czarny ekran podczas uruchamiania xp

czarny ekran juź się pojawiał na forum, ale niestety nie w sytuacji, z którą walczę.

po uruchomieniu kompa, ukazuje się logo windowsa, a następnie zamiast przejść do widoku
logowania uźytkownika ekran staje się czarny, a monitor przechodzi w stan czuwania.

dzieje się to nie zawsze, nieregularnie i nie zaleźy od tego, czy uprzednio korzystałem z programu, który zmienia rozdzielczość ekranu. Kiedy się zdarzy, muszę uruchomić kompa w trybie awaryjnym, następnie wyłączyć i uruchomić ponownie (czasami nic to nie da i powtarzam to dwa lub trzy razy). Po takiej operacji win. uruchamia się normalnie.

sterowniki nvidia fx 5200 aktualizowałem kilkakrotnie, nic to nie zmienia,
przeinstalowanie systemu nic nie zmieniło

dlatego niezbędnie potrzebuję Waszej pomocy

Odpowiedzi: 15

Peter_l:
Bobi:
Spróbuj wyodrębnić z płyty nowy plik Kernel32.dll

Wyodrębnianie: z Konsoli Odzyskiwania z plyty windows polecenie
expand x:/i386/Kernel32.dl_ c:/windows/system32/Kernel32.dll

spróbuj wyodrebnic na inną partycje a następnie skopiowac do miejsca docelowego
kamaa
Dodano
25.07.2005 16:26:05
A sprawdzles bateryjke i jakie masz zasilanie na AGP ?

I jeszcze jedno, jaka masz plyte, procka, grafike, zasilke i reszte waznych bebechow ?
mettal
Dodano
25.07.2005 11:35:16
u mnie sterowniki nie mają źadnego znaczenia, bo ilekroć je aktualizuję, problem się powtarza.
Zresztą źaden sposób póki co nie skutkuje, a najgorsze, źe nie widzę źadnej logiki w tym, dlaczego raz xp się ładuje normalnie, a raz się zawiesza.
no ale nie tracę nadziei
harun
Dodano
25.07.2005 11:30:27
Mam jeszcze jedna sugestie sprawdz w BIOSie, jakie zasilanie plyta ci podaje na port AGP, u mnie zawsze domyslnie bylo 1.60V, po powrocie z serwisu jakims cudem domyslnie ustawialo sie na 1.50V.

U mnie po wymianie bateri i przestawieniu na prawidlowe 1.60V problemu z czarnym ekranem zniknely.

Moze i w twoim przypadku cos to pomorze.

Pozdrawiam
mettal
Dodano
25.07.2005 10:31:20
Spoko, kombinowałem trochu w nocy z braku innego zajecia i wpadlem na pewna rzecz. Te losie z z serwisu podmienili mi baterie podtrzymujaca BIOS, skaplem sie po jej wyciagnieciu od spodniej strony byl nadrukowany numer, na mojej go nie bylo. Wladowalem baterie z innej plyty i odziwo narazie wszystko wrocilo do normy, na 15 odpalen systemy, ani razu nie bylo zadnych niepokojacych obajawow.
A sprawdzilem stara baterie miernikiem i okazalo sie ze juz niedlugo wyzionie ducha...
mettal
Dodano
24.07.2005 11:18:38
Spoko, spoko, to juz dawno zrobilem, nie sugeruj sie moim podpisem :) To byl pierwszy krok jaki zrobilem, wszystko jest na domyslnych ustawieniach, a podkreconego kompa mam od ponad 8 miechow a ten problem pojawil sie kilka dni temu, plyta wrocila z serwisu, na dysk przywrocilem obraz systemu, zainstalowalem nowe stery i jakos tak pewnego razu gdy odpalal system pierwszy raz sie to pojawilo.
mettal
Dodano
24.07.2005 01:42:09
mettal:
Własnie mam podobny problem jak ty, pojawił sie z nienacka. Zaraz po poście biosu monitor czasem przełącza sie w stan czuwania i lipa nic sie nie da zrobic. Czasem takźe jeszcze zdazy wyswietlic ekran botowania systemu, ale z pewnymi artefaktami, pasek ladowania sie rozpada i jest w innych kolorach (standartowo niebieski), wiec tazke szukam rozwiazania tego problemu, jak na cos wpadne to sie odzwe, pozdrawiam

To zabierz się na początek za odkręcenie procesora i ustawienie nominalnego taktowania dla karty grafiki.
Żółty
Dodano
24.07.2005 01:36:33
Własnie mam podobny problem jak ty, pojawił sie z nienacka. Zaraz po poście biosu monitor czasem przełącza sie w stan czuwania i lipa nic sie nie da zrobic. Czasem takźe jeszcze zdazy wyswietlic ekran botowania systemu, ale z pewnymi artefaktami, pasek ladowania sie rozpada i jest w innych kolorach (standartowo niebieski), wiec tazke szukam rozwiazania tego problemu, jak na cos wpadne to sie odezwe.

harun, a powiedz mi jeszcze jakie masz sterowniki do karty graficznej, u mnie ten problem jakos dziwnie zgral sie z instalacja ForceWare w wersji 77.72

A takze wraz z powrotem mojej plyty glownej z z serwisu, mialem na niej uszkodzone zlacza pod wentyle 3pinowe, plyta zostala naprawiona, ale moze cos przy okazji spieprzyli :/
pozdrawiam
mettal
Dodano
24.07.2005 01:32:20
Peter_l:

expand x:/i386/Kernel32.dll c:/windows/system32/Kernel32.dll

I ... kicha bo nie działa ... ;)

Gdzie x –> odpowiednia literka oznaczająca CDROM z włoźoną instalką Windows XP.
Żółty
Dodano
17.07.2005 23:59:04
Bobi:

Peter_l
Dodano
17.07.2005 22:56:27
Bobi
Dodano
17.07.2005 22:52:45
Sprawdź czy nie masz blędow na partycji przy uźyciu partition magic. Teź miałem problem przy wlączaniu windowsa kiedyś i teraz na tej partycji mam bad sectors.
Spróbuj na innej partycji system postawić ale moźe to nic nie dać bo moźesz mieć początkowy obszar z pierwszej partycji z bad sectorami a tam jest umieszczany MBR.
Mike10
Dodano
17.07.2005 20:54:45
Dzięki za zainteresowanie, jednak link który wysłałeś dotyczy nieco innej sytuacji. Tam czarny ekran pojawiać się ma przed logo windowsa, natomiast u mnie logo się pojawia zawsze, tylko niekiedy po logo, a przed ekranem powitalnym (gdzie wybiera się i loguje uźytkowników), ekran staje się czarny. Dodam, iź swego czasu zmieniałem windowsa na inny egzemplarz a sytuacja ta miała miejsce przed nową instalacją i jak i po niej. Kiedy uruchamiam kompa w awaryjnym pyta mnie czy przywrócić poprzednie ustawienia
harun
Dodano
16.07.2005 14:45:15
Dzięki za zainteresowanie, jednak link który wysłałeś dotyczy nieco innej sytuacji. Tam czarny ekran pojawiać się ma przed logo windowsa, natomiast u mnie logo się pojawia zawsze, tylko niekiedy po logo, a przed ekranem powitalnym (gdzie wybiera się i loguje uźytkowników), ekran staje się czarny. Dodam, iź swego czasu zmieniałem windowsa na inny egzemplarz a sytuacja ta miała miejsce przed nową instalacją i jak i po niej. Kiedy uruchamiam kompa w awaryjnym pyta mnie czy przywrócić poprzednie ustawienia
harun
Dodano
16.07.2005 14:45:15
http://support.microsoft.com/kb/314503/pl
EL NINO
Dodano
15.07.2005 22:10:55
harun
Dodano:
15.07.2005 18:27:03
Komentarzy:
15