Czarny ekran po instalacji sterowników

Witam, właśnie przeinstalowywałem sterowniki na nowsze ([url="http://www.nvidia.pl/object/winxp_195.62_whql_pl.html"]KLIK[/url]) i tuż po zalogowaniu się na swoje konto, lub konto administratora wskakuje czarny ekran i nic poza tym nie ma... Opiszę dokładnie co i jak... Posiadałem do swojej Nvidia GeForce 7600gs 256mb jakieś stare sterowniki sprzed 2-3 lat, więc postanowiłem je troche uaktualnić i ściągnałem wyżej podane, wcześniej usunąłem stare przy pomocy programu Driver cleaner 3.3. Uruchomiłem ponownie kompa po deinstalacji i na pewno nie nałożyłem sterownika na sterownik, bo nie było sterowników już po wykonanym restarcie, ekran był nastawiony na inna rozdzielczość i pokaz slajdów był, do rzeczy. Zabrałem się za instalacje owych sterowników, wszystko ładnie pięknie, po instalcji restart komputera, windows się załadował, wchodze do panelu nvidi, aby skonfigurować opcje graficzne, no i zdąrzyłem zrobić tyle co nic, ustawiłem częstotliwość na 85Hz, taka sama, jaka była przy poprzednich sterownikach. Zauważyłem, że jest tam opcja overclockingu i ustawienia były już z wcześniej używanej Rivy tuner, a więc usunąłem Riva tuner, którym się posługiwałem dotychczas do podrasowania grafiki, zrobiłem restart komputera i za każdym razem teraz gdy odpalam windowsa jest ekran logowania (ten niestandardowy, bez backgroundu "Zapraszamy"), wpisuje swoje hasło, po chwili widzę przez 2 sekundy swój pulpit i nagle ciach, ekran robi się czarny. Monitor i wszystko z pewnością działa, lampka monitora świeci się na zielono, a więc jest ok. Użytkuję na koncie gościa w celu większego bezpieczeństwa, a więc postanowiłem zalogować się na konto administratora i sprawdzić. Zaczęło się konfigurowanie przegladarki, ustawień itd. no i znowu to samo, co na moim koncie. Próbowałem odpalić system awaryjny, lecz za każdym razem gdy odpalam i są te napisy u gory i na dole "kompilacja windows xp service pack 4" jakiś błąd wyskakuje i po chwili restart komputera samoczynny. Dodam jeszcze, że gdy poczekam chwile w ekranie logowania i nie będę wpisywać hasła przez około 3 sekundy, czarny ekran sam się zrobi również... Jakieś pomysły ? :( System Windows XP Service pack 4.

Odpowiedzi: 2

Powiem szczerze, że sam nie wiem co to jest i tak samo jak ty się zdziwiłem. Otóż nie wiedziałbym, że mam SP4, bo jeszcze przed tygodniem posiadałem SP3, lecz grając w Euro truck simulator sprawdzałem logi z gry i szukałem błędu po zwieszeniu się gry i znalazłem w logach coś takiego: [code]******** : log created on : Sunday December 06 2009 @ 20:10:32 20:10:32 : [sys] running on x86 / Windows XP (version 5.1) / Dodatek Service Pack 4[/code] Sprawdzałem następnie w Mój komputer i jest takie coś: [img]http://img7.raidpic.com/27bez_tytu_322_u.jpg[/img] Nie wiem jakim cudem mam SP4, skoro oficjalnie takiej łatki nie ma, sam nie instaluję łatek żadnych, mam włączoną jedynie automatyczną aktualizację na piątki wieczorem, a więc zapewne stamtąd się to zainstalowało, nie mam pojęcia jakim cudem, skoro SP4 jest jedynie do Windowsa 2000. System legalny, znaczy się płytki już nie posiadam, albo inaczej - posiadam, lecz jest za bardzo zarysowana i nie chce się odpalić, dlatego przepaliłem ją wcześniej, aby nie stracić, klucz oczywiście oryginalny z 2002 roku, czyli wtedy, kiedy Windows był kupowany :) Przechodząc do sedna sprawy, problem już rozwiązałem :) Fakt faktem, że komp się nieco wyczyścił (np. zakładki z mozilli znikły, historia, kanały na ventrilo, w ogóle jakoś cache całe znikło itp.), lecz chodzi i wszystko jest cacy :) Może przyda się komuś w przyszłości, a więc zamieszczam rozwiązanie. Z konsoli odzyskiwania pociągniętej przez płytkę od XP wystarczyło załadować komendę [b]bootcfg /rebuild[/b], a następnie dodać do niej [b]/baseviedo[/b], tak, aby załadować standardowy sterownik grafiki :) Zrobiłem tak i windows się odpalił, usunąłem stery, które instalowałem rano, zainstalowałem ponownie itp. itd. i śmiga :)
bl00keRs
Dodano
07.12.2009 23:16:09
[quote=bl00keRs]System Windows XP Service pack 4.[/quote] Przepraszam, a co to jest ? System legal ??? Spróbuj odpalić ostatnią dobrą konfigurację.
Ucho
Dodano
07.12.2009 21:26:06
bl00keRs
Dodano:
07.12.2009 19:28:46
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1