Czarny ekran w grze na monitorze LCD – o co chodzi ???
Chodzi o to, ze jakis czas temu kupiłem sobie monitor LCD i problem polega na tym, ze chce właczyc gre 'Call of Duty' i po właczeniu monitor jest czarny i pisze komunikat o niezgodnosci pracy 'video mode'.
Czy to jest kwestia odswiezania ? mam ustawione na 75 Hz i to jest to max dla mojego LCD. Ustawilem w Windowsie nawet na 60 Hz i tak samo – czarny ekran po załadowaniu gry. Na CRT dobrze mi chodziło – teraz po zakupieniu LCD wywala mi czarny ekran – dzwiek jest i gra chodzi, ale nie widac grafiki. Poza gra w Windowsie nie mam mozliwosci ustawienia odswiezania ani nic z grafika pod ta gre. Karte graficzna mam ATI Radeona 9550.
Prosze o pomoc.
Czy to jest kwestia odswiezania ? mam ustawione na 75 Hz i to jest to max dla mojego LCD. Ustawilem w Windowsie nawet na 60 Hz i tak samo – czarny ekran po załadowaniu gry. Na CRT dobrze mi chodziło – teraz po zakupieniu LCD wywala mi czarny ekran – dzwiek jest i gra chodzi, ale nie widac grafiki. Poza gra w Windowsie nie mam mozliwosci ustawienia odswiezania ani nic z grafika pod ta gre. Karte graficzna mam ATI Radeona 9550.
Prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 16
Rozwiazałem problem:
1. Reinstalacja gry.
2. ATI – Ustawienia – Ustawienia ekranu ATI – Ekrany. Tam w ustawieniach monitora bylo ustawione 120 Hz, wiec zmienilem na 75 Hz i przy wymuszonych i przy maksymalnej czestotliwosci odswiezania.
Wszystko juz dziala dobrze. Dziekuje za porady.
1. Reinstalacja gry.
2. ATI – Ustawienia – Ustawienia ekranu ATI – Ekrany. Tam w ustawieniach monitora bylo ustawione 120 Hz, wiec zmienilem na 75 Hz i przy wymuszonych i przy maksymalnej czestotliwosci odswiezania.
Wszystko juz dziala dobrze. Dziekuje za porady.
Tego akurat niewiedziałem Rebe. Jako ze nie mam nic wiecej do powiedzenia co by potencjalnie pomogło, to zamilknę.
adik154 – własnie o to chodzi, źe LCD nie wytrzymuje najczęsciej takich niskich rozdzielczości i objawem jest wtedy np. taki własnie czarny ekran.
ja o sterowniki zahaczyłem bo jak twierdzi SAFE MODE nie pomaga, a wątpie aby LCD nie wytrzymał 640x480 i 60 Hz, a to z regóły prezentuje "S...M...". Dlatego własnie zaproponowałem jedyne co mi do głowy przyszło ( choć sam wiem ze mało prawdopodobne zeby to pomogło ).
Tia.. jeden o sterownikach, drugi o odświeźaniu i to 100Hz na LCD.Keszcze do kompletu zmianę sterowników panelu pewnei zasugerować wypada .
A tak rozdzileczość gry w stosunku do panelu porównać, a sprawdzić czy gra ma jakieś pliki konfiguracyjne i po edycji ręcznie ich wartości zmodyfikować ?
I to , z zasadzie, na tyle by było.
Tomasso – w niektorych wypadkach tego nie przeskoczysz. Dlateog własnie do gier cąły czas jeszcze lepsze są CRT, w ktorych mozesz parametry ekranu swobodnie dobierać i zmieniać.
Update – SLAY3R i co się wcinasz? ;)
:P – SLAY3R
A tak rozdzileczość gry w stosunku do panelu porównać, a sprawdzić czy gra ma jakieś pliki konfiguracyjne i po edycji ręcznie ich wartości zmodyfikować ?
I to , z zasadzie, na tyle by było.
Tomasso – w niektorych wypadkach tego nie przeskoczysz. Dlateog własnie do gier cąły czas jeszcze lepsze są CRT, w ktorych mozesz parametry ekranu swobodnie dobierać i zmieniać.
Update – SLAY3R i co się wcinasz? ;)
:P – SLAY3R
Sprawdź w folderze gry czy nie ma jakiegoś pliku z zapisaną w nim konfiguracją, notatnikiem go edytuj, moźliwe, źe są wpisy typu rozdzielczość, odświeźanie – wpisz tam wartości obsługiwane przez monitor.
zmień sterownik do karty graficznej www.ati.com
adik154:
**Mis**:
tylko jemu chyba nie chodzi o COD2 tylko jedynke :wink:
to i tak faktu nie zmienia ze nie gram w to :mrgreen:
ok nie gadajmy o tym czy grasz czy nie graz tylko postarajmy się mu jakos pomuc, masz moze jakiś pomysł ja kompetnie zszedłem z pomysłowości ? :oops:
**Mis**:
tylko jemu chyba nie chodzi o COD2 tylko jedynke :wink:
to i tak faktu nie zmienia ze nie gram w to :mrgreen:
mam zainstalowany Directx 9.0c oraz odpalalem w "Safe mode" i tak samo czarny ekran.
adik154:
w COD2 nie gram ale nie masz tam czegoś takiego jak opcje uruchomienia gry z "SAFE MODE" ??
tylko jemu chyba nie chodzi o COD2 tylko jedynke :wink: ale właśnie w start\wszystkie programy\...\call of duy Safe Mode\
faktycznie powinno być :!:
adik154:
w COD2 nie gram ale nie masz tam czegoś takiego jak opcje uruchomienia gry z "SAFE MODE" ??
tylko jemu chyba nie chodzi o COD2 tylko jedynke :wink: ale właśnie w start\wszystkie programy\...\call of duy Safe Mode\
faktycznie powinno być :!:
a moźe sprawdź inną zgodność prawy na ikonke od gry i właściwości i zgodność zmień na inną i zoabcz czy zadzaiała a i jeszcze directx ale wątpie źeby to było spowodowane przez niego ale zainstaluj 9.0c
tylko na tej grze – wczesniej była instalowana na monitorze CRT z odswiezaniem 120 HZ, potem ja odinstalowalem na tym monitorze CRT z Windowsa. Wczoraj zainstalowałem gre ponownie ale juz na monitorze LCD z odswiezaniem LCD i jest własnie ten efekt z czarnym ekranem.
wejdź w panel ATI i w ustawieniach monitor jest napisane ukryj tryby, których ten monitor nie wyświetla i sprawdź czy pujdzie 100hz odświerzanie poprawia ci jakośc liter a takźe mnie szkodzi twojemu wzrokowi :wink: następnie Video Mode jest to coś związane z Kartą graficzną jak byś poszukał w opcjach karty coś związane z monitorem czy nie da się zminic na LCD lub coś w tym stylu a wogóle czy to się dzieje tylko na tej grze?
Strona 1 / 1