czarny ekran i widoczny tylko kursor
Witam :)
Dzisiaj rano po wlaczeniu komputera zastala mnie bardzo dziwna sytuacja. Otoz po wgraniu sie windowsa (logo XP z wgrywajacym sie paskiem) pojawia sie [b]czarny ekran a na nim kursor myszki[/b]. Nic wiecej sie nie dzieje. Moge swobodnie ruszac myszka, jednak komputer w ogole nie reaguje np. na skrot ctrl+alt+delete
[b]Probowalem juz:[/b]
-trybu awaryjnego (identyczna sytuacja)
-ostatnia znana dobra konfiguracja (tez nic sie nie dzieje)
Chcialem tez dokonac proby przywrocenia systemu ale prosi o dyskietke a ja takowej nie posiadam.
System dzialal do wczoraj bez zarzutu jedyne co to fakt, ze wczoraj wylaczajac komputer i klikajac na start>wylacz system nie chcial sie wylaczyc! Jako, ze nie mialem zbytnio czasu sie bawic wylaczylem go z klawisza.
Czy ktos mial podobna sytuacje i wie jak rozwiazac ten dziwny problem ?
pozdrawiam! :-k
Odpowiedzi: 7
A skąd ja mogę wiedzieć ? Jestem tylko ogrodnikiem. Ale widać może .... Ja bym jeszcze próbował odzyskać system "na piechotę" czyli przewalić z dyskietki pliki systemowe z innego kompa, a z konsoli odzyskiwanie rejestru. Co prawda takiego komunikatu nie było, że jest uszkodzony, ale ..... Czasem się udaje. Jeżeli nic z tego to można się dostać na dysk z zewnątrz i przewalić dane na inną partycję, a potem dopiero jakiś tam format, albo po prostu podłączyć dysk do innego kompa na slave i zgrać co potrzeba.
Poczytaj jak się dobrać do dysku: http://forum.centrumxp.pl/default.aspx?g=posts&t=162837
no ale jak to mozliwe zeby zdrowy system z dnia na dzien sie popsul ?? ;/
i teraz tylko pozostaje format? :wtf:
Nie podziała się nigdzie. Jest to znak, że system tak Ci wywaliło, że instalka go nie wykrywa i w związku z tym instalator stwierdza, że nie ma co naprawiać bo go nie ma (systemu).
problem z pci.sys rozwiazalem. Jednak gdy dochodze do etapu gdzie wykrywa mi partycje to nie ma tam opcji napraw ://
Jak wybiore partycje C: to wtedy pyta jaki typ formatowania wybrac (NTFS itd)
Gdzie sie zapodziala ta opcja napraw?:-k
pozdrawiam
Ja nie uznaję czegoś takiego jak "format" Reaguję na to słowo wysypką i innymi nieprzyjemnymi objawami. Jedyną odtrutką jest wtedy zimny browar :mryellow:
A tak na serio to prawdopodobnie wywala Ci sprzęt zainstalowany na złączu PCI. Co tam masz wpiętego to wyjmij (pewnie to karta TV) i odpal kompa. Ew. wyjmij, przeczyść slot, grzebień karty, wepnij na nowo, DOBRZE dociśnij, dokręć i odpal kompa.
Po wykonaniu tej czynnosci niestety pojawia sie niebieski ekran ;/;/;/ nie doszedlem nawet do tej opcji gdzie pyta czy naprawic system.
[img]http://swietlica59.pwii.pl/1.jpg[/img]
czy istnieje jakas inna mozliwosc? format jest dla mnie ostatecznym rozwiazaniem poniewaz na komputerze posiadam wazne dane. Jak to w ogole mozliwe, ze takie cos moglo mi sie przydarzyc podczas gdy jestem raczej pewien, ze nie mialem zadnego wirusa a system smigal bez zarzutow.
:(
pozdro :-k
Opcja naprawy jest z dysku instalacyjnego WinXP (ale nie z konsoli odzyskiwania, jej nie uruchamiaj). Odpal z niego instalkę i nie naprawiaj w pierwszym kroku z dyskietek, których nie ma tylko idź dalej instalatorem, aż Ci wykryje istniejącą instalację i zapyta, czy ją naprawić. Przez tzw drugie R. Czasem jednak system się tak zwali, że nie wykrywa istniejącej instalacji. Wtedy kaplica... Na szczęście rzadko tak jest.
Strona 1 / 1