Czcionki w windows xp prof PL (pełna lista)
no właśnie... zaszalałem z nowymi fontami w tej chwili mam ich około 6 tysięcy :? Niestety nastąpiły problemy z programami graficznymi typu adobe czy corel.. Macie jakieś pomysły jak to zrobić źeby powrócić do standardowej ilości zainstalowanych czcionek w Xp ?? :? Moźe jakaś lista... albo najlepiej jakiś program :) bo przebieranie w zbiorze 6tys. czcionek to troche mozolna zabawa :/ Dzięki za wasze sugestie.. Pozdrawiam
Odpowiedzi: 15
ŚwIeRsZcZ:
no i to chyba bedzie najlepsze rozwiązanie :D ide w takim razie przebierać.. moźe jeszcze zdąźe sie polozyc spac :roll:
Przed usunięciem sprawdzaj jeszcze wersję. Jak jest by Microsoft to bym nie ruszał ;) A najlepiej to zrób sobie kopię tych czcionek.
no i to chyba bedzie najlepsze rozwiązanie :D ide w takim razie przebierać.. moźe jeszcze zdąźe sie polozyc spac :roll:
Tutaj jeszcze rzuć okiem:
http://www.microsoft.com/typography/fonts/winxp.htm
http://www.microsoft.com/typography/fonts/winxp.htm
no wszystko sie zgadza ale samo zmienie o tak sobie rozszerzenia nic nie daje... Dopiero trzeba rarem otworzyc i wypakowac, wtedy bedzie plik czcionki TTF tak samo z tymi *FO_(n)
a tak pozatym jeśli nie mozna wszystkich czcionek wywalić :/ to po co mi te z płyty.. w koncu mam je zainstalowane tylko ze sa wymieszane z 6 tysiącami innych , dlatego chyyba najlepiej byloby gdybym mial cala liste czcionek stand. zainstalowanych w windowsie , zaznaczyl w folderze z czcionkami wszystkie i lecial po koleji i patrzyc czego powinno nie byc :o
a tak pozatym jeśli nie mozna wszystkich czcionek wywalić :/ to po co mi te z płyty.. w koncu mam je zainstalowane tylko ze sa wymieszane z 6 tysiącami innych , dlatego chyyba najlepiej byloby gdybym mial cala liste czcionek stand. zainstalowanych w windowsie , zaznaczyl w folderze z czcionkami wszystkie i lecial po koleji i patrzyc czego powinno nie byc :o
*.tt_ to pliki .ttf i tak dalej :D
osobiście nie lubie polecenia expand wole moją metode szybsza :D ale więcej myślenia i szukania rozrzeźeń
osobiście nie lubie polecenia expand wole moją metode szybsza :D ale więcej myślenia i szukania rozrzeźeń
Mateuszpi:
niestety nie usune wszystkiego bo system się nie chce zgodzic :(
Usuń spod konsoli odzyskiwania ;)
Mateuszpi:
a co do plików to skoro masz je przekopiowane na połpi to zmień im tylko rozrzezenia i po kłopocie. do hurtowej zmiany polecam kameleona
Nie wystarczy zmienić rozszerzenia –> expandować je musi.
ŚwIeRsZcZ:
heh spoko... skopiowalem do folderu na pulpicie te pliki *tt i *fo. ale teraz jak mam je rozpakować ?? kaźdy plik pojedyńczo uźywająć komendy expand czy jakieś inne polecenie które umoźliwi skopiowanie wsyzstkich naraz ??
Musisz wszystkie rozpakować poleceniem expand. Składnię dostaniesz po wpisaniu expand /? w oknie wiesza poleceń. Pokombinuj i wsadź wszystko do pliku bat bo z palca klepać to Ci do rana zejdzie ;)
eh no tak.. zmienic rozszerzenie ale teraz skad mam wiedziec co ma jakie ?? :/ bo bodajze część czcionek ma rozszerzenie *TTF a inne *PFM :(
eh no tak.. zmienic rozszerzenie ale teraz skad mam wiedziec co ma jakie ?? :/ bo bodajze część czcionek ma rozszerzenie *TTF a inne *PFM :(
IMO wstanie bo przywróci sobie z dllchache i/lub z ServicePackFiles. Chyba, źe tam teź nic nie będzie to się wyłoźy.
obydwa foldery mam puste. :d ale coś mnie korci aby to sprawdzić. chyba cos dzisiaj usune i powiem czy źyje zcy nie :D
niestety nie usune wszystkiego bo system się nie chce zgodzic :(
a co do plików to skoro masz je przekopiowane na połpi to zmień im tylko rozrzezenia i po kłopocie. do hurtowej zmiany polecam kameleona
heh spoko... skopiowalem do folderu na pulpicie te pliki *tt i *fo. ale teraz jak mam je rozpakować ?? kaźdy plik pojedyńczo uźywająć komendy expand czy jakieś inne polecenie które umoźliwi skopiowanie wsyzstkich naraz ??
Mateuszpi:
spóźniłem się o kilka sekund
A tam dobre 1,5 minuty ;)
Mateuszpi:
a tak na marginesie to co się stanie z systemem jak usune wszystkie czcionki ?
niechce mi się testowac moze ktoś wie. system padnie całkowicie czy będzie szukał płyty instalacyjnej ?
IMO wstanie bo przywróci sobie z dllchache i/lub z ServicePackFiles. Chyba, źe tam teź nic nie będzie to się wyłoźy.
Żółty:
Katalog i386 pliki *.tt_ i *.fo_ –> potraktować expandem.
spóźniłem się o kilka sekund
a tak na marginesie to co się stanie z systemem jak usune wszystkie czcionki ?
niechce mi się testowac moze ktoś wie. system padnie całkowicie czy będzie szukał płyty instalacyjnej ?
ŚwIeRsZcZ:
mógłbyś jeszcze powiedzieć jak je wyodrębnić z płyty ?? teraz przeglądam plytke z Xp ale nie moge sie doszukac jakiegos folderu z czcionkami... jedynie taka ścieźka : VALUEADD\MSFT\FONTS ale są tam tylko dwa jakieś fonty...
Katalog i386 pliki *.tt_ i *.fo_ –> potraktować expandem.
mógłbyś jeszcze powiedzieć jak je wyodrębnić z płyty ?? teraz przeglądam plytke z Xp ale nie moge sie doszukac jakiegos folderu z czcionkami... jedynie taka ścieźka : VALUEADD\MSFT\FONTS ale są tam tylko dwa jakieś fonty...
Strona 1 / 1