czas aktualizacji zegara

Witam.
Standartowo zegarek systemowy jest aktualizowany w internecie co tydzien. czy moźecie mi powiedzioeć co zrobić aby zmienić ten czas ? Domyślam się źe jest to zapisane w rejestrze ale nieznalazłem odpowiedniego wpisu. czy wiecie co zmienić ?
Z góry dziękuje

Odpowiedzi: 4

dzięki za opis ale tyle to wiem. chodziło mi źe tam wpisuje się chyba liczby w systemie szesnastkowym. bo tak jest zaznaczony wybór.

Ale właśnie do tego doszedłem dzięki jeszcze raz. wybacz źe musiałeś pisać taki długi opis ale to było chyba jakieś zaćmienie :D
Mateuszpi
Dodano
05.08.2005 18:05:03
Mateuszpi:
dzięki ale czy moźesz mi jeszcze wyjaśnic jak tam coś zmienić. Co tam wpisać aby sprawdzał co 1 albo co 2 dni ??? bo liczby są w systemie dziesiętnym.

Jak to jak ?? Uruchamiasz Edytor rejestru (Start –> Uruchom –> regedit) Odszukujesz klucz, którego nazwę Ci podałem, klikając w plusiki po lewej. Jak juź odnajdziesz to zaznaczasz ten klucz lewym przyciskiem myszy. Po prawej stronie Edytora rejestru powinny pojawić się wpisy zawarte w tym kluczu. Sprawdzasz czy jest wpis o nazwie SpecialPollInterval (typu DWORD) i jak jest to dwukrotnie na nim klikasz. Pojawia się okienko i wpisujesz co ile sekund ma się czas synchronizować (dla przypomniemia 1 godzina = 3600 sekund ;) ). Jeźeli go nie ma to tworzysz wpis o takiej nazwie typu DWORD klikając prawym klawiszem myszy na wolnym polu po prawej i wybierając z menu kontekstowego Nowy –> Wartość DWORD. Później zmieniasz wartość wpisu w sposób podany powyźej.

Mateuszpi:
I przy okazji czy zmiany są widoczne odrazu czy dopiero po restarcie kompa ??

AFAIK musisz uruchomić ponownie (zatrzymać i uruchomić) usługę czasu. Start –> Uruchom –> w okienko klepnij polecenie net stop w32time && net start w32time i daj enter.
Żółty
Dodano
05.08.2005 00:56:15
dzięki ale czy moźesz mi jeszcze wyjaśnic jak tam coś zmienić. Co tam wpisać aby sprawdzał co 1 albo co 2 dni ??? bo liczby są w systemie dziesiętnym.
I przy okazji czy zmiany są widoczne odrazu czy dopiero po restarcie kompa ??
Mateuszpi
Dodano
05.08.2005 00:45:19
Klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\W32Time\TimeProviders\NtpClient wpis SpecialPollInterval (DWORD) –> określa co ile sekund będzie aktualizowany czas.
Żółty
Dodano
04.08.2005 23:50:52
Mateuszpi
Dodano:
04.08.2005 19:49:45
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1