Czas trwania utworów muzycznych zapisanych jako mp3
Mam taki drobny problemik: Dotyczy zripowanych płyt audio CD na dysk komputera (przy równoczesnej kompresji do mp3) za pomocą ExactAudioCopy. Podczas odtwarzania tej muzyki(w WMP) czas trwania poszczególnych utworów wskazywany przez wyświetlacz playera jest ponad dwa razy krótszy niź rzeczywisty czas trwania tych utworów. Po prostu w czasie odtwarzania utworu wskaźnik postępu w pewnym momencie (w pierwszej połowie utworu) dochodzi do końca i zatrzymuje się, chociaź muzyka oczywiście gra sobie dalej. Jest to bardzo denerwujące gdy nie wyświetlają się prawdziwe czasy trwania kawałków. Tytuły utworów moźna sobie modyfikować za pomocą polecenia "Edycja", czasów jednak się nie da w ten sposób zmienić. W jaki więc sposób moźna tego dokonać ???
Odpowiedzi: 8
Zgadza się ripper działa dobrze, więc problem ten jest jedynie defektem obniźającym komfort słuchania muzyki. Ale skoro WMP ma funkcję pokazującą czas trwania utworu, to niby dlaczego ta funkcja ma działać w wadliwy sposób? Dodam jeszcze, źe problem występuje wyłącznie w przypadku płyt zripowanych, w pozostałych przypadkach wszystko działa naleźycie, więc nie wiem czy przeinstalowanie WMP coś pomoźe.
Moźe ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ???
Moźe ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ???
Prawdę mówiąc nie wiem dlaczego tak się dzieje. Kiedyś miałem podobny problem z 20–minutowym plikiem mp3. WMP pokazywał 13 minut, choć odtwarzał wszystko.
Po reinstalacji systemu było juź wszystko ok (wmp poprawnie podawał czas trwania).
Moźe Tobie przeinstalowanie WMP pomoźe, albo aktualizacja do 9.
Zresztą skoro juź wiesz, źe ripper działa dobrze, nie masz się czym przejmować...
Pozdrawiam
Po reinstalacji systemu było juź wszystko ok (wmp poprawnie podawał czas trwania).
Moźe Tobie przeinstalowanie WMP pomoźe, albo aktualizacja do 9.
Zresztą skoro juź wiesz, źe ripper działa dobrze, nie masz się czym przejmować...
Pozdrawiam
Moźe Twój koder robi jakieś błędy w tagach (nagłówkach) plików i WMP sobie z tym nie radzi do końca...
Moźe masz nowszą wersję tego progsa ze zaktualizowanymi wersjami encoderów... i dlatego tak jest.
Moźe masz nowszą wersję tego progsa ze zaktualizowanymi wersjami encoderów... i dlatego tak jest.
Rzeczywiście !!! Spróbowałem odtworzyć w Winampie i wszystko jest OK (zapomniałem o Winampie bo uźywam niemal wyłącznie WMP gdyź po prostu u mnie daje najlepszą jakość, a np. Winamp ma jakis "płaski" dźwięk i idzie tylko przez 2 kanały i subwoofer, a mam 5+1). Dlaczego w takim razie WMP tak chrzani w tych długościach utworów ???
Odtwórz te mp3 dowolnym innym niź WMP odtwarzaczem i napisz czy wtedy teź problem wystąpi. Podejrzewam, źe nie...
Nie wiem, nie miałem, CDex i tak rulez 8) :wink: Spróbuj, a nie poźałusz (no chyba, źe dla Ciebie program prócz funkcjonalności musi mieć wypaśny wygląd :lol:
Generalnie EAC uchodzi za jeden z najlepszych tego typu programów i dotąd nie miałem z nim jakichkolwiek problemów, dopiero teraz przy ripowaniu pojawił się ten drobny problem. Moźe jednak ktoś miał podobny problem i wie jak z niego wybrnąć ???
Radzę zmienić program i tyle. Ja takich problemów z CDex nie mam.
Strona 1 / 1