na 100% sprawna. Probowalem z 3 nosnikow wiec to nie problem plyty. Bios zupgradowany (plyta procomp, p4 2.4 ) Nie mam juz koncepcji ...... wie ktos moze co moze byc ??
Uszkodzony procesor czy plyta ?? Kiedys dzialal na tym sprzecie XP a teraz nie ma szans zainstalowac (Windows 98 sie zainstalowalo)
Odpowiedzi: 20
O cholera ja mam Prescotta... jak tego uniknac...??? Mam rozumiec ze nie mam instalowac SP2 bo moge miec problem...???:|
Powiedzmy, źe moźe mieć problemy z uruchomieniem systemu na takim sprzecie, o czym MS uprzedzął swego czasu.
Żółty:
2. Ten P4 to czasem nie Prescott a instalka ze zintegrowanym SP2 ??
Yyyy czyli mam rozumiec ze jak ktos ma Prescotta i zintegrowane SP2 z XP to bedzie mial bledy...???
marcel_kozi:
Sprawdź czy w BIOS–ie nic nie pozmieniałeś – być moźe
są uaktywnione jakieś opcje tzw. overclockingu, czyli
zwiększenia wydajności procesora i pamięci ram. Jeśli
tak to pozmieniaj je jak bios zaleca (być moźe przesadziłeś z wartościami taktowania szyny FSB procesora, itp.)
Dobra nowe wiesci :P
Zainstalowalem Windows 98 i wszystko jest ok .....
Wiec chcialem sobie sprawdzic system przy uzyciu "PC Wizard 2005" no i sie zawiesil, znowu i znowu ...
Heheheheh za kazdym razem podczas zalaczania gdy pisze "System Analizing" zawiesza sie komputer.
Utwierdzilo mnie to w przekonaniu ze plyta bedzie walnieta. Dzieki za pomoc :*
Zainstalowalem Windows 98 i wszystko jest ok .....
Wiec chcialem sobie sprawdzic system przy uzyciu "PC Wizard 2005" no i sie zawiesil, znowu i znowu ...
Heheheheh za kazdym razem podczas zalaczania gdy pisze "System Analizing" zawiesza sie komputer.
Utwierdzilo mnie to w przekonaniu ze plyta bedzie walnieta. Dzieki za pomoc :*
A moźe zanieś go do serwisu.
Tak wkladalem moje DDR 3200 512MB ktore smigaja na XP ...... wkladalem tez 256BM DDR 2700 tez sprawne.
Wlanise wiem ze jakby bylo cos uszkodzone to by nic nie dzialalo
wiec sie dziwie .........
Wlanise wiem ze jakby bylo cos uszkodzone to by nic nie dzialalo
wiec sie dziwie .........
najlepiej jakbys miał mozliwosc sprawdzebia tej płyty i procka. choc bardziej skłaniał bym sie ku temu iz z mobo cos nie tak
RedIpS:
Czytacie caly watek czy tylko wybrane wiadomosci ??czapi:
próbowałem z trzech róznych nośników,i jest zrobione upgrade BIOSU
No fakt , ale przegląda sie w między czasie inne wątki – moźna zapomnieć/przeoczyć źe to napisałeś.
Jeśli WIN98 Linuks działają na tej płycie bez problemów , to nie jest winna płyta IMO. Mimo źe te systemy mają mniejsze wymagania co do pamięci to w przypadku uszkodzenia MoBO równieź na nich występowałyby problemy. Płyta jest to zbiór elementów elektronicznych nic poza tym albo działają albo nie i system nie ma tu nic do rzeczy.
BIOS piszesz źe upgrade był , a moźe coś z nim nie tak, wgraj jeszcze raz albo przywróć stary, no i te pamięci , podmieniałeś napewno takie które na XP działały?
Zasilacz jest sprawdzany.
Chce wiedziec poprostu czy to ni jest jakis wyjatek ze sie sprzet gryzie czy cos ...... i okreslic co jest winne czy ten procek czy plytka ;)
Albo utwierdzic sie w tym ze windows smierdzi :D
Chce wiedziec poprostu czy to ni jest jakis wyjatek ze sie sprzet gryzie czy cos ...... i okreslic co jest winne czy ten procek czy plytka ;)
Albo utwierdzic sie w tym ze windows smierdzi :D
słuchaj jeśli piszesz ze wszystko pócz mobo i procka sprawdziłeś to winny jest albo procek albo mobo. czyź to nie jest logiczne...
a źe tak sie zapytam zasilacz teź sprawdzałeś............
a źe tak sie zapytam zasilacz teź sprawdzałeś............
Czytacie caly watek czy tylko wybrane wiadomosci ??
czapi:
próbowałem z trzech róznych nośników,i jest zrobione upgrade BIOSU
RedIpS:
Resetowalem ...... kilka nascie razy ..... kilkadziesiat roznych opcji 20 godzin przy komputerze i nic !!
Zostaje chyba to co Żólty napisał
Żółty:
1. Uszkodzony nośnik.
Zakładam, źe taśmy i napędy były testowane/podmieniane.
Resetowalem ...... kilka nascie razy ..... kilkadziesiat roznych opcji 20 godzin przy komputerze i nic !!
RedIpS:
Ludzie nie czytacie
Wszystkie elementy sprawne na 100% nie jestem pewien tylko czy plyta i procek ok bo nie mam jak sprawdzic. Probowalem instalowac na 2 kartach grafiki, wymienialem tez moduły ram. A pozatym sprawdzalem je memtestem86+.
No i jak wyszło ?
Objaw jest typowy dla błędów pamięci , wiec się nie dziw źe wiekszość to podaje. Piszesz i BIOSie moźe na ustawieniach domyślnych by poszedł ?
Zresetuj BIOS profilaktycznie.
Ludzie nie czytacie
Wszystkie elementy sprawne na 100% nie jestem pewien tylko czy plyta i procek ok bo nie mam jak sprawdzic. Probowalem instalowac na 2 kartach grafiki, wymienialem tez moduły ram. A pozatym sprawdzalem je memtestem86+.
MarcinX:
kamaa:
czy pamieć RAM mogła by nie działać zaleźnie od wersji systemu??
Tak.
Xp jest wraźliwy na błędy ram.
98,ME,linux moźe zainstalować się bez problemu.
Dzieki
kamaa:
czy pamieć RAM mogła by nie działać zaleźnie od wersji systemu??
Tak.
Xp jest wraźliwy na błędy ram.
98,ME,linux moźe zainstalować się bez problemu.
sdcom:
ram....
kolega mowi ze na innych systemach komp działa dobrze, a więć moje pytanie czy pamieć RAM mogła by nie działać zaleźnie od wersji systemu??
ram....