Cykliczny reset komputera co około 10 sekund, dlaczego?
Witam
kilka dni temu złożyłem komputer, konfiguracja
Gigabyte P35-DS3R
C2D E4400
Patriot 2 GB DDRII 800 LLK CL4 (2x1024MB)
Galaxy GeForce 8600GT 256MB DDR3 128b PCIE
Zasilka - Chieftec ATX 450W GPS-450AA-101A 20/24pin
reszta nieistotna.
Wszystko dzialalo ladnie i pieknie, ale postanowilem troche podkrecic procka, w tym celu zakupilem: Scythe Ninja SCNJ-1100P R2 AM2
Podnioslem w BIOS-ie delikatnie napiecie dla pamięci o 0,1 i ustawilem procka na 2,2. Wszystko działalo dobrze, testy wypadly OK, ale gdy podkrecilem do 2,4 (co wydaje mi sie na ten procesor i reszte podzespolow nie jest bardzo duzo) komputer odmowil posluszenstwa.
Po wlaczeniu kompa, monitor nie zalacza sie, a po ok 8 sekundach nastepuje samoistny reset, i tak w kolko sam sie uruchamia i po kilku sekundach resetuje. Sprawdzalem z innym zasilaczem, pamieciami, prockiem (tyle tylko ze to byl identyczny model - jesli to ma jakies znaczenie), grafike tez wymienialem. Pozostaje plyta glowna, ale czy to normalne zeby przy takim malym podkreceniu wysiadla? Oczywiscie resetowalem BIOS poprzez zworke i bateryjke, nic nie pomaga. Juz nie mam pomyslu, ale czy ktos mial podobny problem albo wie jaka moze byc przyczyna usterki??
Odpowiedzi: 6
Nie dowiemy sie raczej dlaczego plyta sie sypnela, serwis wymienil mi juz ja na nowa, mam nadzieje ze nie bedzie z ta problemów
GA mają to czasem do siebie, że BIOS im "wraca" dopiero po paru/parunastu minutach od odciecia zasilania - wtyczka+bateria - sprawdź z odczekaniem.
A zasilanie pamięci jest przez BIOS prawiłowo ustawiane i podawane ( przy okazji - BIOS najnowszy ? ) ?
-
[quote=Rebe]A zasilanie pamięci jest przez BIOS prawiłowo ustawiane i podawane ( przy okazji - BIOS najnowszy ? ) ?[/quote] BIOS-u nie ruszalem, jest taki jak byl. A co do napiecia jakie jest podawane na pamięci to nie wiem czy jest prawidlowy bo teraz tego nie sprawdze bo sie do BIOS-u nie moge dostac
sprawdzalem na nowo zakupionym identycznym zasilaczu (ogolnie zasilke bym wykluczyl, bo kolega pracuje na tym na ktorym sprawdzalem i dziala ok, a ja pracuje na tym swoim i tez jest ok)
tak, sprawdzalem na innych pamiatkach o mniejszym zegarze (kingston 667).
Ogolnie mam wrazenie jakby plyta sie zablokowala i pamietala ustawienia dla pamieci.
Reset byl i z wlaczona i wylaczana wtyczka 230V, bios raczej sie resetuje - bo po resecie bateryjką jest charakterystyczne pikniecie z glosniczka)
Jeśli masz możliwość, włóż na próbę pamięci z mniejszym zegarem i zobacz czy płyta wystartuje .
Przy tym resecie wyjmowałeś wtyczkę zasilania 230V z gniazdka? Jeśli nie powtórz tą operację raz jeszcze z odłączoną wtyczką.
Sprawdź jak się sprawa będzie miała na lepszym zasilaczu.
Strona 1 / 1