czarny ekran
witam!
mam taki problem chciałem zrobić upgrade z win98 na xpsp2 , istalacja przebiega bezproblemowo do momentu finalizowania instalacji, czyli po drugim ponownym uruchomieniu komputera wyświetla się czarny ekran z migającym kursorem i teraz ani w tą ani w tamtą reset nie pomaga, bo wraca do tego samoego punktu nie wyświetlając nic wcześniej(oprócz testowania biosu oczywiście)myślałem, źe to moźe problem w mbr, ale nikt podobnego problemu nie miał na tym forum.
mój sprzęt to athlon 1400 płyta ecs k7s5a dysk samsung 20 GB.
jeśli ktoś wie o co tu chodzi to bardzo prosze o pomoc.
pozdrawiam.
mam taki problem chciałem zrobić upgrade z win98 na xpsp2 , istalacja przebiega bezproblemowo do momentu finalizowania instalacji, czyli po drugim ponownym uruchomieniu komputera wyświetla się czarny ekran z migającym kursorem i teraz ani w tą ani w tamtą reset nie pomaga, bo wraca do tego samoego punktu nie wyświetlając nic wcześniej(oprócz testowania biosu oczywiście)myślałem, źe to moźe problem w mbr, ale nikt podobnego problemu nie miał na tym forum.
mój sprzęt to athlon 1400 płyta ecs k7s5a dysk samsung 20 GB.
jeśli ktoś wie o co tu chodzi to bardzo prosze o pomoc.
pozdrawiam.
Odpowiedzi: 8
a czy nie masz czasami zainstalowanego firewalla, on teź moźe stworzyć niezłe psikusy, trochę się poznaję na tych firewallach, ale niezupełnie, moźe to on, bo jak nie to obawiam się źe nie jestem w stanie ci pomóc, nie jestem informatykiem
andrzej1:
a moźe to po prostu wygaszacz ekranu
Problemy z czytaniem ze zrozumieniem czy tylko zwyczaj czytania po łebkach ?
istalacja .........po drugim ponownym uruchomieniu komputera wyświetla się czarny ekran z migającym kursorem i teraz ani w tą ani w tamtą reset nie pomaga, bo wraca do tego samoego punktu
a moźe to po prostu wygaszacz ekranu
dzieki rebe! :D
uaktualnienie biosa rozwiazalo problem 8)
pozdrawiam
uaktualnienie biosa rozwiazalo problem 8)
pozdrawiam
To jeszcze kwestia BIOS–u – w archiwum jestl ink do strony z nieoficjalnymi wersjami, ale jako, ze przystosowanymi dla OC to o podwyźszonej stabilności, a i nie tylko – jako zwrtou kluczowego uzyj symbolu płyty i mego nicka – lub od razu w google – fraza szukana to k7s5a i wynik jaki 4 czy 5 – z wyświetlonych .
brtx – chodzi XP SP2 nawet na tej płycie i bez źadnych zacięć,ale jak to z ECS–ami bywa – u jednych idą, u innych nie ma na nie siły.
brtx – chodzi XP SP2 nawet na tej płycie i bez źadnych zacięć,ale jak to z ECS–ami bywa – u jednych idą, u innych nie ma na nie siły.
Po odpaleniu kompa z cdromu istalacja poszła dalej i się zakończyła powodzeniem, nistety problem z migającym kursorem i czarnym ekranem powtarza się przy kazdym ponownym uruchomieniu w tej sytuacji po resecie pojawia się panel trybu awaryjnego, wybieram opcję uruchom normalnie i system sie odpala, karta graficzna jest matrox millenium g400, a w hcl wyświetlił sie tylko problem z dźwiękiem ac'97 zintegrowanym na płycie w menadźerze urządzeń jest ok
Mieli, mieli podobne – nie podałeś karty graficznej –często jej zmiana na czas instalacji pomaga.
Inną kwestią jest to, źe upgrade to nie jest odbry pomysł i to co najmniej z kilku względów – opinie w archiwum.
Moźe być tak, źe jednak jakiś element nie pasuje – od BIOS–u począwszy, przez inne sprźety, a na programach skończywszy.
Moźe warto byś przeprowadził audyt przy uźyciu HCL – hardware compatybility list nim się za stawianie XP weźmiesz.
Inną kwestią jest to, źe upgrade to nie jest odbry pomysł i to co najmniej z kilku względów – opinie w archiwum.
Moźe być tak, źe jednak jakiś element nie pasuje – od BIOS–u począwszy, przez inne sprźety, a na programach skończywszy.
Moźe warto byś przeprowadził audyt przy uźyciu HCL – hardware compatybility list nim się za stawianie XP weźmiesz.
Mialem ten sam problem na tej plycie...
Niestety nie wiem co go powodowalo, bo plyta padala calkiem i zmienilem na nowa :)
Niestety nie wiem co go powodowalo, bo plyta padala calkiem i zmienilem na nowa :)
Strona 1 / 1